Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 6:09:11 μμ
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008 09:57

Αναγκαίες οι νέες τεχνολογίες για αποκομιδή απορριμμάτων

 «Ως συνδυασμός ¨ΌΡΑΜΑ και ΔΡΑΣΗ» έχομε κατ΄ επανάληψη επισημάνει την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Παύλο Πασσαλίδη.
«Γιατί και ο όγκος αυτών έχει αυξηθεί και θα αυξάνεται συνεχώς αλλά και η αισθητική της πόλης βλάπτεται όλο και περισσότερο με τη χρήση των ¨κλασσικών¨ πλέον πλαστικών κάδων.
Η δημοτική αρχή όμως ακολουθεί άκρως συντηρητική πολιτική σε ένα από τα σημαντικότερα ίσως θέματα της καθημερινότητας των συντοπιτών μας. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός. Έτσι λοιπόν δημοσιοποιούμε τις θέσεις και απόψεις μας στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων αναδεικνύοντας το στη διάσταση που πρέπει με πρόταση μας, η οποία εξ΄ άλλου αποτελεί μέρος του προγράμματος.
Όλα τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια για πέταμα. Ένα πολύ σημαντικό μέρος από αυτά, σε είδη και ποσότητες, είναι ανακυκλώσιμα και οφείλουμε να τα διαχωρίζομε πιο οργανωμένα απ΄ ότι σήμερα. Έτσι θα καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στη χωματερή, ΧΥΤΑ, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Στο θέμα όμως της ανακύκλωσης θα επανέλθουμε σύντομα.
Θα θέλαμε όμως να προτείνουμε τη σταδιακή αντικατάσταση των γνωστών πλαστικών κάδων με σύγχρονους που χρησιμοποιούνε και σε άλλες πόλεις της χώρας μας και του εξωτερικού.
Οι κάδοι αυτοί, όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία είναι ημιβυθιζόμενοι, με τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά: είναι κατασκευασμένοι από ενισχυμένο πλαστικό με ύψος 3 μέτρα, διάμετρο 1,80 μέτρα και  βάρους 100 κιλών. Τοποθετούνται  θαμμένοι κατά 1,80 μέτρα  και εξέχουν κατά 1,20 μέτρα.
Πλεονεκτήματα των  ημιβυθιζόμενων κάδων είναι:
 - Ο όγκος των απορριμμάτων που χωρούν  είναι 2 φορές μεγαλύτερος από τους συνηθισμένους.
 - Ο χρόνος αποκομιδής είναι 3 με 4 φορές μικρότερος από ό,τι με τους συνηθισμένους κάδους. Έτσι έχομε μείωση δρομολογίων και λιγότερη όχληση των κατοίκων.
 - Η καθαριότητα και η υγιεινή είναι καλύτερη, ενώ ο κάδος δεν μυρίζει επειδή η θερμοκρασία στο χώμα είναι πιο χαμηλή.
 - Τα απορρίμματα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, τα αδέσποτα ζώα κλπ.
 - Βελτιώνεται η αισθητική της  πόλης, αφού το πάνω μέρος που  εξέχει από το έδαφος είναι πάντοτε κλειστό.
Τα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους ημιβυθιζόμενους κάδους είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα έξοδα για τους συνηθισμένους κάδους.
Συστήματα  ημιβυθιζόμενων κάδων έχουν εγκατασταθεί σε πολλούς δήμους της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Γιατί όχι και στο δήμο Κιλκίς. Χρήματα μπορούν να βρεθούν όπως τα έχουν βρει και οι άλλοι δήμοι. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας. Το θέμα είναι αν θέλει η όχι η δημοτική αρχή να απαλλάξει την πόλη από το ξεπερασμένο ήδη τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων.
Οι παρεμβάσεις μας για την ανάδειξη σημαντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής στο Δήμο Κιλκίς συνεχίζεται.
Είναι σαφής η τακτική μας εν΄ έτη 2008: κριτική για λάθη και παραλείψεις της δημοτικής αρχής Κιλκίς που βλάπτουν τα συμφέροντα των πολιτών άρα και ρηξικέλευθες προτάσεις με υψηλές προδιαγραφές αλλά πάντοτε ρεαλιστικές».