Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 8:21:30 μμ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 07:27

Απονομή Μεγαλόσταυρου στοv Σάββα Τσιτουρίδη

 Με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου τιμήθηκε την Κυριακή 2 Δεκμβρίου ο βουλευτής και τέως Υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρο Β’.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος, απένειμε την τιμητική διάκριση στον κ. Τσιτουρίδη ως αναγνώριση της συμπαράστασης και της προσφοράς του στα ζητήματα του Πατριαρχείου. Ειδικότερα, ο ΑΘΜ αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του κ. Τσιτουρίδη στην λειτουργία και αναγνώριση της επανιδρυθείσης, μετά από περίοδο 470 ετών, Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μεγάς» στην Αφρική.
 Στην αντιφώνησή του, ο κ. Τσιτουρίδης εξέφρασε τη μεγάλη  ικανοποίησή του για το τεράστιο ανακαινιστικό έργο των Πατριαρχικών κτιρίων και την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής σχολής και εξήρε το σημαντικό ρόλο του Πατριαρχείου στο συντονισμό της ιεραποστολικής δράσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της συμβολής του στην προστασία και διάδοση του ελληνισμού στην Αφρικανική Ήπειρο.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμότατα τον Πατριάρχη για την διάκριση που του απενεμήθη και τόνισε μεταξύ των άλλων «Ως Έλληνας πολιτικός, αλλά και ως ορθόδοξος έλληνας πολίτης, έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους μου προς την ομογένεια, αλλά και την ορθοδοξία εκτός της ελληνικής επικράτειας. Οφείλω να πω όμως, πως δεν έπραξα τίποτε περισσότερο από το καθήκον μου. Η αναγνώριση μιας τέτοιας προσπάθειας από έναν πνευματικό ηγούμενο όπως εσείς μου δημιουργεί φυσικά ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη για συμπαράσταση και στήριξη του πολύτιμου εθνικού και θρησκευτικού έργου του Πατριαρχείου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στην ευθύνη αυτή, στο μέτρο της ταπεινότητάς μου και των δυνατοτήτων μου θα επιχειρώ να ανταποκρίνομαι.»
Κατά την τελετή απονομής, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής κ. Νικόλαος Τσαρτσιώνης, ο Μητροπολίτης Καβάσων κ. Φιλήμων, ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Γιώργος Διακοφωτάκης, ο Πρόεδρος της πρεσβυγενούς ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγων της πόλης.

Ερωτήσεις
Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ  για το θέμα της ρύπανσης του ποταμού Αξιού και προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την υποψηφιότητα του νομού για την ανάληψη των αγώνων της τρίτης φάσης του πανελληνίου σχολικού  χειροσφαιρικού πρωταθλήματος, κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης.
Για το θέμα του Αξιού ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρει:
«Επί δεκαετίες, το σύνολο των αστικών λυμάτων των πόλεων των Σκοπίων, του Βέλλες και της Γευγελής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ)  καταλήγουν στον Αξιό ποταμό χωρίς καμιά κατεργασία. Την ίδια στιγμή, στο τμήμα του ποταμού που διασχίζει την πΓΔΜ καταλήγουν χιλιάδες τόνοι λυμάτων και αποβλήτων προερχόμενα από τις απαρχαιωμένες βιομηχανίες της περιοχής, χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης διαδικασίας είναι η μόνιμη υποβάθμιση του οικοσυστήματος του Αξιού, αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου στον οποίο εκβάλλει ο ποταμός.
Η κατάσταση έχει λάβει οριακή μορφή καθώς το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής προκύπτει με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα με επακόλουθες δραματικές συνέπειες για τον Ν. Κιλκίς, Θεσσαλονίκης από όπου διέρχονται ο Αξιός ποταμός αλλά και για το Θερμαϊκό κόλπο όπου εκβάλλει. Μόλις πριν από λίγες μέρες, οικολογικές οργανώσεις στα Σκόπια επισήμαναν τον κίνδυνο διαρροής στον Αξιό 180 τόνων θεϊκού οξέος από μεταλλουργία στην πόλη Βέλλες.
Ωστόσο, παρά το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης της πΓΔΜ για την αντιμετώπισή του άμεσα. Κατόπιν τούτου,
Ερωτώνται οι Υπουργοί: Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν προκειμένου να σταματήσει από την πλευρά της πΓΔΜ η ρύπανση του Αξιού ποταμού, και κατ’ επέκταση του Θερμαϊκού κόλπου, αλλά και να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες τις πολύχρονης επιβάρυνσης των οικοσυστημάτων του ποταμού Αξιού και του Θερμαϊκού κόλπου».

Ονομαστική
εορτή
Ο βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης θα εορτάσει την ονομαστική του εορτή την Παρασκευή 7-12-07 στο «ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ» του Κιλκίς, με ώρα έναρξης 8 το βράδυ.