Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:39:55 μμ
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:30

«Δώρον άδωρον» το Τέταρτο Πακέτο

Ήταν στραβό το κλίμα μετά τη μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση, ήρθε και το «απαγορευτικό» ένταξης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Δ’ Κ.Π.Σ ή ΕΣΠΑ όπως ονομάστηκε και οι δήμαρχοι κυριολεκτικά «σήκωσαν τα χέρια». Και για να ακριβολογούμε ευρισκόμενοι πια σε απόγνωση έστειλαν ένα ακόμη μήνυμα στην κυβέρνηση πως οσονούπω «κατεβάζουν ρολά».

Η ΤΕΔΚ οργάνωσε την Πέμπτη την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προκειμένου να κάνει κτήμα των πολιτών του νομού τις θέσεις της. Ο πρόεδρος του δ.σ. Δημ. Σισμανίδης ανέπτυξε τα οικονομικά προβλήματα - δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα, τόνισε -που δημιουργούνται από την περικοπή των ΚΑΠ, της ΑΤΑ και εν γένει της υποχρηματοδότησης της Τ.Α. που οδηγεί σε πολιτική υποβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Τα αιτήματα της Τ.Α συνοψίζονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και παραδόθηκε από τον πρόεδρο της ΤΔΚ την επόμενη μέρα Παρασκευή στον κ. Γ. Τσιότρα.
Οι παρεστώτες δήμαρχοι επικύρωσαν στη σύντομή παρέμβασή τους τα λεχθέντα από τον κ. Σισμανίδη και τον Δήμαρχο Κιλκίς Δ. Τερζίδη, ο οποίος ανέπτυξε το ασφυκτικό και εν τέλει απαγορευτικό ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων του πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Ο Δήμαρχος Γαλλικού Γιώργος Θεοδωρίδης ζήτησε να τεθεί επιτακτικά το αίτημα για συνεργασία της Πολιτείας με την Αυτοδιοίκηση, ως απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη της χώρας.
Ο Δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης εξήρε την ενότητα και αγωνιστικότητα της διοίκησης και του συνόλου των δημάρχων του νομού ως προς τη διεκδίκηση των αιτημάτων, ανέλυσε τα οικονομικά αδιέξοδα από την υποχρηματοδότηση της Τ.Α. και εκθείασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΤΕΔΚ Κιλκίς στους αγώνες της Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά
Μετά τον κίνδυνο ερημοποίησης των εδαφών του νομού μας, ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ερημοποίηση των δήμων μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος και συντάχθηκε με τη θέση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΚΕΔΚΕ.
Τέλος, ο Δήμαρχος Δοϊράνης Γιώργος Καλπακίδης υπενθύμισε τους διαρκείς αγώνες της αυτοδιοίκησης για την αυτοτέλειά τους η οποία μόνο με την επαρκή χρηματοδότηση αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση του Δημάρχου Κιλκίς Δ. Τερζίδη για το περιφερειακό πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας του ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες αξιοποίησής του από τους δήμους.
Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς από τους επιμέρους τομείς ο κ. Τερζίδης εξήγησε ότι οι δυνατότητες αυτές για τους μικρούς δήμους - σ το ν. Κιλκίς για όλους πλην του δήμου Κιλκίς - είναι σχεδόν μηδενικές λόγω και των υψηλών τεχνικών και οικονομικών προδιαγραφών, αλλά και λόγω της μείωσης των κονδυλίων σε εκείνους τους τομείς από όπου παραδοσιακά αντλεί πιστώσεις και εντάσσει έργα η αυτοδιοίκηση ( Περιβάλλον, δρόμοι, αποχετεύσεις, υδρεύσεις κ..α)
Απαντώντας σε ερώτησή μας για την αιτία της μείωσης των κονδυλίων αυτών, παρότι το ΕΣΠΑ είναι κατά 18% αυξημένο σε σχέση με το Γ. Κ.Π.Σ.,  ο κ. Τεερζίδης ανέφερε ότι σημαντικά κονδύλια δεσμεύτηκαν για δράσεις στην επιχειρηματικότητα, στα μεγάλα έργα υποδομής - παλαιότερα εντασσόταν στο εθνικό σκέλος- και ειδικότερα για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.
«Είναι πολύ πιθανό να μην δούμε το ΕΣΠΑ να περνάει από τους μικρούς δήμους ούτε με βέσπα» σχολίασε ο κ. Τερζίδης.
Η συνέχεια επί της οθόνης.

Το ψήφισμα προς τον κ. Τσιότρα
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Σίγουρα γνωρίζετε την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι ΟΤΑ της χώρας μας και κατ’ επέκταση και του Νομού Κιλκίς.
Μετά την ψήφιση του τελευταίου κρατικού προϋπολογισμού (για το 2008) τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, αφού:
- Μειώθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) και η ΣΑΤΑ , με αποτέλεσμα πολλοί Δήμοι να αναστέλλουν δραστηριότητες, υποχρεώσεις και παρεχόμενες υποχρεώσεις τους απέναντι στους δημότες, αλλά και προς τους εργαζομένους τους.
- Μειώθηκε δραστικά το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), με αποτέλεσμα οι Δήμοι να περιέλθουν σε καθεστώς επενδυτικής απραξίας.
- Υποχρηματοδοτείται το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί, δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους.
- Από τους παρακρατηθέντες πόρους της Τ.Α. ύψους 1,411 δις ευρώ δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, παρά τις υποσχέσεις για τμηματική καταβολή σε βάθος χρόνου, υπό την μορφή ομολόγων.
- Συνεχώς μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στην Τ.Α. χωρίς να μεταφέρονται οι απαραίτητοι πόροι ή να μεταφέρονται μειωμένοι.
- Μειώθηκαν τα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία.
- Σχεδόν, αποκλείεται η Τ.Α. από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.)2007 - 13.
Όλα τα παραπάνω μας ανάγκασαν να προχωρήσουμε - με εξουσιοδοτικές αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβούλων - στην αναστολή άσκησης των παρακάτω κρατικών αρμοδιοτήτων:
1. Συντήρηση οδών και φρεατίων.
2. Διενέργεια πλειστηριασμών στα Δημοτικά Καταστήματα.
3. Επίδοση δικογράφων
4. Αποστολή στοιχείων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και αναμένουμε τη διευθέτηση και επίλυση των προβλημάτων μας.