Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 10:45:29 πμ
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2010 22:22

Γιατί η Γουμένισσα διεκδικεί τη δημιουργία τρίτου Δήμου

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», για να είναι επιτυχής, για να μπορέσει να δώσει καρπούς, οφείλει να στηριχθεί σε αταλάντευτα θεμέλια: Το σεβασμό της ιστορίας ενός τόπου, την οικονομική του βιωσιμότητα και την προοπτική ανάπτυξης. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που εγγυώνται την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Συμβάλλοντας τελικά στη συλλογική πρόοδο της χώρας.

Στο Νομό Κιλκίς το προσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη δημιουργία δύο μόλις δήμων. Σε αυτή την πρόθεση, θεωρούμε αδιανόητο τη μεταφορά της υπάρχουσας διοικητικής έδρας από τη Γουμένισσα σε άλλη πόλη. Αυτό  είναι πέρα και έξω από κάθε λογική, όταν η σημερινή έδρα της επαρχίας είναι η Γουμένισσα και διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές. Με αυτά τα δεδομένα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής μας η διεκδίκηση ενός νέου, τρίτου Δήμου.
Στην τελευταία συνεδρίασή της, η ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς προτείνει τη δημιουργία τρίτου Δήμου στο Νομό, σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ, που θα περιλαμβάνει το Δήμο Γουμένισσας και την κοινότητα Λιβαδίων. Και ενδεχομένως ακόμη έναν όμορο Δήμο, που υπάρχει ισχυρή κοινωνική βούληση κοινής αναπτυξιακής πορείας με τη Γουμένισσα, όπως ο Δήμος Ευρωπού. Η ύπαρξη τρίτου Δήμου στο νομό Κιλκίς επιβάλλεται από την ιστορικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, τις υπάρχουσες διοικητικές υποδομές και δυνατότητες και είναι σύμφωνη με την αρχή της ορεινότητας και το βασικό σχέδιο που διέπει την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Η Γουμένισσα είναι μία από τις πλέον ιστορικές πόλεις της Μακεδονίας με ιστορία πάνω από 600 χρόνια. Ο Δήμος Γουμένισσας ιδρύθηκε το 1912, είναι ο πρώτος Δήμος στο Νομό Κιλκίς και από τους πρώτους στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η έδρα της επαρχίας από το 1927.
Η πόλη της Γουμένισσας αποτελεί ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο, με υποδομές, μοναδική ιστορία, πολιτισμική παράδοση, ισχυρό θρησκευτικό και ορεινό τουρισμό, κοινωνική δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην πόλη έχουν την  έδρα τους: η Μητρόπολη, το Γραφείο Συγκοινωνιών, η οικονομική Εφορία, το Νοσοκομείο, η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ειρηνοδικείο, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, το  Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, ο Ερυθρός Σταυρός, τα ΕΛΤΑ, το Υποθηκοφυλακείο, το Γραφείο Κτηματολογίου κ.α.

Κυρίες και Κύριοι,
Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν ζητούμε τη δημιουργία ενός νέου Δήμου με έδρα τη Γουμένισσα απλά για συναισθηματικούς, ή ιστορικούς  λόγους. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ιστορία από μόνη της δεν αρκεί. Η αγάπη για τον τόπο μας είναι επίσης ένα μεγάλο εφόδιο, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμα. Χρειάζεται οργάνωση. Χρειάζεται να έχεις τα οικονομικά σου νοικοκυρεμένα και να μην έχεις χρέη. Χρειάζεται να υπάρχει αυτό που δίνει στους κατοίκους ελπίδα για το αύριο. Ειδικά μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές. Χρειάζεται προοπτική ανάπτυξης. Χρειάζεται σχέδιο και όραμα για το μέλλον.
Γι’ αυτούς τους λόγους διεκδικούμε την έδρα του νέου Δήμου ή τη δημιουργία τρίτου Δήμου στο Νομό Κιλκίς. Γιατί η Γουμένισσα έχει ήδη χαράξει το δρόμο της για το μέλλον. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και γνωρίζουμε πως πρέπει να προχωρήσουμε. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η παραμεθόρια περιοχή μας και οι άνθρωποι που ζουν, αγωνίζονται και δημιουργούν σε αυτή. Ξέρουμε που πρέπει να είμαστε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Με άξονες ανάπτυξης:
- την αειφορία και το περιβάλλον, με επίκεντρο τον μοναδικού φυσικού κάλλους ορεινό όγκο του Πάικου
- το θρησκευτικό και μοναστηριακό τουρισμό που φέρνει πάνω από 100.000 επισκέπτες και παρέχει οξυγόνο στην τοπική οικονομία
-τη διαχείριση των φυσικών πόρων, του δασικού πλούτου, και ειδικά των υδάτων
- τον πολιτισμικό πλούτο με τη ξεχωριστή μουσική ιδιαιτερότητα των περίφημων ‘χάλκινων της Γουμένισσας’
- τον αγροτουρισμό
- τα μοναδικά κρασιά της που έχουν κατακτήσει παγκόσμιες διακρίσεις
- τη δημιουργία αιολικού πάρκου και υδροηλεκτρικού σταθμού

Αγαπητοί φίλοι,
Στο προσχέδιο του Καλλικράτη, η Γουμένισσα παρά τις διοικητικές υποδομές της, την ιστορικότητά της και το μοντέλο ανάπτυξης που διαθέτει, συνενώνεται με άλλες πεδινές πόλεις στην κοιλάδα του Αξιού. Της αφαιρείται αυθαίρετα η έδρα του Δήμου και υποβιβάζεται όχι μόνο η ιστορία της και η προσφορά της στην περιοχή. Υποβιβάζεται η προοπτική των ανθρώπων της. Ειδικά των νέων που έχουν επιλέξει μία ακριτική περιοχή για να επενδύσουν τα όνειρα και τη δημιουργικότητά τους.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όσα έχουν χτίσει 600 χρόνια ιστορίας δεν θα αφήσουμε να κατεδαφιστούν λόγω αμελειών ή σκοπιμοτήτων. Θα αγωνιστούμε δυναμικά και θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός τρίτου Δήμου στο Νομό Κιλκίς με έδρα τη Γουμένισσα. Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία αδικία που πρέπει να διορθωθεί. Σε μία εποχή που η χώρα και οι πολίτες υποφέρουν από την οικονομική κρίση, και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των επώδυνων μέτρων από τον πρωθυπουργό, κύριος στόχος του Καλλικράτη πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των νέων δήμων.
Δεν μπορεί να καταστρέφεις το μοντέλο ανάπτυξης ενός Δήμου για να φτιάχνεις ένα μίγμα αβεβαιότητας, ερωτηματικών και ανασφάλειας για το μέλλον. Τα επιτυχημένα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές Δήμων πρέπει να εμπνέουν και όχι να απαξιώνονται. Αυτό το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός τρίτου Δήμου στο Νομό Κιλκίς, στην περιοχή του Πάικου, με έδρα τη Γουμένισσα. Ο Δήμος αυτός μπορεί να απαντήσει με επιτυχία στην πρόκληση ανάπτυξης της ορεινής περιοχής. Και να μοιράσει, μέσα σε δύσκολους καιρούς, προοπτική ελπίδας και αισιοδοξίας στους κατοίκους του.