Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 6:26:05 μμ
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008 06:49

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ :Η αισιοδοξία της πολιτικής

 Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ΙΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τις συνεδριάσεις των Επιτροπών της, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων: Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Από το νομό Κιλκίς οι Έφηβοι Βουλευτές ήταν οι: Δημήτρης Παπαδόπουλος από το 1ο Λύκειο Κιλκίς, Γιώργος Ποτουρίδης από το Λύκειο Χέρσου και Ανέστης Κουτσουρίδης από το ΚΕΤΕΚ Κιλκίς, ενώ συνοδός καθηγήτρια ήταν η κ. Ευαγγελία Θανασούδα του Λυκείου Χέρσου.
Οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν σε πολλά θέματα όπως οι σχέσεις των νέων με την οικογένεια και το σχολείο, η ισότητα των φύλων, η στρατιωτική θητεία, η νεανική παραβατικότητα, η διάδοση των ναρκωτικών, τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία, τα προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας επισκέφθηκε όλες τις Επιτροπές, άκουσε τοποθετήσεις εφήβων βουλευτών και συνεχάρη τους νέους που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τον προβληματισμό τους, τις φρέσκες ιδέες τους, τον κριτικό και ανατρεπτικό λόγο τους, την πληρότητα στην ανάπτυξη των σκέψεών τους και την καλή χρήση της γλώσσας μας. Ιδιαίτερα όμως εξήρε το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και τη συμμετοχή τους στη  διαδικασία αυτή που, μέσα από το διάλογο, τον τεκμηριωμένο λόγο και την ελεύθερη έκφραση, αναδεικνύει τα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά και καλλιεργεί προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής προέτρεψε τους νέους να είναι ενεργοί πολίτες, να μη μένουν μόνο στον καταγγελτικό λόγο, αλλά να προσπαθούν με τη θετική συμβολή τους και με εφόδιο δημιουργικό και απελευθερωτικό τη γνώση, να οικοδομήσουν μια κοινωνία αντάξια των προσδοκιών και των οραμάτων τους.