Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σημαντικό διήμερο επιστημονικό συνέδριο του Συλλόγου Γουμενισσιώτων Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, με θέμα «Γουμένισσα, ιστορία, τέχνη και παράδοση», παρά τη μικρή προσέλευση κόσμου κατά την πρώτη ημέρα και την απουσία των παραγόντων του νομού.
Το συνέδριο έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γουμένισσας, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κιλκίς και του δήμου Γουμένισσας.
Ιδιαίτερη αξία έχει η ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Ν. Καμπά, πως οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση. Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Γουμένισσας Στ. Παπαπαναγιώτου, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας.
Πρόεδρος της πρώτης συνεδρίας ήταν ο ιστορικός και επίτιμος δημότης Γουμένισσας Κωνσταντίνος Βαβούσκος Από την πλευρά του Μητροπολίτη Δημητρίου το συνέδριο χαιρέτισε ο πατέρας Νικόδημος, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη επί των πολιτιστικών του Δήμου κ. Περπερίδου.
Ενδιαφέρουσες όλες οι εισηγήσεις και των δυο ημερών, με πρώτη εισηγήτρια την
Θώμη Σαββοπούλου, αρχαιολόγο ΙΣΤ’ εφορίας κλασσικών αρχαιοτήτων Θες/νίκης και με θέμα «Αρχαιολογικά ευρήματα, μύθοι και παραδόσεις από τη Γουμένισσα και την ευρύτερη περιοχή της».
Οι εισηγητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν τις δυο ημέρες είναι:
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΟΣ, τ. σχολικός σύμβουλος Π.Ε. συγγραφέας. «Η Γουμένισσα και η περιοχή της κατά την περίοδο 1430 – 1830».
- ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΒΥΡΩΝ ΚΑΜΠΑΣ, ε.α. Υπ/γος, λογοτέχνης, πρόεδρος Α.Σ. Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης. «Ήθη και έθιμα της παλιάς Γουμένισσας».
- ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΠΑΛΛΗΣ, αρχιτέκτων εθνολογικού – λαογραφικού μουσείου Μακεδονίας – Θράκης. «Με αφορμή πατητήρι του Δημητρίου Σαμαρά».
- ΑΝΝΑ ΤΖΑΚΟΥ, αρχιτέκτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Γουμένισσας. Μεταξουργείο «Χρυσαλίς».
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Πρόεδρος συνεδρίασης κ. Ευάγγελος Ίντος.
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΟΣ τ. σχολικός σύμβουλος Π.Ε. συγγραφέας «Ιστορικά στοιχεία για τον… «άριστον οίνον τον της Γουμένισσας λεγόμενον…».
- ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑ, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, υποψήφιος Δρ. Α.Π.Θ. «Η λαϊκή πλευρά στην αισθητική των τοιχογραφιών της ιεράς μονής της Γουμένισσας».
- ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΑΜΑΡΑ, συνταξιούχος υπάλληλος Ε.Ε., αντιπρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης «Επιστήμονες της Γουμένισσας του 19ου αιώνα».
- ΕΥΤΥΧΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης. «Τα κουρμπάνια του Δήμου Γουμένισσας».
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, διευθυντής τελωνείου, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης. «Οι ζωγράφοι της Γουμένισσας».
- ΔΡΟΣΙΑ ΓΑΛΟΥΠΗ, αντιπρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου «Παίονες» Γουμένισσας, «Παραδοσιακές στολές της Γουμένισσας».
- ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ, αποστ. Αξιωματικός, πρόεδρος Δ.Σ. πολιτιστικού – λαογραφικού συλλόγου «Αγιος Τρύφων» Γουμένισσα, «Ήθη και έθιμα των Ανατολικορωμυλιωτών της Γουμένισσας».
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 13:42