Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 1:06:12 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:17

Δήμος Αξιούπολης : Διασυνοριακή Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού

Το πρόγραμμα της «Διασυνοριακής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού», που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – π.Γ.Δ.Μ. για τους δήμους Αξιούπολης και Γευγελής αντίστοιχα, παρουσίασε σε ειδική ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της «Παναγίας Άξιον Εστί» δήμος Αξιούπολης.


Ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ως πρώτο υποέργο την κατάρτιση σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, 38 από τον δήμο Αξιούπολης και 10 από τον αντίστοιχο της Γευγελή, που παρουσίασε ο κ. Περικλής Κοσμίδης και ως δεύτερο υποέργο την εκπόνηση μελέτης με θέμα την παρακολούθηση της τοπικής αγοράς εργασίας, καταγραφή τάσεων προσφοράς/ζήτησης εργασίας για συγκεκριμένες ειδικεύσεις και διακρατική συνεργασία για την βελτίωση διαχείριση του εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται εκατέρωθεν των συνόρων στις περιοχές των δύο δήμων, που έχει εκπονηθεί για πρώτη φορά και παρουσίασε η κ. Στέλλα Κατηρτζίδου.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας ομιλίες πραγματοποίησαν, ο Παύλος Τονικίδης πρόεδρος του ΕΒΕ με θέμα «Η επένδυση στη γνώση, το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – επιχείρημα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και η εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ Γουμένισσας Ευφροσύνη Σπάνδου, με θέμα «Ο ρόλος του ΟΑΕΔ και η δράση του στην τοπική κοινωνία».
Την ημερίδα χαιρέτισαν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο δήμαρχος της Γευγελή Ντράγκι Ντέλεφ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, ενώ την παρακολούθησαν, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Αξιούπολης και Γουμένισσας κ.κ. Νικόλαος Βογιατζής και Αθανάσιος Τραχανίδης αντιστοίχως, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου στο χαιρετισμό της τόνισε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλοδεχόμαστε στην Αξιούπολη, στον δήμο μας. Για μας δεν είστε το άγνωστο, το ξένο, το μακρινό. Ζείτε δίπλα μας και ζούμε δίπλα σας. Υπάρχουμε μαζί επ’ ωφέλεια ο ένας για τον άλλο. Το χέρι μας σφίγγει το δικό σας.
Η γεωγραφική μας θέση είναι μια σταθερή αλήθεια που δεν αλλάζει. Εξαρτάται από εμάς, από όλους τους ανθρώπους μας να κάνουμε αυτήν την σχέση ζεστή και συνεχή. Να την καλλιεργήσουμε και να την δυναμώσουμε. Να δώσουμε μηνύματα και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη.
Η σημερινή μας συνάντηση σφυρηλατεί την συνεργασία. Μια συνεργασία που ξεκίνησε σε επίπεδο γνώσης. Οι φίλοι που μας επισκέφθηκαν δεν αποκόμισαν μόνο κάποιες γνώσεις.
Γνώρισαν τους ανθρώπους της περιοχής μας, ανέπτυξαν σχέση, αντιλήφθηκαν τον τρόπο σκέψης μας και την κουλτούρα μας. Και πιστεύω ότι αυτά είναι εξίσου σημαντικά με τις εμπειρίες των σεμιναρίων.
Οτιδήποτε αφορά επιμόρφωση είναι η αφετηρία, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει συνέχεια και να δυναμώσει τις σχέσεις.
Η οικονομική συνεργασία, η διακίνηση προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών είναι το επόμενο βήμα. Εκεί πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Οι εκπρόσωποι μας από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του τόπου μας θα αναφερθούν αναλυτικότερα για το πώς αντιλαμβάνονται αυτήν την σχέση.
Εγώ όμως θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο. Στο πως θα περάσουμε στις κοινωνίες μας αυτήν τη συνεργασία, αυτή τη κοινή αντίληψη για πολλά πράγματα. Σ’ αυτήν την συνάντηση μας λοιπόν θα ήθελα να σας προτείνω την έκδοση ενός κοινού λευκώματος των δυο τόπων μας. Όπου φωτογραφικά θα προβάλλουμε τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες, τα εξέχοντα σημεία του κάθε τόπου. Παράλληλα, θα υπάρχουν τουριστικοί οδηγοί και πληροφοριακό υλικό για τις εμπορικές επιχειρήσεις των δυο τόπων. Το εισαγωγικό σημείωμα και των δύο μας που θα προηγηθεί θα επισφραγίσει αυτήν την σχέση.
Είναι το πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό. Γνωρίζουμε όμως ότι θα ξαφνιάσει ευχάριστα. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα το διακινήσουμε και έξω από τα στενά όρια του τόπου μας.
Μ’ αυτά τα συναισθήματα, μ’ αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζουμε ακόμη μια φορά στον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η σχέση έχει δρόμο πολύ να διανύσει μπροστά της. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το μισό αν κάνετε κι εσείς το άλλο μισό».  
Μετά το τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παράδοση των διπλωμάτων σε όσους καταρτίσθηκαν με τα δύο πρώτα εξ αυτών να παραδίδονται συμβολικά από τους δύο δημάρχους.