Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 9:41:28 πμ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 06:01

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ :Στήριξη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Στα  πλαίσια της ενημέρωσης των γυναικών του Δήμου Ευρωπού στον τομέα της επιχειρηματικότητας και την ένταξή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμος οργάνωσε επίσκεψη γυναικών σε Γυναικείους Συνεταιρισμούς της Χαλκιδικής.
Στην αποστολή συμμετείχαν τριάντα πέντε γυναίκες, η αντιδήμαρχος κα Ατματζίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου και η ειδική σύμβουλος κα Ησαϊλίδου.
Στην Αρναία με τα υπέροχα υφαντά, ο συνεταιρισμός μετά την περίοδο ακμής  του, βρίσκεται σε παρακμή. Όμως ο οικισμός ως ιστορικός και διατηρητέος αναπαλαιώνει όλα τα παλιά σπίτια με το ιδιαίτερο Μακεδονίτικο χρώμα, τους δρόμους με καλντερίμια.
Παλαιοχώρι, συνεταιρισμός παραδοσιακών στολών, ξεκίνησε με τη συμμετοχή όλων των γυναικών του χωριού, δούλεψαν, έντυσαν συλλόγους  όλης της χώρας, μάλωσαν, έμπλεξε και η πολιτική,  έμειναν λίγες.
Βαρβάρα, συνεταιρισμός τοπικών προϊόντων,  ζυμαρικά (τραχανάς γλυκός και ξινός, κόρες κλπ), μαρμελάδες και λικέρ από κράνα βύσσινο κλπ. Δεκατρείς γυναίκες διατηρούν τον συνεταιρισμό με πολύ αγάπη και φροντίδα, σύγχρονο εργαστήριο και ωραίο εκθετήριο. Η επιχείρηση θεωρείται βιώσιμη.
Το πρώτο συμπέρασμα των γυναικών: ο συνεταιρισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση, δύσκολη η συνεργασία, δύσκολη η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, δύσκολη και η εμπορία του.
Στην Αgrotika, στο «αγροτικό χωριό», αρκετοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες εξέθεσαν τα προϊόντα τους, από τα Πωρόϊα, την Πρέσπα, την Κερκίνη, τον Κρόκο, τα Γρεβενά,. όλοι τους παρουσίαζαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο καθένας τους είχε κάτι να σου πει, για το πώς μπορεί να στηθεί και να σταθεί μια επιχείρηση.
Χρυσή συνταγή δεν υπάρχει, χρειάζεται δυνατότητα συνεργασίας, λίγα άτομα, ποιοτικό προϊόν, επώνυμο προϊόν, δυνατότητα πώλησης του προϊόντος.
Εκτός από την παραγωγή του προϊόντος είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν στελέχη που γνωρίζουν  από εμπόριο, δημόσιες σχέσεις, marketing.
Από την επίσκεψη στη Χαλκιδική, δόθηκαν τα ερεθίσματα, η ενημέρωση έγινε, τα προγράμματα τρέχουν, η ειδική σύμβουλος υπάρχει, είναι η ώρα των αποφάσεων, κάποιες πρέπει να τολμήσουν, οι αλλαγές  στην αγροτική οικονομία είναι ραγδαίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με δράση.
Ο αρχαιολογικός χώρος  της αρχαίας  Ευρωπού σε λίγο καιρό θα είναι επισκέψιμος, το πλατανόρεμα Πολυπέτρου περιμένει να αξιοποιηθεί, το ίδιο και η Τούμπα, ο Άγιος Πέτρος και η Μεσιά, που οφείλουν  να αναδείξουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ο επισκέπτης της αρχαίας Ευρωπού θα πρέπει να έχει τις παρακάτω δυνατότητες    : να διανυκτερεύσει, να αγοράσει αναμνηστικά, να φάει, να διασκεδάσει, να επισκεφτεί όλα τα χωριά και να δει κάτι διαφορετικό.
Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ο Δήμος Ευρωπού είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.