Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 5:18:48 μμ
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 10:04

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις στο Χωροταξικό Σχεδιασμό

 Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης, με θέμα: «Απαράδεκτες μεθοδεύσεις και επιλογές στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό».
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν:
«Πρωτοφανή και απαράδεκτα φαινόμενα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες κατά την πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την προετοιμασία των βασικών χωροταξικών επιλογών που θα διέπουν τη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια.
Αποτελεί ίσως μοναδικό φαινόμενο στην πολιτική ζωή του τόπου κατά τα τελευταία χρόνια, ένα κείμενο που κατεξοχήν θα έπρεπε να συναντά την κοινωνική αποδοχή και την επιστημονική στήριξη μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, καθώς και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, αντίθετα συναντά ουσιαστικά την καταδίκη της μεγάλης πλειοψηφίας των παραπάνω.
Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τόσοι πολλοί επιστημονικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί και επιστημονικοί φορείς δεν έχουν ζητήσει τόσο τεκμηριωμένα και τόσο έντονα την πλήρη επαναδιατύπωση της πρότασης ενός χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
Το κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού που προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων αγνοεί βασικές Κοινοτικές, Πολιτικές και Οδηγίες, δεν συμβάλει στην αναγκαία διοικητική και αναπτυξιακή αποκέντρωση, είναι γενικόλογο και αόριστο, στηρίζεται σε ευχολόγια και μη ρεαλιστικές παραδοχές, αγνοεί προκλητικά βασικές παραμέτρους του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».