Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:38:51 μμ
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 18:46

Εγκαίνια Δημαρχείου και ΚΕΠ Πολυκάστρου

polykastro


Με λαμπρότητα και την παρουσία δεκάδων παραγόντων του νομού και πολιτών εγκαινιάστηκαν το περασμένο Σάββατο το Δημαρχείο και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Πολυκάστρου, από το δήμαρχο Δημήτρη Σμυδάκη, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων  υπηρεσιών του Δήμου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησε η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Μ. Λιονή, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το έργο της Δημοτικής Αρχής Πολυκάστρου και την προοπτική του νέου δήμου Παιονίας, ενώ διαβάστηκε και χαιρετιστήριο μήνυμα της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: οι βουλευτές Κ. Κιλτίδης, Θ. Παραστατίδης και Γ. Φλωρίδης, ο αντινομάρχης Γ. Φράγκος, οι δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου, Πικρολίμνης Δ. Σισμανίδης και Χέρσου Χ. Ανθρακίδης, ο κοινοτάρχης Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρης, ο αντιστράτηγος και Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Κ. Μακεδονίας Β. Κανάλης, ο διοικητής της 33ης Ταξιαρχίας Παν. Καπερώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής και Υποδιευθυντής Κιλκίς, ο διοικητής του νοσοκομείου Γουμένισσας Μ. Αρκούδας, ο π. βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιτίου Λάρνακας Σάββας Τανττής επικεφαλής πολυμελούς Κυπριακής αντιπροσωπείας, ο γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Λ. Δημητριάδης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων του δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Ομιλία Σμυδάκη
Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Δημαρχείου ο δήμαρχος κ. Σμυδάκης τόνισε:
Η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη και διπλή σημασία. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του Δημαρχείου Πολυκάστρου αλλά και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Πολυκάστρου.
Όπως βλέπετε βρισκόμαστε στο χώρο ενός υπερσύγχρονου κτίσματος, ιδιαίτερης αισθητικής αρχιτεκτονικής, ενός χώρου που δημιουργήθηκε για να φιλοξενηθούν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια όλες οι υπηρεσίες του Δήμου μας κάτω από την ίδια στέγη.  
Έχοντας ως βασική επιδίωξη και στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων  υπηρεσιών του Δήμου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε ένα δημαρχείο αντάξιο των προσδοκιών όλων των Πολυκαστρινών.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο χώρο που φιλοξένησε αρχικά την Κοινότητα Πολυκάστρου και μετέπειτα το Δήμο Πολυκάστρου. Η πρώτη κοινότητα ονομαζόταν Κοινότητα Καρασουλίου και δημιουργήθηκε στις 9 Μαρτίου 1920. Στις 19 Ιουλίου 1928 η Κοινότητα μετονομάσθηκε σε Κοινότητα Πολυκάστρου, εξαιτίας των πολλών οχυρωματικών έργων  - σαν μικρά κάστρα – που υπήρχαν στην περιοχή του συνοικισμού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή για την ονοματοδοσία. Η κοινότητα στεγαζόταν από το 1936 έως το 1981 στο κτίριο που βρισκόταν σε αυτόν εδώ το χώρο και όπου μετέπειτα στεγάστηκε το ειρηνοδικείο Πολυκάστρου. Το 1981 κατασκευάστηκε το κτίριο της Κοινότητας Πολυκάστρου εντός του ίδιου οικοπέδου.
Στις 4 Αυγούστου 1986 βάσει του υπ’ αριθμ. 265 Προεδρικού Διατάγματος οι Κοινότητες Πολυκάστρου και Λιμνοτόπου συνενώνονται και δημιουργείται ο Δήμος Πολυκάστρου με έδρα τον συνοικισμό Πολύκαστρο.
Μετά την Μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του με την εφαρμογή του Προγράμματος Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ με το Νόμο 2539 του 1997 ο Δήμος Πολυκάστρου με τις δύο Κοινότητες Πολυκάστρου και Λιμνοτόπου συνενώνεται με τις Κοινότητες Αξιοχωρίου, Άσπρου, Βαφειοχωρίου, Ευζώνων, Μικρού Δάσους, Πευκοδάσους, Ποντοηράκλειας, καθώς και τους συνοικισμούς Ειρηνικού και Κορώνας και αποτελούν τον Καποδιστριακό πλέον Δήμο Πολυκάστρου με έδρα το Πολύκαστρο.  
Το 2002 εκδίδεται η άδεια προσθήκης κατ’επέκταση του παλιού διώροφου κτιρίου και στις 10 Ιουλίου του ίδιου έτους κατεδαφίζεται το κτίριο της παλιάς κοινότητας Πολυκάστρου ενώ κατασκευάζεται το πρώτο τμήμα της επέκτασης συνολικής δαπάνης 409.000,00 ευρώ εκ των οποίων τα 270.000,00 ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση του προγράμματος Ε.Π.Τ.Α. και τα 139.000,00 ευρώ από Δημοτικά έσοδα. Στη συνέχεια δημοπρατήθηκε το υπόλοιπο τμήμα της επέκτασης. Η κατασκευή του νέου Δημαρχείου ολοκληρώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008 συνολικής δαπάνης 820.000,00 ευρώ εκ των οποίων τα 240.000,00 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και τα 580.000,00 από ΣΑΤΑ.  
Το παλιό Δημαρχείο Πολυκάστρου 300 m² δίνει τη θέση του πλέον στο νέο Δημαρχείο Πολυκάστρου 1800 m² ( 900 m²  ο κάθε όροφος ) το οποίο διαθέτει επιπλέον υπόγειο 425 m² όπου βρίσκεται το αρχείο του Δήμου. Ο περιβάλλοντας χώρος του δημαρχείου είναι 500 m² και διαθέτει διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το κτίριο του νέου δημαρχείου αποτελεί ένα έργο απαραίτητο για την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών μας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Απέναντι στις νέες προκλήσεις της εκάστοτε εποχής ο Δήμος Πολυκάστρου έχει αποδείξει ότι ήταν , είναι και θα είναι πάντα έτοιμος να αντεπεξέρχεται δυναμικά, διεκδικώντας τις ιδανικότερες συνθήκες και προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολίτες του.   
Το καινούργιο, εργονομικά σχεδιασμένο Δημαρχείο του Δήμου Πολυκάστρου εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Σε έναν δήμο που διευρύνεται με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο Καλλικράτης τόσο σε πληθυσμό όσο και σε αρμοδιότητες, το Πολύκαστρο ορίστηκε ως έδρα αυτού του διευρυμένου και ισχυρού Δήμου Παιονίας.
Ο νέος Δήμος Παιονίας, του οποίου ο μόνιμος πληθυσμό ανέρχεται περίπου στους 32.000 κατοίκους, θα πρέπει να εξυπηρετεί πλέον τα 7 Δ.Δ. Δήμου Αξιούπολης, τα 7 Δ.Δ. Δήμου Γουμένισσας, τα 5 Δ.Δ. Δήμου Ευρωπού και την Κοινότητα Λιβαδίων. Από 1 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του νέου Δημαρχείου θα μεταφερθούν αρκετές υπηρεσίες της νυν Νομαρχίας Κιλκίς. Μια σύγχρονη πόλη όπως το Πολύκαστρο έχει πλέον στη διάθεσή του εγκαταστάσεις, υποδομές έτοιμες να υποδέχονται τους δημότες Παιονίας και με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλους τους τομείς ( έργα, περιβάλλον, παροχή υπηρεσιών, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνικές παροχές, νέες τεχνολογίες, διαδημοτικές συνεργασίες και άλλα).  
Παράλληλα, σήμερα εγκαινιάζουμε και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πολυκάστρου. Μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες το ΚΕΠ Πολυκάστρου αποτελεί γεγονός  και από τον περασμένο Μάιο λειτουργεί προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει αρκετές από τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Δήμου.  Πολλές από τις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης θα διεκπεραιώνονται μέσω Κ.Ε.Π. το οποίο συνεργάζεται με όλους τους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να προσφέρουν άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση στους πολίτες: Έκδοση πιστοποιητικών, Ληξιαρχικές πράξεις, Έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, Ανανεώσεις αδειών οδήγησης, Μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, Επιδόματα, Έκδοση και διάθεση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού, Επικυρώσεις αντιγράφων, Θεωρήσεις γνησίου υπογραφής.
Αυτές και άλλες υπηρεσίες θα παρέχονται στο ΚΕΠ η λειτουργία του οποίου θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική με τη νέα τάξη των πραγμάτων που επιβάλλει η διοικητική μεταρρύθμιση και η εφαρμογή του Καλλικράτη.
Νιώθω δικαιωμένος προσωπικά που το Πολύκαστρο κατάφερε έστω και καθυστερημένα να αποκτήσει το δικό του ΚΕΠ και αγωνιστήκαμε πολύ για να το επιτύχουμε. Το ΚΕΠ Πολυκάστρου υπήρξε ένα πολύπαθο – ας μου επιτραπεί η έκφραση – έργο! Το 2005 εγκρίθηκε η δημιουργία του από το Υπουργείο Εσωτερικών επειδή όμως δεν υλοποιήθηκε μέσα στα χρονικά πλαίσια χρηματοδότησης ανακλήθηκε η δημιουργία του με συνέπεια να ξεκινήσουν το 2007 από την αρχή οι ενέργειες για την επανέγκρισή του. Τον Μάρτιο του 2007 με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης εγκρίθηκε η λειτουργία του ΚΕΠ Πολυκάστρου.
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στις 33.425,00 ευρώ, χρηματοδότηση προερχόμενη από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Μόλις πριν λίγες ημέρες μας ήρθε και η απόφαση της περιφέρειας περί έγκρισης πρόσληψης 2 ατόμων, απασχολούμενου προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου (12 μηνών) στο κατάστημα ΚΕΠ Πολυκάστρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ προκειμένου να προβούμε στην έκδοση προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού.
Στον τόπο μας, τον οποίο αγαπάμε όλοι, συνεχίζουμε να βάζουμε όλο και ψηλότερα τον πήχη και όλοι μαζί καταφέρνουμε πολλά. Το τι καταφέρνει η κάθε διοίκηση εξαρτάται και από εσάς, γιατί εάν εσείς στηρίζετε τον αγώνα του εκάστοτε δημάρχου και των συνεργατών του τότε ο τόπος μπορεί να επιτύχει πολλά.
Τόσο το νέο δημαρχείο όσο και το ΚΕΠ ανήκουν σε όλους σας, αποτελούν περιουσία όλων σας, κάθε δημόσιο έργο ανήκει και στον καθένα από εμάς και ως περιουσιακό στοιχείο μας οφείλουμε να το αξιοποιούμε προς το κοινό όφελος και να το σεβόμαστε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας όλους τους φορείς της Πολιτείας, τα υπουργεία, τις υπηρεσίες των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Γενικής Διεύθυνσης Νομού Κιλκίς, το ελεγκτικό συνέδριο και όσους συνεργάστηκαν ώστε τα δύο αυτά έργα σήμερα να παραδοθούν στην υπηρεσία του πολίτη. Προσωπικά την κυρία Μουράτογλου Ευσταθία προϊσταμένη ΤΥΔΚ της οποίας η συνεργασία υπήρξε καθοριστική προς αυτήν την κατεύθυνση. Την κυρία Βασιλείου Ευαγγελία Διευθύντρια του υπουργείου Εσωτερικών για την συμβολή της στη δημιουργία και λειτουργία του ΚΕΠ.
Ελπίζω να με συγχωρέσουν όσοι τους λησμόνησα άθελά μου. Ο πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι για να ολοκληρωθεί ένα έργο και να παραδοθεί είναι πολλές οι υπηρεσίες που εμπλέκονται και πολλά τα άτομα των οποίων η εργασία είναι σημαντική. Τέλος, χωρίς να μειώνω όμως τη σημαντικότητά τους, ευχαριστώ θερμά όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Πολυκάστρου διότι η συνεργασία τους υπήρξε πολύτιμη για τα δύο αυτά έργα έκαστος από το πόστο το οποίο υπηρετεί.
Οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην τοπική δημοκρατία. Για την πρόοδο του τόπου μας δεν απαιτείται μόνο η σκληρή προσπάθεια της δημοτικής αρχής, χρειάζεται και το αδιάκοπο ενδιαφέρον, η στήριξη και η αγάπη όλων των δημοτών για τον τόπο μας, την οποία σας προσκαλώ να προσφέρετε  απλόχερα.