Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 8:19:40 πμ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 19:49

Εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Κιλκίς

agathopoulos2


Μέσα σε κλίμα έντονης ανθρώπινης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Κιλκίς «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ». Το γεγονός ότι τη τελετή τίμησαν με τη παρουσία τους μέλη της οικογένειας του αείμνηστου γιατρού που λάμπρυνε με τη παρουσία και τις δραστηριότητες του τον τόπο μας, έδωσε μια ξεχωριστή αίγλη στην όλη εκδήλωση. Παράλληλα, ήταν εμφανές ότι κι αυτό καθαυτό το αντικείμενο της κοινής πρωτοβουλίας που ανέλαβαν ο Δήμος, ο Ιατρικός κι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, αποτέλεσε ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης για τους παρευρεθέντες στη τελετή δημότες.
Το ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε, ασφαλώς, ο Νίκος Τηλιακός, γιος του αείμνηστου «γιατρού του Κιλκίς», που με τον λιτό και σεμνό χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε στη μνήμη του πατρός του κι υποσχέθηκε κάθε βοήθεια προς το νέο θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης του Κιλκίς. Παρούσα ήταν κι η σύζυγος εν ζωή, Αλεξάνδρα, η οποία πολλές φορές δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυα συγκίνησης που την πλημμύριζαν, καθώς κι ο δεύτερος γιος του, Δημήτρης. Όλοι, να σημειωθεί, ότι ήλθαν στο Κιλκίς απ’ τις ΗΠΑ, όπου ζουν κι εργάζονται, ειδικά για την εκδήλωση.
Το γεγονός της παρουσίας των μελών της οικογένειας Τηλιακού στην τελετή, το υπογράμμισε ιδιαίτερα στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Τερζίδης, ο οποίος στάθηκε στην εκδηλωθείσα μέσω της πρωτοβουλίας εθελοντική και συμμετοχική διάθεση όλων των συντελεστών της σημαντικής για τη τοπική κοινωνία πρωτοβουλίας.
«Η εθελοντική συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς και η προσφορά που θα έχουν τα στελέχη των κοινωνικών δομών του Δήμου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία μας. Το σημαντικό, επίσης, είναι ότι αγκαλιάζουν την προσπάθεια κι οι απλοί δημότες, που με τις κάθε είδους προσφορές τους ενθαρρύνουν τη προσπάθεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τερζίδης.
Απ’ τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ κι υπεύθυνος για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, Χρ. Σπίγκος, υπογράμμισε ότι η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στη μερική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής μειονεξίας μερίδας συνανθρώπων μας κι απ’ την άλλη εκπέμπει το μήνυμα της συνεργασίας φορέων και απλών πολιτών.
Τονίζοντας ότι έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόσκληση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρη Αγαθόπουλου, ο κ. Σπίγκος κάλεσε όλους να βοηθήσουν στη προσπάθεια για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Αγαθόπουλος αφού επεσήμανε ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο Κιλκίς είναι το δεύτερο, μετά απ’ αυτό της Αθήνας, που θα λειτουργήσει σ’ επίπεδο χώρας, τόνισε ότι η όλη πρωτοβουλία στέλνει μηνύματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας. «Πρόκειται για έργο που στηρίζεται σε όνειρο πολλών ετών, κι η υλοποίηση του έχει μεγαλύτερη αξία στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες», υπογράμμισε ο κ. Αγαθόπουλος.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, αφού καυτηρίασε την έλλειψη επαρκούς κοινωνικής πολιτικής των σύγχρονων κυβερνήσεων, καθώς και τα αίτια που γεννούν φτώχια και αποκλεισμό, τόνισε ότι η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί μείζον ζήτημα για μια αξιοπρεπή ζωή κι ότι η πρωτοβουλία των τριών φορέων είναι μια καλή αρχή, που πρέπει να έχει συνέχεια.
Τον αγιασμό του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους συνεργαζόμενους φορείς ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και ο νομάρχης Βαγγέλης Μπαλάσκας, ο οποίος απένειμε εύσημα στους φορείς που δημιούργησαν τον νέο κοινωνικό θεσμό, ενώ συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλαν οι βουλευτές Γ. Φλωρίδης και Θ. Παραστατίδης.

Ο Αθανάσιος Τηλιακός
Ο κ. Παναγιωτίδης έκανε κι αναφορά στη ζωή και το έργο του Αθανάσιου Τηλιακού, τονίζοντας τα εξής:
Γεννήθηκε στην Ιταλοκρατούμενη Κάλυμνο το 1913. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές, όταν η απόδραση ήταν εφικτή, βρέθηκε στην Αθήνα με την μητέρα του. Ενεγράφη στην Ιατρική σχολή Αθηνών και απεφοίτησε μετά 6 χρόνια το 1936. Εργάστηκε σαν εσωτερικός πανεπιστημιακός βοηθός για 2 περίπου χρόνια. Εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες τον αναγκάζουν να διακόψει την πανεπιστημιακή του καριέρα και να δεχτεί μια θέση στο υποτυπώδες τότε νοσοκομείο Κιλκίς και εγγράφεται στον Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς το 1939. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής μεταβαίνει στη Βάθη. Η Βάθη υπήρξε ο μεγαλύτερος σταθμός στη ζωή του. Υιοθετήθηκε συναισθηματικά από τους ανθρώπους της και εκείνος τους αγάπησε και δέθηκε με τον τόπο πολύ περισσότερο και από την γενέτειρα του.
Επιστρέφοντας στο Κιλκίς, φυλακίζεται από τους Γερμανούς και γλυτώνει ως εκ θαύματος! Ασκεί ελεύθερο επάγγελμα για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά προσλαμβάνεται στο νοσοκομείο Κιλκίς όπου παρέμεινε  με διάφορες κατά καιρούς σύντομες αλλά επώδυνες απομακρύνσεις λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Διετέλεσε Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής από το 1970, ελεγκτής του ΤΕΒΕ και της ΔΕΗ το 1977. Επίσης διετέλεσε και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς το 1967. Όταν προς το τέλος της ζωής του αρρωσταίνει αναγκάζεται να μεταβεί στην Αμερική όπου ήταν τα παιδιά του, και κατά την ομολογία του υιού του Νίκου, αποφασίζει έχοντας την πνευματική του διαύγεια, να διακόψει την θεραπεία και να γυρίσει έστω για μία μέρα ακόμα στο αγαπημένο του Κιλκίς. Έτσι και έγινε…».
Εντός των ημερών θα εγκατασταθεί το υπαλληλικό προσωπικό των φορέων και ήδη είναι σε εξέλιξη η οργανωτική δομή των εθελοντών διοικητικών υπαλλήλων και στην συνέχεια των εθελοντών Ιατρών και Φαρμακοποιών.