Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:41:13 μμ
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2008 04:52

Απέναντι στην ΕΛΒΙΕΞ ο δήμος Πολυκάστρου

 Το δήμο Πολυκάστρου θα βρει απέναντί της η εταιρεία ΕΛΒΙΕΞ και όχι μόνο τους έξι δημότες που στοχοποίησε και μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση, με το αιτιολογικό πως στο παρελθόν αντέδρασαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου!
Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πολυκάστρου, όπου τέθηκε -εκτός ημερήσιας διάταξης- θέμα συμπαράστασης των έξι δημοτών που μηνύθηκαν από την ΕΛΒΙΕΞ και από τους οποίους η εταιρεία ζητά να καταβάλλουν από 120.000 ευρώ έκαστος για αποζημίωση και να κλεισθούν στη φυλακή για  ένα χρόνο…
Τις θέσεις των έξι δημοτών παρουσίασε ο κ. Χρήστος Ζαφειρούδης, μηνυθείς και ο ίδιος, διαβάζοντας επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.
Τη στήριξη των πολιτών και τη δράση του δήμου υπέρ του περιβάλλοντος ζήτησαν στη συνέχεια δημότες και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και στέλεχος των «Οικολόγων-Πρασίνων» Μιχάλης Τρεμόπουλος, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για συμπαράσταση προς τους διωκόμενους.
Ο κ. Γιάννης Καρακασίδης, σημείωσε πως η υπόθεση αυτή αφορά όλους τους δημότες Πολυκάστρου. Σήμερα η ΕΛΒΙΕΞ επιχειρεί να τρομοκρατήσει δημότες για να αποτρέψει κινητοποιήσεις στο μέλλον και σε βάρος της. Μέχρι σήμερα οι δημότες δεν βρήκαν στήριξη από θεσμικό φορέα και είναι ανάγκη ο δήμος να τους στηρίξει και να βρεθεί αυτός απέναντι στην εταιρεία.
Ο κ. Χρήστος Δραγανίδης μίλησε για τη σοβαρότητα που αποκτούν πλέον τα θέματα του περιβάλλοντος, την ανάγκη να ασχοληθεί σοβαρά ο δήμος και η κοινωνία με αυτά, ενώ ζήτησε να αναπτυχθεί η εξάχρονη διαδρομή του προβλήματος αυτού, για να κατανοηθεί και το μέγεθος του προβλήματος.
Ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε την ευχάριστη έκπληξη της συμμετοχής των πολιτών στη συνεδρίαση και στο διάλογο. «Ως οικολογική οργάνωση παρακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια την πορεία της εταιρείας, από την πρώτη της εγκατάσταση στα Γιάννενα, απ’ όπου εκδιώχθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο πήρε υπόψη του τα στοιχεία για καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στον εμποτισμό της ξυλείας, για τις κολώνες που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μελέτη του καθηγητή Τσεγενίδη, για «τις καρκινογόνες ουσίες και τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα».
Ακόμη ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα συμπαράστασης και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων για τους έξι δημότες που διώκει η ΕΛΒΙΕΞ.
Ο κ. Καραμήτσος τόνισε πως χωρίς τη συνδρομή της δημοτικής αρχής οι δημότες δεν μπορούν να πετύχουν πολλά  και αναρωτήθηκε το πώς η εταιρεία αποθηκεύει τόσο επικίνδυνα υλικά στο χώρο της.
Ο κτηνίατρος κ. Παρδάλης ζήτησε από το δήμο να προχωρήσει σε αναλύσεις του υπεδάφους και των νερών της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο, όπου υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, θεωρώντας πως τα προβλήματα θα αποδειχθούν. «Θα υποστούμε αυτήν την ταπείνωση, να μας διώκει η  εταιρεία;» αναρωτήθηκε.

Ομόφωνα,
αλλά…
Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη στήριξή του στους έξι δημότες, με τους συμβούλους να ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου, γιατί όπως ειπώθηκε η ΕΛΒΙΕΞ δεν είναι το μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την περιοχή. Σ’ αυτό το κλίμα τοποθετήθηκαν οι κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Ηρακλής Τομπουλίδης, Χρήστος Καραθόδωρος και Θεοχάρης Μαυρίδης. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αξιού, από τη ρύπανση στην πλευρά των Σκοπίων και ο κ. Μαυρίδης στον Αξιό και στη λειτουργία των λατομείων.
Ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κουλίνας ήταν αυτός που στήριξε την εταιρεία, παρά το γεγονός πως στο τέλος ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος συμπαράστασης στους δημότες. Ο κ. Κουλίνας ανέφερε πως «είναι επιπόλαιο να πάρουμε αποφάσεις χωρίς να έχουμε επιστημονικές μετρήσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, παρουσίασε μελέτη καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με την οποία οι μετρήσεις δεν έδειξαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΕΛΒΙΕΞ.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κουλίνας από το δήμαρχο κ. Σμυδάκη, το ποιος παρήγγειλε την εκπόνηση αυτής της μελέτης, ο κ. Κουλίνας απάντησε: Η ΕΛΒΙΕΞ. Απάντηση που προκάλεσε γέλια από τους δημότες και τους συμβούλους, ενώ ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε πως είναι γνωστός ο ρόλος του καθηγητή αυτού στην οικολογική του οργάνωση.