Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 10:19:07 πμ
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2007 05:35

Ερώτηση Αράπογλου για μόλυνση Αξιού

 Η ρύπανση και ο κίνδυνος μόλυνσης των νερών του Αξιού είναι το θέμα μιας ακόμα ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης. Αυτήν την φορά ερωτά η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
Όπως καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις των Σκοπίων και της Θεσσαλονίκης, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης του Αξιού ποταμού με 180 τόνους θειικού οξέος. Η συγκεκριμένη ποσότητα του εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού είναι αποθηκευμένη σε δεξαμενή που εμφανίζει ήδη μεγάλες ρωγμές και σκουριά και ανήκει σε εγκαταλειμμένη εδώ και τρία χρόνια βιομηχανία της περιοχής Titov Veles της ΠΓΔΜ.
… Ανεξάρτητα όμως από τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αρκετές απαρχαιωμένες βιομηχανίες που λειτουργούν κατά μήκος του Αξιού απορρίπτουν επικίνδυνα απόβλητα στο ποτάμι, το οποίο δέχεται επίσης τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και άλλων περίπου 13 μικρότερων πόλεων, χωρίς κανέναν βιολογικό καθαρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Titov Veles, που είναι η πιο προβληματική, τα νερά του Αξιού μπαίνουν στην τέταρτη (ΙV) κατηγορία (που σημαίνει ότι επιτρέπεται η χρήση τους μόνο στη βιομηχανία) και στην έξοδο από την περιοχή το νερό ξεφεύγει από κάθε κατηγορία μέτρησης.
Η Κ. Αράπογλου ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζήμα  σε ποιες ενέργειες και σε  ποια μέτρα προτίθενται να προβούνί ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της ρύπανσης.