Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:11:25 πμ
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 12:04

Απολύονται διότι έχουν συνδικάτο

 “Το “λάθος” μας είναι πως έχουμε συνδικάτο και μάλιστα ενεργό. Είμαστε ουσιαστικά το μόνο συνδικάτο σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου. Αυτό δεν μας συγχωρεί η εργοδοσία και προσπαθεί να μας εξουθενώσει”.
Αυτή είναι η εξήγηση που δίνουν με ένα στόμα όλοι οι απεργοί της βιομηχανίας STIBETHERM όταν τους ρωτήσαμε γιατί η εργοδοσία προέβη σε απολύσειςε τεσσάρων εργαζομένων, απολύσεις που προκάλεσαν την αντίδρασή τους και την απεργία από το πρωί της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου.  
Στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσυσωρευτών της ΒΙΠΕ εργάζονται εν συνόλω 27 άτομα. και συγκροτούν το μοναδικό συνδικάτο της ΒΙΠΕ με ενεργή παρουσία και εκπροσώπηση σε όλα τα δευτεροβάθμια και κλαδικά όργανα.
“Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, όπως απορρέουν από τις συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. Αυτό δεν μας το συγχωρεί η εργοδοσία και προσπαθεί να μας σπάσει με κάθε μέσο. Π.χ. καθυστερεί επίτηδες τη μισθοδοσία. Όμως εμείς δεν κάνουμε πίσω” τονίζει και εξηγεί ο γραμματέας του σωματείου Ηλίας Αντωνιάδης.
Η εργοδοσία από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσε  ότι θα απολύσει 10 εργάτες. Ξεκίνησε μάλιστα με την απόλυση τεσσάρων εργατών την Παρασκευή και έπεται συνέχεια.
Ποιους λόγους προβάλλει; ρωτάμε.
“Μας είπε πως η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα και  έχουν μερίδιο ευθύνης και οι εργαζόμενοι. Λένε επίσης πως θα σταματήσουν τμήματα παραγωγής, θα αυτοματοποιήσουν την παραγωγή και άλλα παρόμοια” εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου Συμεών Καρυπίδης.
Μόνο που οι εργαζόμενοι θεωρούν προσχηματικές τις εξηγήσεις αυτές. “Δεν προλαβαίνουμε τις παραγγελίες. Το εργοστάσιο πάει μια χαρά, έχει νέες παραγγελίες και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ερμηνείες της εργοδοσίας” λένε οι απεργοί που από το πρωί της Πέμπτης σταμάτησαν την εργασία τους βγήκαν στην είσοδο και κρέμασαν ένα πανό με το μοναδικό τους αίτημα ” Αυξήσεις και όχι απολύσεις”
Ουσιαστικά το μόνο αίτημά τους είναι να ανακληθούν οι τέσσερις απολύσεις και να μην γίνουν οι εξαγγελθείσες.
“Μας ζήτησαν επανειλημμένα να διαλύσουμε το σωματείο. Αυτό θέλει να πετύχει ο εργοδότης (όμιλος είναι) μας. Γι’ αυτό προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει με τις απολύσεις. Αλλά δεν θα του περάσει.” καταλήγουν οι απεργοί.