Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 10:22:41 μμ
Τρίτη, 04 Μαϊος 2010 14:43

Ακούστε τη φωνή της λογικής

Ήταν η φωνή του Γουμένισσας που υψώθηκε κατά του «Καλλικράτη» στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Κιλκίς. Ακούστε τη φωνή της λογικής, διαμήνυσε ο κ. Γιάννης Αλίρης.   Νωρίτερα ο κ. Θανάσης Τζούρτζος ανάγνωσε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης εκτάκτως για να αποφανθεί: Ο Καλλικράτης αδικεί τη Γουμένισσα. Την έκκλησή του επικρότησαν περί τους 50 πολίτες τους Γουμένισσας που παραστάθηκαν στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ την περασμένη Πέμπτη.

Ο Δήμαρχος της νύφης του Πάικου Στέλιος Παπαπαναγιώτου ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ενδείκνυται η Γουμένισσα ως πρωτεύουσα πόλη του δήμου Παιονίας. Κι αφού προκρίθηκε το Πολύκαστρο για έδρα του δήμου, από την πλευρά της Γουμένισσας  ήταν εμφανής η αλλαγή στάσης και επιχειρηματολογίας. Να δημιουργηθεί ορεινός δήμος στο νομό με έδρα τη Γουμένισσα. Προς τούτο μίλησαν και εισέφεραν επιχειρήματα πέραν των προαναφερθέντων και οι κ. Χρήστος Ίντος, Φώτης Κιλιπίρης, ενώ νωρίτερα για τον ίδιο δήμο ανέπτυξαν επιχειρήματα υπέρ της ονομασίας του ως δήμου  Ευρωπαίων οι  κ.  Απόστολος Καραγιαννόπουλος, Δοξάκης Αναστασόπουλος.
Η Γουμένισσα ήταν φανερό πως διεκδικούσε την κυρίαρχη θέση της ως πρωτεύουσα της Παιονίας. Η κ. Μαρία Μουζούρη το έθεσε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο: Δεν θα είναι ήσυχη η Γουμένισσα από εδώ και πέρα. Η Γουμένισσα θα αντιδράσει και ήδη οργανώνεται το Σάββατο το πρώτο συλλαλητήριο.
Γιατί πάτε να κρύψετε κι άλλο τον ευλογημένο τόπο της Παιονίας; αναρωτήθηκε.
Όπως γίνεται αντιληπτό η Γουμένισσα και το αίτημά της να είναι έδρα δήμου κυριάρχησε στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ. Τόσο που ο πρόεδρος του οργάνου Δημήτρης Σισμανίδης ένοιωσε την ανάγκη να επαναλάβει πολλάκις το αυτονόητο: «Ναι, είμαι υπέρ των δυο δήμων, αλλά δεν πρότεινα εγώ ως πρωτεύουσα το Πολύκαστο. Ο διάλογος ήταν εντός του ΠΑΣΟΚ. Κι αν νομίζετε πως είχα τη δύναμη να επηρεάσω τους δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , ε τότε νοιώθω πολύ δυνατός!»
Στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές – κυρίως δημάρχους του νομού- οι ήδη γνωστές θέσεις τους. Όπως τις γνωστές θέσεις των κομμάτων τους ανέπτυξαν οι κ. Κώστας Πινέλης για το ΚΚΕ, Δημ. Τσιαμαντάς για το ΛΑ.Ο.Σ. και Λάζαρος Κωνσταντινίδης  για τον ΣΥΝ.
Χαιρέτισαν επίσης και διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Γιώργος Ιωαννίδης.
Μελανό σημείο η απουσία των κομμάτων εξουσίας και των βουλευτών του νομού, οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως ήταν δύσκολο να συμμετέχουν στη συνεδρίαση καθώς απουσίαζαν στην Αθήνα και στις εργασίες της; Βουλής.
Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ομιλητές και εν προκειμένω η πρόταση για ορεινό και αυτοτελή δήμο Γουμένισσας συμπεριλήφθηκαν στο τελικό ψήφισμα της ΤΕΔΚ, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχει κάποια πρακτική αξία η εν λόγω συμπερίληψη.
Κατά τα άλλα στη γενική  συνέλευση της ΤΕΔΚ μεταφέρθηκαν οι ήδη γνωστές θέσεις όλων των πρωταγωνιστών του δημόσιου διαλόγου που αναπτύχθηκε στο νομό από τα τέλη του 2008 (Ευθ. Κουρτζανίδης, Χρ. Ανθρακίδης, Δημ. Τερζίδης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Γ. Θεοδωρίδης, Δημ. Σμυδάκης, Ντίνα Παλλάδη)
Έντονα επικριτικοί για το περιεχόμενο όσο για τη ελλιπή διαβούλευση  ήταν η Δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, ο πρώην δήμαρχος Πολυκάστρου Δημ. Κουλίνας, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι την κοινή θέση των τριών δημοτικών συμβουλίων του βόρειου τμήματος του νομού (Χέρσου, Δοϊράνης, Μουριών) για αυτοτελή δήμο στην περιοχή δεν υπερασπίστηκε κανείς από τους δημάρχους. Μίλησε μόνο και υπερασπίστηκε (είμαι λάτρης των μικρών δήμων) το μικρότερο μέγεθος των δήμων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Δοϊράνης Κώστας Τερζενίδης.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπέρ της Γουμένισσας τάχθηκαν σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν. Αναγνώρισαν το δικαίωμά της να διεκδικεί την έδρα ενός δήμου χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν το ανάλογο δικαίωμα του Πολυκάστρου.
Να σημειώσουμε επίσης ότι πέραν όσων μνημονεύτηκαν μίλησαν οι Π. Πασσαλίδης, Γ. Γαβριηλίδης, Δοξάκης Αναστασόπουλος, Στέφανος Μάλγαρης, Γιώργος Περπερίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αναστασιάδης, Ν. Καπουτζής).
Συμπερασματικά: Η πρόταση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ για δυο δήμους σχεδόν έγινε δεκτή από όλους, πλην της Γουμένισσας. Και όλοι εξέφρασαν τη θέση πως θα ήθελαν έδρα δήμου τη Γουμένισσα. Και επειδή ουδείς αμφισβήτησε το Πολύκαστρο, ουσιαστικά η θέση εμμέσως διαμορφώθηκε ως εξής: Ναι στους δύο δήμους, αλλά και τρεις να τους κάνετε, κανείς δεν θα βγεί στους δρόμους.
Εξάλλου οι κ. Φώτης Κιλιπίρης, Τάκης Κουλίνας  και Κ. Τερζενίδης στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν το αδιαμφισβήτητο: Ο ν. Κιλκίς μαζί με τους ν. Κέρκυρας και Ευρυτανίας έχουν τη μικρότερη αναλογία καλλικράτειων προς τους καποδιστριακούς δήμους. Και δεν θα αφίστατο της πανελλαδικής αναλογίας ένας νομός Κιλκίς με τρεις ή και τέσσερις δήμους.