Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 11:58:33 μμ
etpa
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010 22:03

Φάρος γνώσης και πολιτισμού Η βιβλιοθήκη της ΤΕΔΚ Κιλκίς

Συντάκτης:

tedk


Η  Βιθλιοθήκη της ΤΕΔΚ ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1992. Στην αρχή με δύο αυτοκίνητα (Κινητές Βιβλιοθήκες) και ελάχιστα βιβλία μόνο. Με την πάροδο των χρόνων και τη μετεγκατάσταση των γραφείων της ΤΕΔΚ, δημιουργήθηκε η σταθερή βιβλιοθήκη, η οποία στεγαζόταν στην οδό Λέκκα 1 στο κέντρο της πόλης.
Οι δύο κινητές βιβλιοθήκες επισκέπονταν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού και δάνειζαν βιβλία στους μικρούς μαθητές των χωριών, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλες βιβλιοθήκες. Από Ίσωμα και Ελληνικό (όπου λειτουργούσαν τα σχολεία ) μέχρι Ευζώνους, Σκρα και Καστανερή.
Με την πάροδο των χρόνων η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε, με αποτέλεσμα το 2010 να απαριθμεί 9.0000 περίπου τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών (μυθιστορήματα ενηλίκων, βιβλία φιλοσοφίας – ψυχολογίας, ταξιδιωτικά κ.τλ.). Επίσης, πολλά παιδικά βιβλία όλων των κατηγοριών, όπως μυθιστορήματα, παραμύθια και εικονογραφημένες ιστορίες.
Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η βιβλιοθήκη έφθανε να δανείζει έως και 110 βιβλία στη διάρκεια μόνο του πρωϊνού ωραρίου που λειτουργούσε. Η πλατεία της Γουμένισσας γέμιζε από 45 ενήλικους αναγνώστες και παιδιά, καθέ φορά που η κινητή βιβλιοθήκη επισκεπτόταν την πόλη. Οι εγγραμμένοι αναγνώστες στη σταθερή βιβλιοθήκη έφτασαν  φέτος τους 1785. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών:
2004: 21.240 βιβλία
2005: 20.430 βιβλία
2006: 18.040 βιβλία
2007: 17.126 βιβλία
2008: 17.539 βιβλία
2009: 16.785 βιβλία
Πολλές και οι εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών στα σχολεία του νομού, με αξιόλογους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Τιν να πρωτοθυμούμε: Τη Βούλα Μάστορη στη Γουμένισσα και το Ν. Αγιονέρι την Ελένη Δικαίου στο Καμπάνη και το Στάθη, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο στο συνεδριακό του δήμου Κιλκίς για τα σχολεία της πόλης, την Λότη Πέτροβιτς στο Μαυρονέρι, τον Μάνο Κοντολέων στον Άγιο Πέτος ή την Αλκυόνη Παπαδάκη στο Κιλκίς που έκλεψε την παράσταση;
Η βιβλιοθήκη πια σε λίγο καιρό θα αποτελεί παρελθόν. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να χαθεί. Μια άλλη μορφή, ένα άλλο σχήμα θα ενσαρκώσουν το ίδιο όραμαμ πολιτισμού.
Και όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι συντελεστές της μέχρι τώρα λειτουργίας της:
“Εμείς, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν μαζί όλα αυτά τα χρόνια, τους αναγνώστες της βιβλιοθήκης μας και να τους υποσχεθούμε ότι θα τους ξανασυναντήσουμε από άλλο μετερίζι.”