Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 8:12:12 μμ
etpa
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 20:01

Anatomic Help: Από τη Νέα Σάντα στα συστήματα υγείας τριών ηπείρων

Συντάκτης:

Φωνάζει παρούσα στο προηγμένο σύστημα υγείας χωρών με υψηλά στάνταρτ, όπως η Φιλανδία και η Σουηδία, όπου έχει κατακτήσει τα φαρμακεία, βάζει τη σφραγίδα της σε νοσοκομεία του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Ιταλίας και της Ιορδανίας, ενώ έχει παρουσία σε περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στην Ελλάδα.


Η Anatomic Help, εταιρεία ορθοπεδικών και ανατομικών προϊόντων με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, βρίσκεται σήμερα σε 40 χώρες τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), από την Ταϊλάνδη, το Ιράν και την Αλγερία μέχρι την Ιταλία, την Ουγγαρία και το Ντουμπάι, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 70% του τζίρου της. Δημιούργημα του Παναγιώτη Γιαννούλη, ενός ανήσυχου ανθρώπου που αναμετρήθηκε με πολλές δυσκολίες, προσθέτει συνεχώς νέες αγορές. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να μπει στη Νορβηγία, ξεκινά τον εφοδιασμό νοσοκομείων του Ιράκ, εξετάζει είσοδο και στο Σουδάν, ενώ ενδιαφέρεται για περαιτέρω επέκταση σε Ισπανία και Αφρική. Πολύ πρόσφατα άνοιξε την πόρτα του Καναδά, ενώ στρέφει το βλέμμα της και στις ΗΠΑ. Στο εξωτερικό βρίσκεται μέσω χονδρεμπόρων σε φαρμακεία, νοσοκομεία και καταστήματα ορθοπεδικών ειδών.
Στην Ελλάδα η εταιρεία είναι από τις σημαντικότερες κατασκευάστριες ορθοπεδικών ειδών, με ηγετική θέση στην αγορά, φτιάχνοντας προϊόντα και για άλλους, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της έχει και στα Βαλκάνια. Την τελευταία τριετία στο «τιμόνι» της βρίσκεται ο γιος του Παναγιώτη Γιαννούλη, Στέλιος, ο οποίος ακόμα θυμάται ως παιδί το ξεκίνημα από ένα υπόγειο στη Νεάπολη, τότε που κανείς από την οικογένεια δεν φανταζόταν ότι σήμερα η Anatomic Help θα είχε μία από τις πιο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες στον κλάδο στην Ελλάδα. Πάντως, αν και η Anatomic Help βρίσκεται σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο, δεν έχει καταφέρει να ανοίξει την πόρτα των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων -καταγγέλλοντας συχνά φαινόμενα αδιαφάνειας- κάτι που όμως τη βοήθησε μέσα στην κρίση, αφού δεν είχε εμπλοκή με το δημόσιο.
Η εταιρεία διαθέτει σήμερα πάνω από 300 κωδικούς, ενώ διευρύνει τη γκάμα της συνεχώς. Έχει μάλιστα τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για: ανατομικό στρώμα με memory foam και βάση αφρού πολυουρεθάνης, ανατομικό μαξιλάρι με επίθεμα σιλικόνης και αντιμικροβιακό καλτσάκι διαβαθμισμένης συμπίεσης. Συχνά δε βραβεύεται για τα καινοτόμα προϊόντα της. Πρόσφατα μάλιστα έβγαλε μια καινούρια σειρά, την hot power, την οποία ετοιμάζεται να πατεντάρει, με ζώνες για τη μέση, αυχενικά κολάρα και γιλέκα, στην συσκευασία των οποίων περιλαμβάνεται θερμαντική λοσιόν, με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να εμποτίσει τα ορθοπεδικά αυτά είδη. Από τις νέες της δημιουργίες είναι και μια σειρά ορθοπεδικών ειδών one size, που συνδυάζει ποιότητα και καλύτερη εφαρμογή, όπως λέει στη Voria.gr ο Στέλιος Γιαννούλης. Τα ορθοπεδικά προϊόντα αποτελούν το 70% της παραγωγής της και το υπόλοιπο 30% τα ανατομικά, ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα ανατομικών ειδών σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη.
Η εταιρεία απασχολεί 40 εργαζομένους, ενώ επενδύει συνεχώς. Μάλιστα, αυτό τον καιρό ολοκληρώνει επένδυση 500.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να αναβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα των προϊόντων της.

 

Τα καπνά και το ανήσυχο πνεύμα
Ο Παναγιώτης Γιαννούλης κατάγεται από την Ηλιοκώμη Σερρών και μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια, με βασική ασχολία τα καπνά. Έτσι από παιδί ήξερε τι σημαίνει σκληρή εργασία. Τελειώνοντας το σχολείο έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε εργοδηγός χημικός, για να εργαστεί στη συνέχεια σε μια εταιρεία τροφίμων. Ανήσυχο πνεύμα όμως έκανε σπουδές και στην τεχνολογία τροφίμων και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως βοηθός στο τμήμα Ιατρικής Φυσικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε για 14 χρόνια.
Πάντα όμως κάτι έλλειπε. Κομβικό ρόλο στις αναζητήσεις του έπαιξε ένας θείος του, αντιπρόσωπος σε εταιρεία παραφαρμακευτικών ειδών. Με αφορμή εκείνον, εργάστηκε κάποιο διάστημα και ως πωλητής σε φαρμακεία, όπου διαπίστωσε ένα κενό στο πεδίο των ορθοπεδικών προϊόντων, που στην πλειονότητά τους ήταν εισαγόμενα ή πωλούνταν μόνο σε καταστήματα ορθοπεδικών ειδών.
Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα της Anatomic Help, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 1996, για να προμηθεύει με ορθοπεδικά είδη τα φαρμακεία. Η Anatomic Help έκανε τα πρώτα της βήματα σε ένα υπόγειο 80 τ.μ. στην οδό Αθανασίου Διάκου στη Νεάπολη. Μάλιστα, ο ιδρυτής της άφησε γι’ αυτήν την ασφάλεια του Δημοσίου, αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι δικό του. Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας του ήταν μερικές ζώνες και μερικά ειδικά κολάρα. Τίποτα δεν έδειχνε πως σε λίγα μόλις χρόνια οι κωδικοί θα πολλαπλασιάζονταν και η ραγδαία ανάπτυξη θα έκανε την μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερο χώρο επιτακτική. Κάπως έτσι η Anatomic Help μετεγκαταστάθηκε το 2004 στη Νέα Σάντα Κιλκίς, σε μία μονάδα 7.000 τ.μ. Σήμερα το εργοστάσιό της έχει τέσσερις παραγωγικές γραμμές: μία για ορθοπεδικά στηρίγματα, μία για ανατομικά στρώματα-μαξιλάρια, μία για ιατρικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και μία για πέλματα σιλικόνης.

 

Η δεύτερη γενιά
Ο Στέλιος Γιαννούλης, ένας εκ των δύο γιων του Παναγιώτη Γιαννούλη, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, γι΄ αυτόν όμως το καλύτερο πανεπιστήμιο αποδείχθηκε η Anatomic Help. Μπήκε νωρίς στην εταιρεία, αρχικά στις πωλήσεις και μετά στις εξαγωγές και εδώ και τρία χρόνια ανέλαβε το «τιμόνι» της ως πρόεδρος, με τον πατέρα του όμως πάντα ενεργό.

 

Ο ιδρυτής της εταιρείας Παναγιώτης Γιαννούλης
Άλλωστε, από εκείνον διδάχθηκε, όπως λέει, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό, ενώ μοιράστηκε και το όραμά του για την εταιρεία. «Στο εξωτερικό εντυπωσιάζονται συχνά που μία ελληνική επιχείρηση βρίσκεται πίσω από τα προϊόντα αυτά» λέει στη Voria.gr ο Στέλιος Γιαννούλης, που επιδιώκει τη δυναμική παρουσία της Anatomic Help σε διεθνείς εκθέσεις, από το Ντίσελντορφ και τη Μόσχα μέχρι την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της.
Πηγή: voria.gr