Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:15:27 μμ
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 12:24

Άνοιξε και πάλι η κλινική covid στο νοσοκομείο Κιλκίς

Προειδοποιούσαμε ότι το Κιλκίς βαδίζει ολοταχώς στο βαθύ κόκκινο. Νωρίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ανακοινώθηκε και επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

 

Προειδοποιούσαμε έκτοτε ότι η ξέφρενη πορεία των κρουσμάτων δεν θα παρέμενε επί πολύ χωρίς συνέπειες. Το απόγευμα της Δευτέρας στο eidisis.gr γράψαμε: Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, η επαναλειτουργία της κλινικής covid στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η κλινική άνοιξε από το βράδυ της Δευτέρας και πλέον οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται στο Κιλκίς.   

Η κλινική δυναμικότητας υπέρ των 30 κλινών, στον χώρο της Ορθοπεδικής Κλινικής και κατά το διάστημα της παύσης λειτουργίας της με απόφαση της 4ης ΥΠE από τα τέλη Γενάρη, έχει συντηρηθεί και αναβαθμιστεί και άμποτε να αποδειχθεί αχρείαστη…

 

Πως φτάσαμε έως εδώ

 Οι επιπτώσεις της ξέφρενης πορείας των κρουσμάτων στο ν. Κιλκίς και ιδιαίτερα στα όρια του Δήμου Κιλκίς δεν άργησαν να φανούν. Ή μάλλον καθυστέρησαν μια περίπου εβδομάδα. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι προσερχόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου περίσσεψαν θεαματικά κι άλλο τόσο περίσσεψαν οι διακομιδές ατόμων που κρίθηκε επιβεβλημένη η νοσηλεία τους σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όλη την περασμένη εβδομάδα (Δευτέρα-Κυριακή) διακομίστηκαν στη Θεσσαλονίκη 13 ασθενείς από το Κιλκίς. Όταν μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα οι διακομισθέντες ήταν συνολικά έξι. Είναι ενδιαφέρον ότι από τους 13 οι έξι διακομίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εικόνα συμφόρησης που παρουσιάζουν πλέον και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατέστησαν επιβεβλημένη την επαναλειτουργία της κλινικής covid στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Οι καμπάνες χτυπούσαν εδώ και μέρες.  Μόνο που η επιδημιολογική εικόνα του νομού δεν έπιασε ακόμα… πάτο. Τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο και την Κυριακή καταγράφηκε το αργυρό μετάλλιο πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων. Με τα 20 κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαρτίου, ο ν. Κιλκίς κατείχε τη δεύτερη χειρότερη θέση στην χώρα σε αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό. Πίσω μόνο από τα Γρεβενά. Ούτε η φλεγόμενη από τον ιό Αττική, μοιρασμένη στα τμήματά της (Δυτική, ανατολική, κεντρική, βόρειος τομέας, κεντρικός τομέας, νότιος τομέας) ούτε η χειμαζόμενη επίσης από την πανδημία  Θεσσαλονίκη «συναγωνίστηκαν» την επίδοση του ν. Κιλκίς.

Ελαφρώς καλύτερη αλλά στις χειρότερες της χώρας και η επίδοση της Δευτέρας 29 Μαρτίου με τα 14 κρούσματα. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν στο ν. Κιλκίς 2.588 κρούσματα.

«Μάρτης γδάρτης» αλλά επιδημιολογικά αποδείχθηκε ο Μάρτης που φεύγει. Ήδη και μέχρι τις 29  του μήνα, τα κρούσματα ανήλθαν  σε 318! Υπετριπλάσια των 97 του Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν ότι θα αποδειχθούν τετραπλάσια στις μέρες που υπολείπονται. Η επιδημιολογική εικόνα θυμίζει περισσότερο Δεκέμβρη (782 κρούσματα)  παρά Γενάρη(155 κρούσματα) και πάντα ταύτα ισχύουν για το νομό. Τουτέστιν ισχύουν επί τα χείρω για το Δήμο Κιλκίς.

Ύστερα και από την ανησυχητική και αύξουσα πορεία των κρουσμάτων η επιδημιολογική εικόνα του Κιλκίς είναι από τις χειρότερες στην Κ. Μακεδονία.

Το προ τριών εβδομάδων πράσινο Κιλκίς είναι κατακόκκινο με 284 ενεργά κρούσματα (ΗΔΜ) όταν η Θεσσαλονίκη έχει 343, η Ημαθία 277, η Πέλλα 304, η Πιερία 161, οι Σέρρες 208 και η Χαλκιδική 248.

Κι αν αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών  αφήνουμε σε εσάς να συμπεράνετε αν έχουμε ως πολίτες συνειδητοποιήσει το μέγεθος του υγειονομικού κινδύνου. Αν η εικόνα από δρόμους και πλατείες, αν τηρούμε τα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις) συνάδει με την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση και το «βαθύ κόκκινο» του νομού

Απλώς υπενθυμίζουμε το αντιδημοφιλές μεν, απολύτως (και στατιστικώς)  επιβεβαιωμένο δε: Αμελείς και ανεύθυνες συμπεριφορές παράγουν πάντα τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. Είτε είναι αρνητές της πανδημίας, είτε κουρασμένοι  οι φορείς των συμπεριφορών αυτών.

 

Τουλάχιστον στους εμβολιασμούς πάμε καλά

Στο γκρίζο τοπίο που διαμορφώνεται  στον τομέα των κρουσμάτων, μόνο αντίδοτο (μεταφορικά και εν τοις πράγμασι) αποτελεί η ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών στο νομό. Κατέχει την 28η θέση σε απόλυτους αριθμούς πανελλαδικά, θέση ιδιαίτερα υψηλή αν συνδυαστεί με τον πληθυσμό του νομού. Είναι εξάλλου αυτή η επίδοση, ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψιν πως αφορά πρωτίστως σε ηλικιωμένα άτομα, η οποία καθιστά ευχερέστερη την νοσηλευτική αντιμετώπιση όσων μολυσμένων με τον ιό νοσήσουν. Η αυξημένη κίνηση στο Νοσοκομείο, όπως αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από άτομα που νοσούν με ήπια συμπτώματα.

Το Κιλκίς μετά τους 303 εμβολιασμούς της Δευτέρας 29 Μαρτίου έφτασε αισίως τους 13.019 και εξ αυτών οι 8.027 αφορούσαν σε πρώτη δόση, ενώ 4.992 άτομα εμβολιάστηκαν και με τη δεύτερη δόση.

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι το 10% του πληθυσμού του νομού έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ  παραπάνω από το 6% έκανε και τη δεύτερη δόση.

Και ύστερα από έρευνά μας προκύπτει ότι είναι ελάχιστοι οι νομοί που έχουν καλύτερες ή  συγκρίσιμες επιδόσεις με αυτές του ν. Κιλκίς.

Ας είναι τουλάχιστον αυτός ένας τομέας όπου η διάκρισή μας θα αποβεί επωφελέστατη για όλους.