Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:34:10 πμ
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007 11:47

«Έμφραγμα» με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο του Kιλκίς

 Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στον χώρο της δημόσιας υγείας καθώς η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για εργασία 48 ωρών κατ’ ανώτατο όριο των γιατρών οδηγεί σε κατάρρευση το πρόγραμμα των εφημεριών.
Στο Νοσοκομείο Κιλκίς σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) Διαλεχτή Ζωτάκη ο αριθμός των γιατρών που υπηρετεί επαρκεί για να βγει πρόγραμμα εφημεριών μόνο για τις πρώτες εννέα μέρες!
Το πρόβλημα είναι βεβαίως πανελλαδικό, όπως πανελλαδική είναι η αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών που διαπιστώνουν ότι το Υπουργείο Υγείας ουδέν πράττει για την επίλυση του θέματος, ενώ οι κατά καιρούς υποσχέσεις του για αθρόες προσλήψεις γιατρών παραμένουν ανεκπλήρωτες, όπως προκύπτε4ι από τη αδιάψευστη «γλώσσα» των αριθμών του ψηφισθέντος προϋπολογισμού.
Η κοινοτική οδηγία εκδόθηκε το 1999 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τα προεδρικά διατάγματα 88/1999 και 76/2005. Με βάση το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποίησε ότι δεν θα εγκρίνει τις αμοιβές των υπερωριών πέραν των 48 ωρών. Επομένως οι γιατροί ακόμα κι αν εργαστούν πέραν τω 48 ωρών, όπως συνέβαινε όλα τα περασμένα χρόνια, δεν θα αμείβονται!
Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι πως η αμοιβή τω γιατρών για τις εφημερίες ανέρχεται σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσόν των 3,7 Ευρώ την ώρα. Στο ίδιο Νοσοκομείο αν μια καθαρίστρια εργαστεί υπερωριακά αμείβεται με περίπου 6 ευρώ /ώρα.
Μετά το 2005 παρά το νόμο και τις προειδοποιήσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο έσωσε κυριολεκτικά την κατάσταση και το Υπουργείο αφού επικαλούμενο συγγνωστή πλάνη ενέκρινε τελικά τις πληρωμές των υπερωριών πέραν των 48 ευρώ στους γιατρούς..  
Από τη 1η Ιανουαρίου 2008 όμως το καθεστώς της «ημιπαρανομίας» λήγει. Αλλά σε όλα αυτά τα χρόνια παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί αθρόων προσλήψεων γιατρών, δεν έγιναν προσλήψεις, ενώ και τα δραματικά ελλείμματα κρίσιμων ειδικοτήτων σε τμήματα του Νοσοκομείο Κιλκίς «καλύφθηκαν» με συμβασιούχους!
Μπροστά στο αδιέξοδο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πρότεινε μια συμβιβαστική και προσωρινή λύση. Μέχρι το υπουργείο να προχωρήσει στις προσλήψεις επαρκούς αριθμού γιατρών ώστε να καλύπτονται οι εφημεριες με 48ωρη εργασία, οι γιατροί δέχονται να εργάζονται πέραν των 48 ωρών. Αλλά τουλάχιστον η εργασία αυτή να αμείβεται ως υπερωριακή όπως ο νόμος ορίζει και όχι με το εξευτελιστικό ποσόν των 3,7 ευρώ/ώρα.
«Και στην πρόταση αυτή όμως δεν πήραμε καμιά απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο. Εμείς στο Κιλκίς μόλις και καλύπτουμε εννιά μέρες εφημεριών τον μήνα. Ύστερα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει…Και δεν βλέπουμε ούτε το υπουργείο να ενδιαφέρεται» τονίζει η κ. Ζωτάκη.
Οι μνήμονες αναγνώστες θα θυμούνται ότι η κ. Ζωτάκη έθεσε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα των εφημεριών από τις; αρχές του …αιώνα προειδοποιώντας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις εφημερίδες μας με τον κ. Θ. Μπαλαμπανίδη, ότι η λύση να κάνει «στραβά μάτια» το Ελεγκτικό Συνέδριο για να διαιωνίζεται το τότε και ακόμα ισχύον καθεστώς εργασίας και αμοιβής, δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομη. Υπενθυμίζουμε επίσης τις έκτακτες συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών το 2006 και το 2007 όπου μετ΄επιτάσεως έθεσαν (οι κ. Ζωτάκη,  ο κ. Καρακώστας από την ΕΝΙΚ και ξεχωριστά διευθυντές και άλλων τμημάτων) τόσο το πρόβλημα των εφημεριών όσο και των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένα τμήματα του ιδρύματος.
Οι φωνές τους όμως, όπως και πανελλαδικά ίσχυσε, δεν έφτασαν για να συγκινήσουν τον κ. Αβραμόπουλο, όπως και παλαιότερα τον κ. Κακλαμάνη και τους προγενέστερους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ώστε να δοθεί λύση.
Στο Κιλκίς την περασμένη εβδομάδα μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο να μην εφημερεύει το νοσοκομείο, συγκλήθηκε σύσκεψη του Διοικητή Δημ. Ασημακίδη με τους κ. Διαλεχτή Ζωράκη της ΕΝΙΚ, Θ. Μπαλαμπανίδη της Επιστημονικής Επιτροπής, και τους Διευθυντές των Τμημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν , αφού μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών δεν μπορεί να εκδοθεί, να συμφωνήσουν στην έκδοση ημερήσιου προγράμματος μέχρι να συμπληρώσει κάθε γιατρός τοις δυο εφημερίες που δύναται να εργάζεται με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Κι εκεί κάπου στις 9 Ιανουαρίου το σύστημα αυτό θα εκμετρήσει το ζην.
Μέχρι τότε ο κ. Αβραμόπουλος και το Υπουργείο Υγείας ή πρέπει να διορίσει τους διπλάσιους γιατρούς από όσους σήμερα υπηρετούν ή να πείσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για μια παράταση ακόμα, αν όμως συμφωνήσουν οι γιατροί στην αμοιβή ή να συνδέσει το όνομά του και αυτό της κυβέρνησης με την κατάργηση των εφημεριών στα νοσοκομεία.