Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:03:29 πμ
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 20:17

Εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

dimarxeio-kilkis
Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΟΤΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπέβαλε ο Δήμος Κιλκίς, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα με την απόφαση Φ.Β1/Ε5.4/338/6 της 9-1-2012 του ΥΠΕΚΑ.
Η εν λόγω πρόταση συγκαταλέγεται στις 106 προτάσεις που αξιολογηθήκαν θετικά από τις 191προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων που κατατέθηκαν συνολικά προς υπαγωγή στο Πρόγραμμα και περιλαμβάνει επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο του Δημαρχείου, καθώς και παρεμβάσεις βελτίωσης του μικροκλίματος στην πλατεία Ειρήνης. 
Σκοπός της δημοτικής αρχής Κιλκίς μέσω των πρότυπων αυτών παρεμβάσεων, είναι να καλλιεργηθεί μια διαφορετική τοπική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατανάλωσης ενέργειας, να επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπεμπόμενων ρύπων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών. 
Οι παρεμβάσεις στο κτίριο του Δημαρχείου περιλαμβάνουν: Θερμομονώσεις. Αντικατάσταση του φωτισμού και έλεγχος λειτουργίας αυτού. Χρήση αντλιών θερμότητας για την ψύξη και θέρμανση του κτιρίου.  Χρήση εξωτερικών σκιάστρων για την μείωση των ψυκτικών φορτίων. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης του κτιρίου (BMS).
Αντίστοιχα, οι παρεμβάσεις στην πλατεία Ειρήνης αναμένεται να δημιουργήσουν εξαιρετικές συνθήκες άνεσης καθώς μειώνεται η μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες και περιλαμβάνουν: Αύξηση του πρασίνου κατά 40%. Δημιουργία στοιχείων νερού 90 m². Αντικατάσταση της υφιστάμενης πλακόστρωσης με υλικά μεγάλης ανακλαστικότητας. 
Η πρόταση είναι προϋπολογισμού 694.957 ευρώ. Η δημόσια δαπάνη – χρηματοδότηση ανέρχεται σε 486.469,90 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από ιδία συμμετοχή.