Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 5:30:35 μμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 11:56

Απάντηση δημάρχου Κιλκίς σε Αμοιρίδη για επιχειρηματικότητα

Απάντηση στον επικεφαλής της μειοψηφίας στο Επιμελητήριο, Παναγιώτη Αμοιρίδη, δίνει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, για το θέμα της επιχειρηματικότητας και τις δράσεις την περιοχή «Στενημαχίτικα» του Κιλκίς.
Ο κ. Τερζίδης αναφέρει:

«Κύριε Διευθυντά, στο φύλλο της εγκρίτου εφημερίδας σας δημοσιεύεται γραπτή δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Αμοιρίδη σχετική με την απένταξη του κέντρου επιχειρηματικότητας του Κιλκίς.
Εκτιμώντας, ότι για το εν λόγω ζήτημα ο πλέον αρμόδιος να ενημερώσει τους πολίτες του Κιλκίς -και όχι μόνον– είναι η δημοτική αρχή του Κιλκίς, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
1. Το 2002 ο Δήμος Κιλκίς συνέταξε της πόλης του Κιλκίς, το οποίο κατετέθη αρμοδίως για έγκριση στις 28 / 6 / 2002. Στο εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβανότανε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας.
2. Στις 22 / 4 / 2003 εκδόθηκε Απόφαση Οριστικής Έγκρισης του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος και φυσικά και η κατασκευή του Επιχειρησιακού Προγράμματος που ο Δήμος Κιλκίς είχε προβλέψει.
3. Μετά από τρία περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στις 14 / 2 / 2006 μας ζητήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταθέσουμε Τεχνικό Δελτίο για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας.
4. Στις 28 / 6 / 2006 μας επεστράφη από τη Διαχειριστική Αρχή με παρατηρήσεις επί της μελέτης σκοπιμότητας του Κέντρου Επιχειρηματικότητας.
5. Στις 24 / 11 / 2006 εκδόθηκε Απόφαση Ένταξης του έργου από την Περιφέρεια και αμέσως μετά στείλαμε τα Τεύχη Δημοπράτησης.
6. Από το σημείο αυτό αρχίζει μια μαραθώνια προσπάθεια με την Περιφέρεια να αποδεχθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης, τα οποία τέσσερις φορές επεστράφησαν με παρατηρήσεις και ισαρίθμως επανυποβλήθηκαν διορθωμένα, με τελικό αποτέλεσμα την απένταξη του έργου τον Οκτώβριο του 2007.
Δυστυχώς, η Περιφέρεια δεν έλαβε υπόψη της την πλούσια επιχειρηματολογία του Δήμου Κιλκίς και μας στέρησε από τη λειτουργία ενός κέντρου υποστήριξης και τεκμηρίωσης της επιχειρηματικότητας του τόπου μας.
Η απόφαση αυτή αδικεί κατάφωρα το Κιλκίς και υποδηλώνει την αντίληψη που έχει η κεντρική εξουσία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Όμως, παρά την άποψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να θεωρεί την ενημέρωση, την τεκμηρίωση και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως δομικό συστατικό της οικονομικής ανάπτυξης του Κιλκίς και δεσμεύεται πως θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης για την περιοχή «Στενημαχίτικα», όπως αυτό συντάχθηκε από τον Δήμο Κιλκίς, αποτελείται από δύο τμήματα.

ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ
Το 1ο Τμήμα περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών για την περιοχή «Στενημαχίτικα», που στοχεύουν στην αλλαγή του σημερινού τοπίου και τη μετατροπή της σε πόλο έλξης και ενδιαφέροντος για τον πολίτη του Κιλκίς. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- Αναπλάσεις οδών (Θερμοπυλών, Ολύμπου, Παστέρ και Σουρή) κόστους 148.654 Ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
- Ανάπλαση κοινωφελών χώρων γύρω από το Δημαρχείο Κιλκίς και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη κόστους 156.246 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Πάρκο επί της οδού Φιλιππουπόλεως κόστους 87.256 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Εξοπλισμός κοινόχρηστων δημόσιων χώρων (πινακίδες ονοματοθεσίας, αντανακλαστικές πινακίδες κλπ) κόστους 87.256 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Πλακόστρωση της οδού Παπαναστασίου κόστους 158.544 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Πλακόστρωση 21ης Ιουνίου κόστους 139.873. Το έργο δεν άρχισε να κατασκευάζεται.
- Αναπαλαίωση της παλαιάς Εθνικής Τράπεζας κόστους 962.897 Ευρώ. Η κατασκευή του έργου εξελίσσεται κανονικά.
- Ανακατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Θεσσαλονίκης κόστους 103.723 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Κόμβοι βόρειας εξόδου (κόμβος προς Αργυρούπολη) κόστους 285.799 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Υπόγεια καλωδίωση δικτύου ΟΤΕ στην περιοχή ανάπλασης κόστους 100.804 Ευρ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας στην Περιοχή Αγίου Δημητρίου του Κιλκίς προϋπολογιστικού κόστους 400.000 Ευρώ. Το έργο απεντάχθη με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Προμήθεια εξοπλισμού για τα σχολεία της περιοχής (4ο και 5ο Νηπιαγωγείο, 2ο και 4ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο) κόστους 42.068 Ευρώ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Διαμόρφωση χώρων αθλοπαιδιών (2ο Λύκειο, Λαογραφικό Μουσείο και 2ο Γυμνάσιο) κόστους 192.060 Ευρώ. Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε.
- Εργασίες αναβάθμισης και εξοπλισμός 2ου Παιδικού Σταθμού κόστους 55.871 Ευρ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Ολοκλήρωση Λαογραφικού Μουσείου κόστους 185.018 Ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
- Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου Κιλκίς και της παλιάς Νομαρχίας κόστους 55.694 Ευρ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Προμήθεια εξοπλισμού του πολιτιστικού κέντρου του Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» κόστους 37.929 Ευρ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
- Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου του επιχειρησιακού σχεδίου κόστους 47.500 Ευρώ. Η σύμβαση με τον σύμβουλο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

ΔΕΥΤΕΡ0 ΤΜΗΜΑ
Το 2ο Τμήμα περιλαμβάνει τη Σύσταση Κέντρου Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών κόστους 395.000 Ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να ωφεληθούν 224 άνεργοι μετά την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων κατάρτισης. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί 160 άνεργοι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 30 / 6 / 2008.
Εκκρεμεί από τον ΟΑΕΔ η υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων επιδότησης απασχόλησης ανέργων νέων, ανέργων γυναικών, παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών συνολικού προϋπολογιστικού κόστους 436.462 Ευρώ.
Με την επισήμανση ότι η Δημοτική Αρχή του Κιλκίς διατηρεί το αυτονόητο δικαίωμά της να ενημερώνει τους πολίτες του Κιλκίς για έργα που αυτή σχεδιάζει, προτείνει και υλοποιεί, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία».