Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:08:30 πμ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:15

Ετήσιο πρόγραμμα δράσης στο δήμο Κιλκίς

Για πρώτη φορά εκπονήθηκε στον Δήμο Κιλκίς ένα Ετήσιο πρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ), στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του. Το πρόγραμμα αφορά το έτος 2010 και ανώτερος στόχος του θα είναι η δημιουργία μόνιμων δομών προγραμματισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων δράσης του δήμου.


Σύμφωνα με τον παρουσιαστή του ΕΠΔ, Δημ. Παυλίδη, το Πρόγραμμα συστηματοποιεί τις παρεμβάσεις του δήμου ενόψει του ΕΣΠΑ και θα καλύπτει όλο το φάσμα των παρεχόμενων αγαθών κι υπηρεσιών.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος δεν προσέφυγε σε πρόσθετη εξωτερική συμβουλευτική υποστήριξη, αξιοποιώντας έτσι το δικό του ανθρώπινο δυναμικό. Όσο για την παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος, προβλέπονται τρεις ενδιάμεσες εκθέσεις αξιολόγησης και ετήσια απολογιστική έκθεση του δήμαρχου.
Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που καθορίστηκαν δείκτες για την μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δήμου.

Προϋπολογισμός
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης παρουσιάστηκε κι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους απ’ τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Ισαάκ Μιχαηλίδη. «Ο προϋπολογισμός διαθέτει όραμα και σχεδιασμό, είναι ρεαλιστικός κι αναπτυξιακός, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επακριβώς διευκρινισμένο το σύνολο των εισροών απ’ την κεντρική εξουσία» σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός έτσι ώστε να καλυφθούν οι βασικές λειτουργίες του δήμου και να μην επιβαρύνονται επιπλέον οι δημότες σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου δεν πρέπει να ‘ναι μια τυπική διαδικασία, αλλά να εκπονείται με τη συμμετοχή φορέων και δημοτών. Για «τυπικό προϋπολογισμό παρόμοιο με τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έλαβε υπόψη του τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών και δεν κινείται προς αναπτυξιακή κατεύθυνση», έκανε λόγο εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας ο Γ. Φαχουρίδης.
Στη συζήτηση παρενέβησαν μ’ επικριτικές παρατηρήσεις σ’ επιμέρους σημεία του προϋπολογισμού οι σύμβουλοι Κ. Παπαδόπουλος, Δ. Ιωακειμίδης, Γ. Ηλιάδης, Μ. Ηλιάδης και Μ. Αμανατίδου, ενώ υποστηρικτικές της φιλοσοφίας του παρεμβάσεις έκαναν οι Κ. Αναστασιάδης και Χρ. Σπίγκος.
Όσο για τον δήμαρχο Δ. Τερζίδη, κλείνοντας τη συζήτηση έκανε λόγο για έναν πλήρη θεωρητικά και πρακτικά προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Όσο για το ΕΠΔ, το χαρακτήρισε «παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια».
Το ΕΠΔ και τον προϋπολογισμό του 2010 ενέκριναν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τα καταψήφισαν αυτοί της μειοψηφίας, ενώ η κ. Αμανατίδου ενέκρινε το πρώτο και καταψήφισε τον δεύτερο.