Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:59:10 μμ
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 16:27

Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

pinakides


Αρχισε η εργολαβία αποξήλωσης των παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας. Η έναρξη της εργολαβίας πραγματοποιήθηκε στην εθνική οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, παρουσία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή και των επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Στο νομό Κιλκίς η Τροχαία Κιλκίς έχει καταγράψει συνολικά 212 παράνομες πινακίδες σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού και έχει σχηματίσει τη δικογραφία μετά και τις οδηγίες της Εισαγγελίας Κιλκίς.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως η Τροχαία προχωρά σε καταγραφή και μηνύσεις, πολλοί από τους ιδιώτες επαγγελματίες προχώρησαν από μόνοι τους στην απομάκρυνση των πινακίδων τους, συνολικά περισσότεροι από 30 μέχρι σήμερα, ενώ η αφαίρεση από τους ιδιοκτήτες συνεχίζεται.
Στο μεταξύ, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία υποβολής μήνυσης για 20 περιπτώσεις και η Αστυνομία συνεχίζει τη διαδικασία αυτή και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Παράλληλα, η Τροχαία έχει ενημερώσει και τους δήμους του νομού για τις καταγραφές που έχει κάνει, υπενθυμίζοντας πως είναι ευθύνη και αρμοδιότητά τους η απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων.
Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ήδη εκτός από τις επισήμως καταγεγραμμένες 3.071 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, που άρχισαν να καθαιρούνται από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον κι από την εργολαβία που ξεκίνησε, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών για παράνομες πινακίδες ειδικά στο εθνικό οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων καταγγελιών που κατατέθηκαν στον ειδικό ιστοχώρο www.illegalsigns.gov.gr, έχουν επιβεβαιωθεί.
Παράλληλα, έχουν ξηλωθεί ήδη περισσότερες από 500 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μικρού μεγέθους και με την τρέχουσα εργολαβία αποξηλώνονται και οι μεγαλύτερες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας έχει προχωρήσει και σε επιβολή προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους, ενώ προτεραιότητα στις καθαιρέσεις δίνεται για την εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και τους εθνικούς δρόμους κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δηλώσεις και στοιχεία για την εργολαβία ύψους 150.000 ευρώ δόθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών αποξήλωσης από την κ. Λιονή, η οποία επισήμανε: «Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υλοποίηση της εργολαβίας αποξήλωσης των παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων, για την οποία, σε περίοδο οικονομικής στενότητας, διαθέτουμε 150.000 ευρώ. Είναι καθήκον όλων μας να απαλλάξουμε το εθνικό και λοιπό οδικό δίκτυο από τη γάγγραινα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, που ευθύνονται για μια σειρά ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών. Ηδη ως Περιφέρεια κάναμε μια σειρά από βήματα προτού φτάσουμε στη φάση της καθαίρεσης των μεγάλων κατασκευών. Καταγράψαμε όλες τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στα 1.400 χλμ. εθνικού οδικού δικτύου. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν καταγραφές και στο επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει σε καθαιρέσεις μικρών διαφημιστικών πινακίδων, που ξεπερνούν πλέον τις 500. Κάναμε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, μέσω συνεντεύξεων Τύπου, παρουσία της ειδικής συμβούλου του Πρωθυπουργού για το θέμα. Δημιουργήσαμε χώρο υποδοχής καταγγελιών για παράνομες κατασκευές στο Διαδίκτυο, ώστε να συμμετάσχουν και οι πολίτες στη διαδικασία. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την πολιτική της επιβολής προστίμων τόσο προς τους διαφημιστές, όσο και προς τους διαφημιζόμενους…».