Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024, 9:51:42 μμ
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024 18:25

Εγκρίθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ενέργειας στο Κιλκίς

Εγκρίθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ενέργειας στο Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι και Περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Μονάδα Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Μέγιστης Ισχύος έγχυσης 200 MW και Μέγιστης Ισχύος Απορρόφησης 200MW και των συνοδών του έργων», το οποίο θα εγκατασταθεί στη θέση «Νέο Σιράκιο» της ΔΕ Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ABO ENERGY HELLAS A.E.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά σε Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ).

Ο σταθμός αποθήκευσης προορίζεται να απορροφά/εγχέει ηλεκτρική ενεργεία αμφίδρομα στο Σύστημα είτε προγραμματισμένα είτε υποστηρικτικά με βάση τις απαιτήσεις του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας ή/και του αρμόδιου Διαχειριστή.

Θα κατασκευαστεί Μονάδας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Φωσφορικών Ιόντων Λιθίου μέγιστης ισχύος έγχυσης και απορρόφησης 200 MW.

Ο ΣΑΗΕ θα εγκατασταθεί εντός πολυγώνου, έκτασης 24.038,52m2 στη θέση “ΣΙΡΑΚΙΟ”, στα διοικητικά όρια του Δ. Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς.

Αποτελείται από

  • 45 modules, όπου το κάθε ένα περιλαμβάνει:
    -24 rack μπαταριών εγκατεστημένης χωρητικότητας 372,7kWh έκαστο
    -Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα των 24 rack διαμορφώνεται στις 8.944,8kWh
  • 2 μετατροπείς ισχύος
  • 2 Σταθμούς Μέσης Τάσης 33 kV με ισχύ εξόδου 2,195 MVA

H συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα των 45 modules είναι ίση με 402,516 MWh.

H μέγιστη ισχύς έγχυσης / απορρόφησης κάθε module είναι ίση με 4.390kW ενώ η μέγιστη ισχύς έγχυσης / απορρόφησης διαμορφώνεται σε 197,550 MW.

Έργα Διασύνδεσης

Από την έξοδο του κέντρου ελέγχου, η αποθηκευμένη ενέργεια θα οδεύει προς βορρά με υπόγειο δίκτυο γραμμής μεταφοράς Μέσης Τάσης (33kV) μήκους περί τα 1.100 μ, προς το μελλοντικό ΚΥΤ Μ.Τ/400kV «Νέο Συράκιο» (Ν), το οποίο έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Για την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή του υπό μελέτη έργου θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο το οποίο κρίνεται ικανό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του υπό μελέτη έργου χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις σε αυτό. Δεν απαιτούνται νέες διανοίξεις αλλά ούτε και βελτιώσεις υφιστάμενων αγροτικών οδών.

Πηγή: ypodomes.com