Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:58:42 πμ
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007 05:20

Η Επιμορφωτική Κιλκίς εκπαιδεύει Κύπριους Κοινοτάρχες

 Μεγάλο και ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Έπαρχου Λευκωσίας κ. Αργύρη Παπαναστασίου για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων – σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες -  και για το λόγο αυτό ανέθεσε στην Επιμορφωτική Κιλκίς τη διοργάνωση μίας σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα Συμπλέγματα των Κοινοτικών Συμβουλίων  της Επαρχίας Λευκωσίας. Με το αμέριστο ενδιαφέρον του, την ηθική αλλά και την οικονομική του υποστήριξη, ο κ. Παπαναστασίου έδωσε την ευκαιρία - στους Κοινοτάρχες της Επαρχίας του αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων - να εντρυφήσουν στα νέα δεδομένα που εφαρμόζονται σε ότι αφορά την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, να πληροφορηθούν για τις Κοινοτικές Οδηγίες της Ε.Ε., τα προβλήματα που υπήρξαν στην Ελλάδα, τις νέες υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη,  συγκρίνοντας τα Ελληνικά με τα Κυπριακά δεδομένα και προσπαθώντας για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία Λευκωσίας.
Τα σεμινάρια με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου εμπρός στα νέα δεδομένα της Ε.Ε. Νέες υπηρεσίες για τον πολίτη. Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων»  - διάρκειας 24 ωρών το καθένα - πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, κατά διαστήματα για κάθε Σύμπλεγμα ξεχωριστά. Συνολικά παρακολούθησαν τα σεμινάρια 5 Συμπλέγματα της Επαρχίας Λευκωσίας και συμμετείχαν 62 Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων. Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων Λευκωσίας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ταμασσού, το Σύμπλεγμα Σκυβάλων Αστρομερίτη, το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Σολέας και το Σύμπλεγμα Ορεινής Λευκωσίας. Πέραν της θεωρητικής κατάρτισης – κάθε πρόγραμμα - περιλάμβανε επισκέψεις στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικό Καθαρισμό) της Δ.Ε.Υ.Α. Κιλκίς (με την παροχή εκπαιδευτικής ενημέρωσης από τον Γενικό Δ/ντή κ. Ηλία Αβραμίδη και τον Δ/ντη του Σταθμού κ. Νίκο Αποστολίδη) και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης (αποκατάσταση πρώην Χ.Υ.Τ.Α.). Επίσης εξίσου σημαντικές επισκέψεις έγιναν σε Δήμους του Ν. Κιλκίς αλλά και στην μοναδική κοινότητα του Νομού - την Κοινότητα Λιβαδίων, στο Κέντρο Οικοτουρισμού Κερκίνης, και σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Παράλληλα, ο κ. Παύλος Πασσαλίδης (Πρόεδρος ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε.) ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την οργάνωση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Εταιρειών και για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Κυπριακή Τ.Α.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την διαχείριση και υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος ανέλαβαν προσωπικά τα στελέχη της Επιμορφωτικής, οι κ.κ. Πάνος Αμοιρίδης Παναγιώτης (Διευθυντής Κατάρτισης) και Νίκος Παρδάλης (Συντονιστής Προγραμμάτων Κύπρου-Σύμβουλος Επικοινωνίας) μεταφέροντας πολυσήμαντες γνώσεις και εμπειρίες.
Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος αναμένονται να φανούν έμπρακτα στην Τοπική Κοινωνία της Κύπρου, με πρωτοστάτες τους συμμετέχοντες των σεμιναρίων αλλά και με καταλυτικούς αρωγούς πρωτοβουλιών - των αιρετών και στελεχών της Επαρχιακής Διοίκησης - τον Έπαρχο και το Δ.Σ. της Ένωσης Κοινοτήτων Λευκωσίας. Ήδη προετοιμάζεται – από την Επιμορφωτική - και αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου – στη Λευκωσία – ενημερωτική διημερίδα για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.