Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:16:42 μμ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 13:19

Γ. Γαβριηλίδης :Μην ανάβετε φωτιές στις τοπικές κοινωνίες

Σε εξάντληση κάθε δυνατότητας ενημέρωσης και διαλόγου πριν η ΤΕΔΚ καθορίσει τον αριθμό και τα όρια των νέων δήμων ενόψει Καποδίστρια Β’ προσκαλεί ο πρώην Δήμαρχος Κρουσίων Γιώργος Γαβριηλίδης.
Στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει ο κ. Γαβριηηλίδης:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ν. Κιλκίς ενόψει του Καποδίστρια Β’ έλαβε θέσεις τόσο ως προς τις διοικητικές συνενώσεις στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού όσο και ως προς την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ.
Εξάλλου σε σύσκεψή τους οι δήμαρχοι του νομού πριν λίγες μέρες φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, να συμφώνησαν  στη δημιουργία δύο δήμων στο Ν. Κιλκίς. Και μάλιστα στη λύση αυτή ομονόησαν, ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Πικρολίμνης Δ. Σισμανίδη οι Δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης,  Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, Κρουσίων Νεόφυτος Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γουμένισσας Γ. Κουσιδώνης.
Αν αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΤΕΔΚ, παρότι δεν συνεδρίασε το Δ.Σ., δεν το γνωρίζω. Ωστόσο για να μην ξεκινήσει ανορθόδοξα ο δημόσιος και ο εσωτερικός εντός της αυτοδιοίκησης διάλογος, για τη νέα δομή της αυτοδιοίκησης στο ν. Κιλκίς αναμένουμε από τη διοίκηση της ΤΕΔΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εξαντλήσει τα όρια της ενημέρωσης και του διαλόγου, ώστε να μην οδηγήσει σε περιττές εντάσεις   τις τοπικές κοινωνίες, όπως συνέβη κατά τη συγκρότηση του Καποδίστρια Α’.
Κατ’ αρχήν θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι γνωστές μέχρι σήμερα οι κυβερνητικές θέσεις επί του θέματος, παρά μόνο σε επίπεδο γενικών αρχών. Αντί λοιπόν να προεξοφλούμε και να προετοιμάζουμε το κλίμα σε τελικές λύσεις που ενδεχομένως να εξυπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, θα ήταν φρονιμότερο και αποδοτικότερο για τις τοπικές μας κοινωνίες να συστοιχίσουμε τον τοπικό στον γενικό διάλογο και να μην προτρέξουμε.
Πριν από τον τελικό αριθμό των δήμων στο ν. Κιλκίς, που δεν μπορεί να αφίσταται από την πανελλαδική αρχή της μείωσης κατά το ήμισυ του αριθμού τους, προέχει ο διάλογος για τις αρμοδιότητες, την οικονομική αυτοτέλεια, τους ίδιους πόρους, την χρηματοδότηση από το κράτος, την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων και σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων όπως της αποκέντρωσης λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, της αποκέντρωσης των κρατικών λειτουργιών, της σύνδεσης του αποκεντρωμένου κράτους με τους ΟΤΑ, της αναζήτησης πόρων στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργείται.  κ.ο.κ.
Αντ’ αυτών διαβάζουμε πως ορισμένοι δήμαρχοι του νομού συμφώνησαν ήδη και στον αριθμό των δήμων υιοθετώντας τη δήθεν ριζοσπαστική λύση των δυο δήμων.
Προτείνω λοιπόν, πριν την τελική κρίση της ΤΕΔΚ να οργανωθεί δημόσιος διάλογος στον οποίο να κληθούν να εκφράσουν τις θέσεις τους:
- Η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, το κατά νόμο αρμόδιο όργανο,  με τη σύγκλησή της μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση και πάντως μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
-   οι τοπικές κοινωνίες, ερήμην των οποίων δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει κανείς. Η σύγκληση τοπικών συνελεύσεων όπου οι κάτοικοι θα εκφράσουν τη γνώμη τους δεν συνιστάται απλά. Αποτελεί υποχρέωση για την ΤΕΔΚ και τους δήμους.
- Οι βουλευτές και το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Θέλω να ελπίζω ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ θα πρυτανεύσει το πνεύμα ευθύνης και θα δρομολογήσει τον διάλογο ώστε οι τελικές αποφάσεις να προέλθουν και να αποτελούν την κοινή συνισταμένη των θέσεων που θα εκφράσουν οι πολίτες και τα θεσμικά όργανα του νομού.
Κάθε άλλη λύση θα δυναμιτίσει το ήπιο κλίμα και θα αποβεί πρόξενος κακών στις τοπικές μας κοινωνίες. Το παράδειγμα της συγκρότησης των δήμων στο ν. Κιλκίς στην εποχή του Καποδίστρια Α’ δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο λαμπρό ώστε να ωθεί τη διοίκηση της ΤΕΔΚ σε επανάληψή του.