Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 10:02:16 πμ
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 14:12

«Άμαστρις» του Πόντου

Την Κυριακή 31 Μαΐου έγινε η παρουσίαση του μηνιαίου περιοδικού για τον Πόντο και τους ανθρώπους του «Άμαστρις». Υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού είναι ο Δημήτρης Πιπερίδης από τη Νέα Σάντα. Η Άμαστρις ήταν μία φημισμένη αρχαία πόλη στο δυτικό όριο του αρχαίου Πόντου.
Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου Ποντίων και του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σάντας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε ένα φιλικό και ζεστό χώρο, όπου είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τις απόψεις και τοποθετήσεις των ομιλητών.


Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Γαλλικού, κ. Θεοδωρίδη Γεώργιο, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό και την απόλυτη ικανοποίηση του λέγοντας: «Θεωρώ άξιους όλους εκείνους που αποφασίζουν, έτσι σε πείσμα των καιρών, να αντισταθούν στην ισοπέδωση και την ομοιομορφία και κατανοούν ότι η ιστορία και ο πολιτισμός είναι μια πρόταση προς το μέλλον. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και των αδικιών που διαπράχθηκαν σε βάρος του. Όσο μεγαλύτερη η αδικία τόσο έντονη η επιθυμία για αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία αποτελεί μια πάλη για να γίνει σεβαστή η ύπαρξη του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ιστορία. Η προβολή υλικού από τον Ελληνισμό του Πόντου ξυπνά μνήμες και γνωρίζει σε όσους δεν πρόλαβαν εικόνες μιας άλλης εποχής,  το δένδρο του πολιτισμού μας.»
Ακολούθησαν οι ομιλίες του πρώην Δημάρχου Κιλκίς, κ. Αμανατίδη Αναστάσιο, της Ολυμπιονίκης κ. Πατουλίδου Βούλα, του Καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, κ. Φωτιαδη Κωνσταντίνο και του μέλος Δ.Σ. Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, κ. Καραβελά Μιχάλη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και την πορεία του κ. Πιπερίδη αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός περιοδικού που θα αποτελεί βήμα προβολής των προβληματισμών και των δρώμενων  στον ποντιακό χώρο. Η αναφορά στα γεγονότα του παρελθόντος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ξύπνησε μνήμες και συγκίνηση και γνώρισε σε όσους δεν πρόλαβαν εικόνες μιας άλλης εποχής. Πρόσωπα ασπρόμαυρα από το χθες από μια ζωή υπαρκτή μα όχι ξεχασμένη, αφού πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι του τότε έθεσαν γερά θεμέλια για την ποιότητα του σήμερα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο πρώην νομάρχης και Θ. Παραστατίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ν. Χωλίδης και  κ. Χ. Σεϊτανιώτης και εκπρόσωποι Συλλόγων από όλο το Δήμο.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί ο πρώην Υπουργός Τσιτουρίδης Σάββας, ο οποίος ωστόσο απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα.