Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 11:30:06 μμ
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2008 12:42

Η Αυτοδιοίκηση συμφωνεί για διοικητική μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης  κυριάρχησε στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια  διαδοχικών συναντήσεων που είχε στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με τον πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Μεσσηνίας κ. Π. Νίκα, τους δημάρχους της Μεσσηνίας και τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκο, στο περιθώριο του διήμερου συνεδρίου, που πραγματοποιούν ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ με θέμα τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για να πετύχει η διοικητική μεταρρύθμιση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, χρειάζεται δύο βασικά πράγματα:
Το πρώτο, που αποτελεί  και μήνυμα προς την κεντρική πολιτική εξουσία -  είτε αφορά την κεντρική κυβέρνηση -κατά κύριο λόγο - είτε όμως και την αντιπολίτευση - ότι εάν δεν έχουμε ευρεία πολιτική συναίνεση δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει αυτό το «καράβι που θέλουμε να καθελκύσουμε».
Το δεύτερο αφορά εμάς τους  αυτοδιοικητικούς,  που τουλάχιστον μέχρι στιγμής ξεπερνώντας τα ιδεολογικά και κομματικά όρια που ο καθένας έχει,  προχωρούμε στις περισσότερες των περιπτώσεων σχεδόν με ομόφωνες αποφάσεις. Εμείς εύκολα ή δύσκολα θα καταθέσουμε πρόταση, η οποία θα έχει την ευρεία συναίνεση και τη στήριξη του αυτοδιοικητικού κόσμου της χώρας. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι, δε θα δεχτούμε όποια συμφωνία γίνει μεταξύ κομμάτων και Κυβέρνησης - κυρίως - και της ΚΕΔΚΕ, να αλλάξει μέσα στη Βουλή».
Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης ότι, στο προσεχές Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης και το οποίο θα προβλέπει μέσα στο καλοκαίρι  κοινή επιτροπή της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικών να καταλήξει στο πρώτο σχέδιο  χωροταξικού χάρτη του νέου «Καποδίστρια». Το σχέδιο θα δοθεί προς διαβούλευση στους δήμους μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και θα γίνει το  τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο και θα καταλήξει στην τελική του πρόταση.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ στην συνεργασία μεταξύ της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σ΄ ό,τι αφορά τις θέσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε ότι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, όπως αποδείχτηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΑΕ,  πλέον υπάρχει ταύτιση απόψεων.
«Αυτό, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, είναι καλό διότι όταν δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουν κοινούς στόχους και κοινή γραμμή πλεύσης, κυβέρνηση και κόμματα  πολύ δυσκολότερα θα αρνηθούν να αποδεχθούν τις εισηγήσεις μας, είτε αυτές αφορούν θεσμικά θέματα, είτε αφορούν τις προϋποθέσεις για να πετύχει το θεσμικό εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Και το μήνυμα που στέλνουμε από τη Μεσσηνία και την πρωτεύουσά της την Καλαμάτα, όπου βρισκόμαστε, είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα δύο της επίπεδα, απεφάσισε να διεκδικήσει δι΄ εαυτόν, αυτά που χρόνια της ανήκαν  και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν της έδιδαν.  Και δεν της έδιδαν διότι δεν αγαπούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το γιατί δεν το ξέρω, το υποψιάζομαι όμως και αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Εάν είχαν, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξουσιοδοτήσει και αναθέσει είτε  στην δευτεροβάθμια, είτε στη πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένα πράγματα, το αιτούμενο της περιφερειακής ανάπτυξης για τον τόπο μας, δεν θέλω να πω ότι θα είχε λυθεί στο εκατό τοις εκατό, αλλά σίγουρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα».