Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:26:18 μμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:00

Έργα πνοής στον Αγιάκ

Η κατασκευή έργων καθαρισμού των νερών του Αγιάκ που είχαν ρυπανθεί από βιομηχανικά απόβλητα προκάλεσε ευχάριστα συναισθήματα στους κατοίκους του Ηλιολούστου.
Η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αρχής και του Νομάρχη Ευάγγελου Μπαλάσκα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των έργων αυτών σχολιάζεται θετικότατα και οι τοπικοί φορείς του χωριού εξέδωσαν το ακόλουθο ευχαριστήριο μήνυμα:


Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ηλιολούστου Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ποντίων και Βλάχων,οι κάτοικοι του οικισμού, ευχαριστούν θερμά τον Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα για την κατασκευή δύο υδατοδεξαμενών εξισορρόπησης και του καθαρισμού μεγάλου τμήματος του ποταμού Αγιάκ που είχε επιβαρυνθεί  με βιομηχανικά απόβλητα επί σειρά ετών, αφανίζοντας τους ζωντανούς οργανισμούς αυτού του υγροβιότοπου.
Το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων άλλαξε την εικόνα του ποταμού, που άρχισε να επανέρχεται στην οικολογική φυσική κατάσταση σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Υπάρχει πλέον παραποτάμια βλάστηση, καθαρό νερό και πανίδα.
Ο χαρακτηριστικός ήχος των βατράχων ακούγεται τα βράδια, πτηνά προσεγγίζουν τις ακτές γιατί  υπάρχουν άφθονα ψάρια όπως τα παλιότερα χρόνια.
Ο Αγιάκ πήρε πνοή και πρέπει να τον προστατεύσουμε γιατί το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται.