Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 7:55:05 μμ
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2007 04:36

Δράση για το περιβάλλον από το Δήμο Ευρωπού

 Απλώνεται διαρκώς η προσπάθεια του Δήμου Ευρωπού και των φορέων των οικισμών του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ετσι, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσιάς «Αλ. Βυζάντιος» για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ράνια Νικολαϊδου, ενώ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεσιάς Γιώργος Αραμπατζής μίλησε για τα σοβαρά οικολογικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, με τον Αξιό ποταμό, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και τόνισε πως είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των πολιτών.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αίσθηση προκάλεσαν οι σκληρές εικόνες που προβλήθηκαν –με τη βοήθεια του Πολυκράτη Παντσίδη- από την ανεξέλεγκτη ρήψη απορριμμάτων στην περιοχή, των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, των παλιών σκουπιδότοπων, κ.λπ.
Ο κ. Κουρτζανίδης ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στις προσπάθειες του Δήμου, όπου εδώ και ένα μήνα εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης με 64 κάδους και ένα όχημα, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν άλλοι 50 κάδοι στους οικισμούς. Ακόμη, ο Δήμος μετέφερε για ανακύκλωση έξι αυτοκίνητα με παλιά ελαστικά και σύντομα θα ορίσει ειδικό χώρο εναπόθεσής τους. Σε συνεργασία με τους ηλεκτρολόγους αυτοκινήτων εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων, ενώ από την Ανοιξη θα εφαρμοσθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Ευρωπού ζήτησε από τον Σύλλογο και το Τ.Σ. Μεσιάς, να αναλάβουν εκστρατεία ανάδειξης της Μεσιάς σε Οικολογικό Χωριό, με εξορμήσεις ενημέρωσης, καθαριότητας, ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης κ.λπ. Μια προσπάθεια που θα έχει σύμμαχο και συμπαραστάτη το Δήμο.

Δενδροφύτευση
Οικολογικές δραστηριότητες αναδεικνύονται και από μέρους άλλων τοπικών φορέων, πολιτιστικών και μη, όπως αυτή του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ευρωπού, που με τη συμπαράσταση και συμμετοχή του Δήμου οργάνωσε την Παρασκευή 30/11 και Κυριακή 2/12 δενδροφύτευση  στην περιοχή-ύψωμα Μάνα Ευρωπού.
Παρουσία του Δημάρχου, του προέδρου του φορέα Γιώργου Κουμαρτζή, μελών του Μουσικού Συλλόγου και πλήθος πολιτών, φυτεύτηκαν συνολικά 600 δενδρύλλια.
Ακόμη προγραμματίζεται και θα υλοποιηθεί άμεσα άλλο ένα τέτοιο διήμερο δενδροφύτευσης.

Χριστούγεννα
Ξεκίνησαν, με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ευρωπού και των Συλλόγων, μια σειρά Χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, με πρώτη αυτή της «Γιορτής των Αγγέλων» στην έδρα του Δήμου.
Την περασμένη Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Ευρωπού, ο Δήμαρχος Ε. Κουρτζανίδης έδωσε το «σύνθημα» της φωταγώγησης  του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Υπό τους ήχους της μπάντας τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου Ευρωπού τραγούδησαν κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με κρασάκι εδέσματα και με συναισθήματα που ταιριάζουν στις γιορτινές μέρες.
Ακολουθεί, στις 23 Δεκεμβρίου, παρόμοια εκδήλωση του Π.Π.Σ. Μεσιάς «Αλ. Βυζάντιος» στο Τ.Δ. Μεσιάς, όπου θα ακουστούν κάλαντα και τραγούδια από την Αν. Θράκη και θα μοιραστεί το παραδοσιακό Χριστόψωμο στολισμένο με καρύδια και σταφίδες.
Την ίδια ημέρα Κυριακή θα αναβιώσουν τα Κόλιντε του Αγ. Πέτρου και Πολυπέτρου (έθιμο των ντόπιων κατοίκων) με το άναμμα της φωτιάς και θα δώσουν μια διαφορετική διάσταση στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών.
Η παρουσία του Πολιτιστικού Κέντρου Ευρωπού καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων που πλαισιώνει θα συνεχίσουν και σε όλη τη διάρκεια του δεκαπενθημέρου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να προσφέρουν το γέλιο και την αγάπη στα μικρά παιδιά μέσα από τις γιορτές στα κατά τόπους  Τοπικά Διαμερίσματα.