Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 2:34:04 μμ
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 22:01

Η αγορά κρασιού στο νομό Κιλκίς

ahdarinhs-goumenissa
Προς ενημέρωση των καταναλωτών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, και όχι μόνο, η Διεύθυνση Γεωργίας Κιλκίς παραθέτει μερικά στοιχεία για την προστασία του καταναλωτή κατά την αγορά των προϊόντων οινοποίησης και κυρίως του κρασιού, που αποτελεί το πρώτο προϊόν οινοποίησης των καλλιεργούμενων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
Σήμερα το Κιλκίς έχει την δυνατότητα να παράγει τρείς κατηγορίες κρασιών:
1. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ»
Το κρασί αυτό παράγεται σε συγκεκριμένο αριθμό φιαλών, πιστοποιείται με ταινίες ελέγχου και κάθε φιάλη έχει τον δικό της ΜΟΝΑΔΙΚΟ αριθμό.
Οι έλεγχοι στην συγκεκριμένη κατηγορία κρασιού ξεκινάνε πριν τον τρύγο.
Η «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» μπορεί να παραχθεί μόνο από σταφύλια των ποικιλιών Ξυνόμαυρο (80%) και Νεγκόσκα (20%) των περιοχών Γουμένισσας, Φιλυριάς, Στάθη, Γοργόπης, Κάρπης, Γρίβας, Πενταλόφου,Πολυπέτρου και Γερακώνας.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές και ποικιλίες μετά από αναλύσεις στα σταφύλια ορίζεται η ημερομηνία έναρξης τρύγου. Για να καταταχθεί ο Οίνος που έχει παραχθεί στην κατηγορία Π.Ο.Π ακολουθούν εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και οργανοληπτικός έλεγχος. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για κάθε αμπελοοινική περίοδο και στο τέλος γίνεται κατάταξη του οίνου για συγκεκριμένη ποσότητα για κάθε οινοποιό. Η διαδικασία των ελέγχων τελειώνει με την χορήγηση ταινιών ελέγχου. Έτσι το προϊόν μετά από πολλαπλούς ελέγχους που εξασφαλίζουν την σταθερή του ποιότητα διατίθεται στην αγορά.
2. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  «ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ»
Το κρασί αυτό µπορεί να είναι Λευκό, Ερυθρό ή Ερυθρωπό και µπορεί να παραχθεί µόνο από σταφύλια των περιοχών Δ.Δ Κάρπης, Γρίβας, Γουµένισσας, Γερακώνας και Φιλυριάς του πρώην Δήµου Γουµένισσας και στα Δ.Δ Ευρωπού, Πολυπέτρου και Τούµπας του πρώην Δήµου Ευρωπού και σε υψόµετρο πάνω από τα 80µ.
Οι ποικιλίες που µπορούν να συµµετέχουν στην παραγωγική διαδικασία είναι συγκεκριµένες για κάθε τύπο κρασιού. Η κάθε φιάλη έχει τον δικό της ειδικό κωδικό αριθµό που ξεκινάει µε τα γράµµατα ΠΠ και συνεχίζεται µε µοναδικό εξαψήφιο αριθµό. Οι έλεγχοι συνεχίζονται στο εργαστήριο µε αναλύσεις τόσο από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής µέσω του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων Θεσσαλονίκης, όσο και από το Γενικό Χηµείο του Κράτους.
Οι έλεγχοι αφορούν τις πρόσθετες  ουσίες αλλά  και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Το προϊόν που τελικά διατίθεται προς κατανάλωση βρίσκεται εντός των επιτρεπόµενων ορίων και  µε σταθερή  ποιότητα.
3. Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Αφορά κρασιά που παράγονται από όλη την περιοχή της Μακεδονίας µε ποικιλίες που είναι συνιστώµενες και επιτρεπόµενες στην περιοχή. Στην ετικέτα των οίνων αυτών ακολουθείται η διαδικασία που εφαρµόζεται και στον Τοπικό Οίνο Πλαγιές Πάικου, µε την διαφορά ότι πριν τον εξαψήφιο µοναδικό αριθµό της κάθε φιάλης αναγράφεται η ένδειξη ΜΑ. Όσον αφορά τους ελέγχους είναι αυτοί που ακολουθούνται στους τοπικούς οίνους.
4. Οίνος Ερυθρός – Λευκός – Ερυθρωπός.
Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται Ερυθροί και Λευκοί Οίνοι  µε την Γενική επισήµανση Οίνος Ερυθρός, Λευκός ή Ερυθρωπός.
Και σε αυτή την κατηγορία κάθε χρόνο γίνονται χηµικές αναλύσεις  σε  τυχαία  δείγµατα φιαλών που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου αλλά και την ποσότητα των προσθέτων που αυτά περιέχουν. Και στις τέσσερεις  παραπάνω κατηγορίες απαραίτητη για την πώληση είναι η τυποποίηση και η επισήµανση του προϊόντος στο οποίο οι υποχρεωτικές ενδείξεις είναι:
• Η ονοµασία της κατηγορίας του προϊόντος
• Ο αποκτηµένος αλκοολικός τίτλος
• Η ένδειξη προέλευσης
• Η ένδειξη του εµφιαλωτή–παραγωγού ή πωλητή
• Ο αριθµός παρτίδας
• Ο  όρος  “περιέχει  θειώδη” αν ισχύει.
Όπως γίνεται αντιληπτό το τυποποιηµένο και µε νόµιµη επισήµανση κρασί που διατίθεται στην αγορά έχει ελεγχθεί πολλές φορές και εξασφαλίζει τον καταναλωτή τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως την περιεκτικότητα του σε πρόσθετες ύλες. Απαγορεύεται να κυκλοφορήσει κρασί χωρίς τυποποίηση και επισήµανση.
Το κρασί είναι ζωντανός οργανισµός. Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και χειρισµούς που πρέπει να πληρούν συγκεκριµένες προϋποθέσεις και όρια.
Η χωρική οινοποίηση ή αλλιώς παραδοσιακή-βιολογική οινοποίηση είναι ένας όρος που χρησιµοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια για το κρασί που κυκλοφορεί την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο όρος αυτός “παραδοσιακό-βιολογικό” χρησιµοποιείται για να καλύψει την έλλειψη επισήµανσης και συνεπώς ελέγχου του προϊόντος. Στο κρασί δεν ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι», γιατί πρόκειται για προϊόν µε υγειονοµικό ενδιαφέρον.
Σήµερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παράγουν κρασί το οποίο µπορεί να διατεθεί ελεγµένο στον καταναλωτή µόνο τα παρακάτω οινοποιεία:
1. Αϊδαρίνης  Γ. Δηµήτριος (Γουµένισσα)
2. Αϊδαρίνης Χρήστος (Γουµένισσα)
3. Ευτυχίδης Θ. Ευτύχιος (Γουµένισσα)
4. Αρχοντάκης Ιωσήφ (Αξιούπολη)
5. Μπουτάρης & Υιός (Γουµένισσα)
6. Ντέµπου Ιωάννα (Πλάγια –Παιονίας)
7. Πετεινής  Ο.Ε  «ΑΚΡΟΘΕΑ» (Αξιούπολη)
8. Τάτσης  Χ.  Περικλής (Γουµένισσα)
9. Τάτσης Χ. Στέργιος (Γουµένισσα)
10. Χατζηβαρύτης Ευάγγελος (Γουµένισσα)
Και από την αµπελουργική περίοδο 2012-2013 και οι:
11. Γκόγκος Ιωάννης (Πολύκαστρο)
12. Μπαλαµπανίδου Χριστίνα (Παλιό Αγιονέρι).