Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, 12:17:20 πμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 12:20

Γαλλικός - Κολχίδα Η χαρά των εργολάβων

 Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιλκίς υψώνεται  ή τουλάχιστον κάποτε υψώνονταν οι λόφοι της Κολχίδας, κάτι σαν φυσικό τείχος των οργισμένων νερών του Γαλλικού που κυλούν ακριβώς στην κοιλάδα που διαδέχεται τους λόφους. Σ’ αυτή την τοποθεσία και στην κοίτη του Γαλλικού μέχρι και τη γέφυρα της παλιάς εθνικής Κιλκίς - Θεσσαλονίκης, λειτουργούν τα παράνομα λατομεία από τα οποία θησαυρίζουν οι ιδιώτες εργολάβοι που εγκατέστησαν βαρέα μηχανήματα και απολαμβάνουν τεράστιες ποσότητες.
Κι ο πλέον αδαής περί το θέμα επισκέπτης της περιοχής αντιλαμβάνεται το μέγεθος της περιβαλλοντικού και οικονομικού εγκλήματος που συντελείται κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν χωρίς να φιλοτιμείται οποιαδήποτε ελεγκτική η διωκτική υπηρεσία για να περιορίσει τη δράση των εργολάβων αδρανούς υλικού.
Ο λόφος της Κολχίδας «αξιοποιείται» από τον εργολάβο της κατασκευής της αούτομπαν με υπόδειξη των υπηρεσιών της Νομαρχίας και την ανοχή του Δήμου Κιλκίς. Οι τεράστιες ποσότητες που απολήφθηκαν προκάλεσαν αλλαγή του τοπίου καθώς ο λόφος εξαφανίστηκε, χωρίς να υφίσταται νόμιμο λατομείο.
Για πολλοστή φορά παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:
- Είναι υποχρεωμένο, βάσει της μελέτης, το Δημόσιο να εξασφαλίζει στον εργολάβο της αούτομπαν δωρεάν αδρανές υλικό;
Εάν ναι, τι έπραξε η Νομαρχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ώστε να χωροθετηθεί νόμιμο λατομείο;
Εάν η υποχρέωση του Δημοσίου εξαντλείται στην υπόδειξη του λατομείου μόνο και ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει την αξία του αδρανούς υλικού, τότε εγείρονται επιπρόσθετα ερωτήματα:
Ποιος φορέας πληρώνεται;
 Πως καθορίστηκε το τίμημα;    
Τα ερωτήματα αυτά διατυπώσαμε κατά το παρελθόν σε επανειλημμένα δημοσιεύματά μας, αλλά οι συναρμόδιες υπηρεσίες κωφεύουν και αδρανούν.
Μαζί με τον εργολάβο της αούτομπαν όμως στην κοίτη του Γαλλικού δρουν ανεξέλεγκτα και τοπικοί εργολάβοι χωματουργικών εργασιών. Από την κοίτη του ποταμού διέρχονται  καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά μεταφέροντας αδρανές υλικό, ενώ δρόμοι σχηματίστηκαν και η κοίτη ταπεινώθηκε κατά περιοχές μέχρι και τέσσερα πέντε μέτρα, με άμεση συνέπεια της ταπείνωση της υδρομαστευτικής ικανότητας του υπεδάφους του Γαλλικού ποταμού.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς του νομού να διακόψουν τη σιωπή και αδράνειά τους και να πράξουν το καθήκον τους. Τουλάχιστον όσοι εξ αυτών δεν είναι συνένοχοι στο κατ’ εξακολούθησιν έγκλημα που διαπράττεται.