Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 2:40:28 πμ
Σάββατο, 22 Μαϊος 2010 19:45

«Έσυρε πρώτη τον χορό» στην Παιονία η κ. Αθανασία Λιάρτση

liartsi


Συνήθως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας σε δημοτικές εκλογές δεν αποτελεί είδηση. Σχεδόν οι πάντες γνώριζαν ότι η κ. Αθανασία Λιάρτση θα κατέλθει στην Παιονία. Αλλά ενώ οι υποψήφιοι συνήθως εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι η κ. Λιάρτση το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αξιούπολη έδωσε ειδήσεις. Πρώτον: Ανακοίνωσε την οριστική και συνειδητή απόφασή της να είναι υποψήφια δήμαρχος. Επομένως δεν συναρτά την υποψηφιότητά της από το χρίσμα κανενός κόμματος – χρίσμα είναι η αγάπη του κόσμου, υπογράμμισε-  τη στήριξη των οποίων, όλων ανεξαιρέτως,  θα ζητήσει.
Δεύτερον: Το προσκλητήριο της το απηύθυνε σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Μάλιστα η διευκρίνιση αυτή τονίστηκε μετ’ επιτάσεως και σε σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους των τοπικών μ.μ.ε. προς τους οποίους και δόθηκε η συνέντευξη τύπου με την ανακοίνωση της καθόδου της στις δημοτικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο παριστάμενος σύζυγός της Σταύρος Σταυρόπουλος αναφέρθηκε και αυτός τον ορισμό που δίνουν στις «υγιείς δυνάμεις» Είναι οι δυνάμεις της ηθικής που αντιστρατεύονται τη διαφθορά. Είναι οι δυνάμεις που εργάζονται, παράγουν και  πάνε μπροστά τον τόπο, είπε.
Τρίτον: Όταν ρωτήθηκε για την στήριξη της Ν.Δ. η κ. Λιάρτση δεν έκρυψε ότι – και πως θα μπορούσε άλλωστε- ότι αποτελεί στέλεχός της, ότι θα ζητήσει τη στήριξή της. Τι θα κάνετε αν δεν τη λάβετε; την ρωτήσαμε. Πιστεύετε ότι δεν θα την πάρω; απάντησε δι’ ερωτήσεως για να καταδείξει ότι με τη νέα κατάσταση στη Ρηγίλλης θα αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους η μη υποστήριξή της από τη Ν.Δ.
Τέταρτο: αποκάλυψε πως συζήτησε με τον κ. Συμπιλίδη την κάθοδό της στις δημοτικές εκλο0γές « με ενθάρρυνε όπως θα ενθάρρυνε οποιονδήποτε που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο. Ο Συμπιλίδης νοιάζεται για τον τόπο» ήταν η απάντησή της.
Τα υπόλοιπα καταγράφονται αναλυτικότερα στη δήλωση που ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων. Θα στελεχώσει το συνδυασμό με στελέχη όλων των πολιτικών χώρων, έκανε και συνεχίζει να κάνει επαφές, στόχος η συνένωση όλων των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της Παιονίας κ.ο.κ.
Καλύτερα όμως να διαβάσετε αυτούσιο το κείμενο της δήλωσής της:
Δε χρειάζεται νομίζω να συστηθούμε. Γνωριζόμαστε πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια, ως πολίτες του νομού, ως συντοπίτες και ως επαγγελματίες. Μιλάμε συχνά με πολλούς από εσάς, ανταλλάσουμε σκέψεις, ιδέες, καταθέτουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για τον τόπο μας.  
Είναι αλήθεια όμως ότι η ουσιαστική επαφή μας ξεκίνησε, ωρίμασε και μέστωσε μέσα στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρώτο βάπτισμα πυρός για μένα ήταν η εκλογή μου ως Κοινοτική Σύμβουλος στην Κοινότητα των Λιβαδίων το 1994 – 1998 και η μετέπειτα ενασχόλησή μου σε ένα μεγαλύτερο, πιο δύσκολο αλλά και εξίσου ενδιαφέρον αυτοδιοικητικό περιβάλλον, αυτό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς.
Από το 1999 μέχρι σήμερα δηλ. για τρεις συνεχόμενες 4ετίες, με την αγάπη, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου εκλέγομαι Νομαρχιακή Σύμβουλος. Έχω τιμήσει τους ανθρώπους που με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους, και στο βαθμό των δυνατοτήτων μου έχω κάνει το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση και επίλυση των τοπικών μας θεμάτων.
Πιστεύω - τουλάχιστον οι δικές σας καταγραφές αυτό μου επιβεβαιώνουν-  ότι έχω σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα, με μαχητικότητα, θέληση και αποφασιστικότητα.
Σήμερα ο θεσμός της Β’ Βαθμιας Αυτοδιοίκησης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η βαρύτητα δίδεται πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Βαδίζουμε σε μια νέα πραγματικότητα με πολλές και ενδιαφέρουσες προκλήσεις και με νέα ζητούμενα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ο νομός Κιλκίς αποκτά δύο Δήμους.
Προσωπικά θα ήθελα να σας μιλήσω σήμερα για το δεύτερο σε πληθυσμό αλλά πρώτο για μένα Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της ειδικής σχέσης που έχω μαζί του και λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει: Το Δήμο Παιονίας, μια νέα γεωγραφική ενότητα που με γνώση, πολλή δουλειά και οργανωμένη στόχευση προσφέρεται  να γίνει ο πρότυπος Δήμος.
Μετά από πολλή και ώριμη σκέψη, μετά από ατέρμονες συζητήσεις με φίλους, συμπολίτες μου, με ανθρώπους της καθημερινότητας, που βλέπουν στο πρόσωπό μου την αξιόπιστη πρόταση για να θεμελιώσουμε το νέο Δήμο, αποφάσισα να καταθέσω την υποψηφιότητά μου   ως Υποψήφια Δήμαρχος του Δήμου Παιονίας. Ειλικρινά σας ομολογώ ότι με συγκίνησε και το ενδιαφέρον του κόσμου και η ενθάρρυνση που δέχομαι σε καθημερινή βάση από απλούς ανθρώπους που με σταματούν στο δρόμο και με παροτρύνουν με θερμά λόγια να συμμετέχω  πιο ενεργά στα τοπικά τεκταινόμενα ως επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης.
Αφού εκτίμησα   όλα τα δεδομένα που παρουσιάζονται,  αποφάσισα να είμαι υποψήφια στο νέο Δήμο της Παιονίας. Η απόφασή μου είναι οριστική, η επιλογή μου συνειδητή και οι προθέσεις μου ξεκάθαρες.
Βρίσκομαι λοιπόν με μια αξιόλογη ομάδα ανθρώπων και συνεργατών μου σε μια ελκυστική πρόκληση: να οραματιστούμε και να κτίσουμε το νέο Δήμο Παιονίας και να προχωρήσουμε βήμα – βήμα με συγκεκριμένες προτάσεις, οργανωμένο σχεδιασμό και στόχευση   στην ολόπλευρη ανάπτυξή του.
Μαζί, ως ομάδα, θα συγκροτήσουμε μια ισχυρή Δημοτική Παράταξη, που θα αποτελέσει ελπίδα και  εγγύηση για το Δήμο Παιονίας.  
Σε μια από τις επόμενες συναντήσεις μας θα  δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσετε τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στο συνδυασμό μας.  Θα είναι άνθρωποι κοινωνικά και επαγγελματικά  καταξιωμένοι  με θέληση και όρεξη να δουλέψουν πραγματικά για το νέο Δήμο μας, με φρέσκιες ιδέες, αυτοδιοικητική εμπειρία και επιπλέον  αυτό που λέμε «έντιμο πρότερον βίον». Στόχος μου είναι η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, αγκυλώσεις και σκοπιμότητες.   
Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος προνομιακός. Είναι η εγγύτερη μορφή διοίκησης προς  τον πολίτη,  ο οποίος, εξακολουθεί να την εμπιστεύεται, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης, ακόμη και   σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές, όπου η πολιτική βουλιάζει στην ανυποληψία και στην απαξίωση.  
Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι την Αυτοδιοίκηση καθορίζουν και  διαμορφώνουν τα πρόσωπα και η συμμετοχή των πολιτών. Ειδικά σ’ αυτή τη θεσμική μεταβολή της διοικητικής διάρθρωσης του νέου  Δήμου, όσο πιο ενεργή είναι η παρουσία τους,  τόσο περισσότερο  θα ενισχυθεί  το αυτοδιοικητικό  οικοδόμημα.  
Είθισται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  να υπογραμμίζεται  η ακηδεμόνευτη και  ανεξάρτητη πλευρά της και από την άλλη πλευρά να λειτουργούν «εντός τειχών» οι κομματικές περιχαρακώσεις.
Δε θα κρυφτώ πίσω από τις λέξεις. Είναι γνωστή η κομματική μου ταυτότητα.  Ωστόσο πεποίθησή μου είναι  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και αντιπαλοτήτων. Αντιθέτως μπορεί και θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο δημιουργικής σύνθεσης και συνεργασίας
Με βάση αυτή την αρχή  είμαι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις συνεργασίας από όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου έτσι ώστε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θα καταρτιστεί  να έχει σφραγίδα πολυσυλλεκτική.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι  καταθέτω την υποψηφιότητά μου  ως  Δήμαρχος του Δήμου Παιονίας, βασιζόμενη   πρώτα και πάνω  από όλα στην αγάπη και στην αποδοχή του κόσμου, που είναι για μένα  το ουσιαστικό χρίσμα, η μεγάλη μου προίκα, σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Πολύ σύντομα θα σας παρουσιάσω την προγραμματική διακήρυξη αρχών και θέσεων  του Συνδυασμού μας καθώς και το βασικό κορμό του ισχυρού ψηφοδελτίου του νέου Δήμου Παιονίας.