Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 9:51:58 πμ
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 11:01

Δήμος Ευρωπού : Θηλιά στο λαιμό

 ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ. Η προεκλογική πρόσληψη 20  ατόμων αφήνει επιβάρυνση 560.000 ευρώ!

Δυσβάσταχτη είναι για το Δήμο Ευρωπού η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η Δημοτική Επιχείρηση τη διετία 2006-2008 από την πρόσληψη 20 ατόμων κατά την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα το Μάιο του 2006.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή προσέλαβε 20 άτομα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, αλλά ούτε χώρο να σταθούν και μάλιστα την στιγμή που στην ίδια επιχείρηση εργάζονταν άλλα 16 άτομα σε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης κι έτσι εμφανίστηκαν να εργάζονται στην επιχείρηση του Δήμου 36 εργαζόμενοι. Πρόκειται για αριθμό προσλήψεων που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας, αν κανείς εκτιμήσει το μέγεθος και τις ανάγκες του Δήμου Ευρωπού.
Η πρόσληψη έγινε μέσω του ΟΑΕΔ και σύμφωνα με το πρόγραμμα η Δημοτική Επιχείρηση θα επιδοτούνταν με το ποσό των 180.000 ευρώ συνολικά, για τους πρώτους 18 μήνες, ενώ από το ταμείο της θα έπρεπε να συμβάλλει με το ποσό των 380.000 ευρώ, χρήματα που βεβαίως δεν έχει και ούτε μπορεί να εξασφαλίσει με παραγωγή κάποιου έργου στα δυο αυτά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήθηκε από τον πρώην δήμαρχο να παρουσιάσει το σχέδιο που είχε ή τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είχε να πει μόνο δυο κουβέντες: «Εμείς θα τα καταφέρναμε»!
Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή μίλησε με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο για την κατάσταση που παρέλαβε, για την αδυναμία να καλύψει άμεσα τη μισθοδοσία αυτών των ανθρώπων, πάνω στα όνειρα των οποίων έπαιξε τα προεκλογικά της παιχνίδια η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η κατάσταση αυτή αναλύθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη Δημοτική Επιχείρηση, στην τοπική κοινωνία, μα πάνω από όλα στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους οποίους η δημοτική αρχή σέβεται, αναγνωρίζοντας πως δεν έχουν καμία ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.
Την έτσι κι αλλιώς δυσχερή θέση της Δημοτικής Επιχείρησης έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η επίσχεση εργασίας, στην οποία προχώρησαν τρεις από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να διακόψει ο ΟΑΕΔ τη διαδικασία επιχορήγησης των 180.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα η ένσταση που έχει υποβάλλει η Δημοτική Επιχείρηση στον ΟΑΕΔ, τότε η συνολική επιβάρυνση για την Επιχείρηση θα είναι 560.000 ευρώ!
Η σημερινή δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου τόνισε πως δεν θα απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος από το Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση και θα ολοκληρωθούν κανονικά οι συμβάσεις τους. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ο Δήμαρχος και πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Ευθύμης Κουρτζανίδης στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της Επιχείρησης, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, όπως και η κατάθεση ένστασης στον ΟΑΕΔ, ζητώντας τη μη διακοπή και συνέχιση του προγράμματος.
Ηδη, η Επιχείρηση αναγκάσθηκε να αναζητήσει Τραπεζικό δάνειο για να καλύψει τις οφειλές της προς τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από αυτά που δικαιούνται. Ωστόσο, ακόμη και ο δανεισμός συναντά δυσκολίες, αφού οι δυο τελευταίοι ισολογισμοί της Επιχείρησης, του 2005 και του 2006 είναι ελλειμματικοί, με την επιβεβαίωση και των ορκωτών λογιστών.
Δυστυχώς, οι 20 εργαζόμενοι, ο Δήμος και η τοπική μας κοινωνία πληρώνουν σήμερα τις προεκλογικές σκοπιμότητες του χθες.