Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 9:01:15 μμ
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 13:38

Είμαστε καθαροί, φτηνότεροι, αλλά η ΔΕΗ κωφεύει

Αφού η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ κωφεύουν στην φωνή της λογικής, της οικονομίας και του καθαρότερου περιβάλλοντος, η ΠΡΕΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΑ προσφεύγει στον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα και στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές. Σε επιστολή που υπογράφει ο κ. Βασίλης Σεργιαννίδης  εκθέτει το αίτημά της βιομηχανίας  για αύξηση της χρήσης τσιμεντοϊστών από τη ΔΕΗ ως; πράξη που και καθαρότερο περιβάλλον εγγυάται, είναι φτηνότερη λύση και συνάμα εξασφαλίζει την απασχόληση 120 εργαζομένων.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Επίτροπε και κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές,
Απευθύνομαι προς εσάς μετά τις  άκαρπες προσπάθειες να βρω μια λύση με:
- Επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και τους αρμόδιους Υπουργούς,
- Παραστάσεις στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη παρουσία του κ. Σ. Τσιτουρίδη και
- Επερωτήσεις Βουλευτών κ.κ. Σ. Τσιτουρίδη και Ι. Μαγκριώτη, Ηλ. Πολατίδη, προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, και δεδομένου ότι το θέμα αυτό αφορά τον περιβάλλον της χώρας μας απευθύνομαι προς εσάς.
Έχω μια μονάδα Προκατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα για την παραγωγή:
- Ιδιωτικών Έργων (Βιομηχανικά Κτίρια)
- Δημοσίων Έργων (Σχολεία, Νηπιαγωγεία) και
- Σιμεντοϊστών για την μεταφορά ρεύματος από την Δ.Ε.Η.
Την επέκταση της μονάδας μου την αποφάσισα και την πραγματοποίησα το 1993 όταν η  Δ.Ε.Η. θέσπισε καινούργιες προδιαγραφές βάσει των Ευρωπαϊκών πλέον προδιαγραφών λόγω της κακής εμπειρίας που είχε μέχρι τότε στην προμήθεια σιμεντοϊστών. Εδώ και 15 χρόνια προμηθεύω συνεχώς τη Δ.Ε.Η. με το ήμισυ περίπου των ιστών τους οποίους χρησιμοποιεί ετησίως.
Λόγω της Οικονομικής Κρίσης οι δύο πρώτοι κλάδοι Ιδιωτικών και Δημοσίων έργων σταμάτησαν να δουλεύουν έγινε μια προσπάθεια εδώ και έξι μήνες να πεισθεί η Δ.Ε.Η. να αυξήσει τους χρησιμοποιούμενους σιμεντοϊστούς εις βάρος των ξύλινων για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας.
Από εδώ και πέρα ό,τι στοιχεία σας αναφέρω και τις τραγελαφικές και απαράδεκτες απαντήσεις του Διοικητή της Δ.Ε.Η., μπορώ να σας τις θέσω υπ’ όψιν σας, στέλνοντας αντίγραφα των εγγράφων του.
Με δεδομένο ότι όπως η Δ.Ε.Η. αναφέρει χρησιμοποιεί ετησίως π.χ. το 2008, 105.000 ξύλινους ιστούς και 14.000 σιμεντοϊστούς της έθεσα υπ’ όψιν και παρακάλεσα την Διοίκηση της:
1. Να εξετάσει το κόστος των ξύλινων ιστών εν σχέση με τους σιμεντόϊστους, δεδομένου ότι το κόστος των ξύλινων έχει αυξηθεί, καθότι το 80% αυτών εισάγεται και οι χώρες του τέως Ανατολικύ Μπλοκ δεν εξάγουν πλέον ξύλινους ιστούς λόγω περιβάλλοντος και χρησιμοποιούν σιμεντοϊστούς.
2. Η διάρκεια ζωής των σιμεντοϊστών είναι μεγαλύτερη αυτής των ξύλινων (άνω των 60 ετών) όπως φαίνεται από την Ευρωπαϊκή εμπειρία.
3. Οι ξύλινες κολόνες εμβαπτίζονται στο κρεοζωτέλαιο για να έχουν διάρκεια ζωής, το οποίο κρεοζωτέλαιο κατά το χημείο του κράτους είναι τοξικό.
Εκτός αυτού υπάρχει οδηγία της Ε.Ε. την οποία με Υπουργική απόφαση έκανε δεκτή η Ελλάδα και η οποία απαγροεύει την χρησιμοποίηση εμβαπτισμένων ξύλινων ιστών σε πάρκα, κοντά σε παιδικές χαρές και σε χώρους που έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος.
4. Οι ξύλινες κολόνες δεν είναι πυράντοχες εν σχέση με τους σιμεντοϊστούς. Πάνω από 5.000 τεμάχια ξύλινων κάηκαν στις πυρκαγιές του 2007.
5. Οι σιμεντοϊστοί κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου και δεν εισάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε.
6. Οι σιμεντοϊστοί καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους δεν έχουν ανάγκη συντήρησης ενώ αντιθέτως οι ξύλινες μετά από 7-8 χρόνια έχουν.
7. Η ποικιλία σε διαφορετική αντοχή των σιμεντοϊστών (7 είδη) εν σχέση με τις ξύλινες (3 είδη) δίνει τη δυνατότητα οικονομικότερης επιλογής με τους πρώτους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι:
- Η αναλογία 90% ξύλινοι ιστοί και 10% σιμεντένιοι η οποία ισχύει στην Ελλάδα είναι αντίστροφη σε όλες τις Ευρωπαϊκές και μη χώρες 90% σιμεντοϊστοί και 10% ξύλινοι λόγω περιβάλλοντος.
- Το 80% των σιμεντοϊστών στην Ελλάδα προωθείται στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα τοποθετούνται ξύλινοι.
Σας αναφέρω τώρα τις απαντήσεις του Διοικητή της Δ.Ε.Η. σε όλα αυτά:
1. Όσον αφορά το κόστος “το 1992 έκανε η Δ.Ε.Η. μια έρευνα αγορά και διαπίστωσε ότι οι ξύλινες είναι φθηνότερες.
Τώρα δεν χρειάζεται να επανέλθει το θέμα.
2. Όσον αφορά την διάρκεια ζωής “το 1993 θέσπισε τις νέες προδιαγραφές δεν έχουν περάσει όμως ακόμη 60 χρόνια για να διαπιστώσει ότι έχουν και οι δικοί μου σιμεντοϊστοί τόση διάρκεια ζωής”.
3. Το εμβάπτισμα ναι μεν είναι τοξικό “αλλά ακολουθείται η τάδε Προδιαγραφή”.
4. Οι ξύλινες κατά την Δ.Ε.Η. “είναι περισσότερο πυράντοχες από τους Σιμεντοϊστούς”. Το σκυρόδεμα δηλαγή καίγεται πιο εύκολα από το ξύλο.
5. Η ελεύθερη αγορά είναι δεσμευτική για την Δ.Ε.Η. καίτοι γνωρίζει ότι πολλές εισαγόμενες από τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες βαπτίζονται Ελληνικές.
6. Στο θέμα της συντήρησης και της ποικιλίας των σιμεντοϊστών σε σχέση με την μεγαλύτερη αντοχή τους είναι το πρόβλημα το οποίο κατά τη Δ.Ε.Η. είναι πολύ δύσκολο να ερευνήσει γι’ αυτό και δεν προβαίνει σε κοστολογικό έλεγχο των ξύλινων, για να γίνει σύγκριση με τους σιμεντοϊστούς.
Αυτά όλα από την Δ.Ε.Η. για να μην αυξήσει την προμήθεια των σιμεντοϊστών από 14.000 τεμάχια που ήταν το 2008 σε 28.000 τεμάχια εις βάρος των ξύλινων και να μην χάσουν την δουλειά τους πάνω από 180 εργαζόμενοι του συνόλου του κλάδου των σιμεντοϊστών. Αν αυξάνετο ο αριθμός σε 45.000 τεμάχια θα εδημιουργούντο ακόμη 120 νέες θέσεις εργασίας.
Δεδομένου ότι το 75% του κόστους μιας επέκτασης του Δικτύου της Δ.Ε.Η. πληρώνεται από τους ενδιαφερόμενους και αν ακόμη (χωρίς κοστολογικό έλεγχο) οι  ξύλινες είναι φθηνότερες (αμφισβητείται έντονα) γιατί δεν κάνει η Δ.Ε.Η. πρόταση στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν αυτοί το είδος των ιστών που θα χρησιμοποιήσουν και να πληρώσουν ανάλογα λαμβάνοντας (αυτοί οι ενδιαφερόμενοι) υπ’ όψιν το θέμα του περιβάλλοντος”.