Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, 1:02:27 πμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 12:12

Βράκυλλοι κορυφής Μετταλικού

Ο Άρης και εγώ περπατήσαμε τη διαδρομή των δύο χιλιομέτρων από τις νέες εργατικές κατοικίες μέχρι την κορυφή του Μεταλλικού, πολλές φορές και όλες τις εποχές τα τελευταία χρόνια. Είδαν πολλά τα μάτια μας από όλες τις οπτικές γωνίες και ακόμη περισσότερα ο νους μας.

 Αισθάνθηκα αδύνατος να αντισταθώ στην ανάγκη να τα γράψω για να τα επισκεφθείτε αλλά και για ενημέρωση αρμοδίων υπηρεσιών. Τα θέματα πολλά, που δύσκολα μπορούν να χωρέσουν σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο.
Ο χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος των Βράκυλλων,  στην κορυφή του Μεταλλικού, είναι της ίδιας περιόδου με την Μόρυλο, τις Κλίτες και το Παλατιανό. Η τοποθεσία προσφέρεται για επισκέψεις σχολείων και άλλων ομάδων. Από την δεσπόζουσα θέση που βρίσκεται, η θέα σε όλη την λεκάνη του νομού και ακόμη παραπάνω, προς όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μοναδική. Μάθημα γεωγραφίας μπορεί να γίνει. Φαίνονται τα βουνά δυτικά από Θεσσαλία μέχρι Σκόπια, βορειοανατολικά από Μπέλες μέχρι Λαϊλιά  ανεξάρτητα από ηλιοφάνεια και θέση του ήλιου. Δεν είναι ορατά τα βουνά και το οροπέδιο του Κοσόβου σε αντίθεση με την ευκρίνεια που έχουν από την υπερατλαντική πρωτεύουσα της υπερδύναμης.
Η πόλη των Βράκυλλων βέβαια ήκμασε ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο για περιοχή μικρότερης περιμετρικά επιφανείας, για το μάθημα ιστορίας που μπορεί επίσης να γίνει.
Τα χρώματα των δένδρων, βελανιδιών και αγριοαχλαδιών είναι μοναδικά, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Κρίνα του βουνού, βατσινιές, μυλίτσες, λιγοστά αλλά εντυπωσιακά, ιδιαίτερα όταν ανθίζουν και καρπίζουν. Οι αλλαγές των χρωμάτων στα βράχια της κορυφής και τον αραιοσυνεφιασμένο ουρανό λόγω των διαφορετικών θέσεων του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν περιγράφονται. Το μάθημα φυσικής ιστορίας θα οδηγήσει τους ανθρώπους της πόλης σε μαζική και συνεχή ευαισθησία για το περιβάλλον.
Η ανάβαση στην κορυφή δείχνει όμως και αρνητικές εικόνες ως συνέπεια της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων. Είτε αποφασίζουν είτε εκτελούν πράξεις ελεγχόμενες ως προς τη νομιμότητά τους.
- Ποιος αποφάσισε και ποιοι εκτέλεσαν την κατασκευή του οικίσκου στην κορυφή και τον αρχαιολογικό χώρο; Ασχετοσύνη, πονηρία και κυρίως ασέβεια του αρχαιολογικού χώρου, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα στην εικόνα της κορυφής. Ας φροντίσουν οι ίδιοι, το συντομότερο για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών ως μόνου τρόπου να προβληματιστούν και να μην ενεργήσουν άλλη φορά με αυτόν τον τρόπο.         
Όταν καθαρίστηκε με σοβαρή παρέμβαση χωματουργικών του Δήμου ο παλιός σκουπιδότοπος, κάποιοι είδαν κεραμικά στην ρεματιά σε αδιευκρίνιστο αρχαιολογικό χώρο, αλλά δεν βλέπουν τον εκτρωματικό οικίσκο στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο των Βράκυλλων.
 - Παλαιότερα κάποιος όργωσε και έσπειρε, εμφανή μόνο από αέρα, περιοχή μαζί με κομμάτι του δρόμου της ανάβασης. Πρόσφατα κάποιος όργωσε και τα δύο επίπεδα του πεδίου βολής. Φαίνεται ότι σ’ αυτόν τον τόπο ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει.
- Από όλες όμως τις οπτικές γωνίες και από όλες τις υψομετρικές θέσεις φαίνεται η πρόκληση από τις αναθυμιάσεις του αναχρονιστικού εργοταξίου ασφαλτομίγματος, η απόσταση του οποίου από τον χώρο που κατασκευάζονται τα ΤΕΙ είναι ελάχιστη και ίδια με αυτήν του νέου συνεργείου της VW.
 Ωφέλιμο θάναι, αρμόδια υπηρεσία να ελέγξει τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με μετρήσεις ρύπων και συστατικών του αέρα μέχρι τη δυτική περιφερειακή και τον λόφο του  μνημείου 1913 με το μαρμάρινο άγαλμα, όταν φυσάει βοριάς.
 - Ο επικίνδυνος για την υγεία των ζώων χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων, παραδίπλα, διαθέτει εκτός των άλλων αμιαντοσκεπασμένες παλιές αποθήκες με αμίαντο σε αποσύνθεση που αφήνει τις ίνες να είναι συστατικό του αέρα και του εδάφους καθώς και λιμνάζοντα λασπόνερα με σκνίπες που μεταδίδουν από ζώο σε ζώο αρρώστιες.
 Ο μικρού μήκους χωματόδρομος μέχρι το ρυπογόνο εργοστάσιο θα μετριάσει τον κρανίου τόπο αν ασφαλτοστρωθεί  γιατί τα φορτηγά μεταφοράς ασφάλτου και πετροχάλικου είναι βαρέα.
Είθε η τελευταία άσφαλτος που θα βγάλει νάνε γι’ αυτό το κομμάτι του δρόμου ως αχτίδα αισιοδοξίας για την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν.