Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 10:09:29 πμ
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 20:51

Η etris στο ερευνητικό πρόγραμμα BioPoC με πρωτοπόρα φορητή ιατροδιαγνωστική συσκευή

Σε ενημερωτική ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε η εταιρεία etris, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα για το ερευνητικό πρόγραμμα BioPoC, μαζί με τους άλλους τρεις φορείς του Πανεπιστημίου, με τους οποίους συμμετείχε στο πρόγραμμα (http://biopoc.project.uoi.gr/).

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν ανοιχτή στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και στο ευρύ κοινό, ενώ μεταδιδόταν ταυτόχρονα και διαδικτυακά.

Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι: Γκόβαρης Κωνσταντίνος (ένας εκ των ιδρυτών της etris), οι καθηγητές Μάμαντος Προδρομίδης (Τμήμα Χημείας), Απόστολος Αυγερόπουλος (Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών), Χριστοδούλου Δημήτριος (γαστρεντρολογίας) ο γιατρός Μουτζούκης Μιλτιάδης (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων).

Την ημερίδα χαιρέτισαν: η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα Νάκου-Δασούλα, ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Ηπείρου) κ. Λυκοτραφίτης, ο Κοσμήτορας σχολής Θετικών Επιστημών κ. Φλούδας και η Πρόεδρος του τμήματος Χημείας κα Λουλούδη.

Στην ημερίδα κάθε φορέας παρουσίασε τα αποτελέσματά του στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Το BioPoC είναι μια φορητή ιατροδιαγνωστική συσκευή, μικρή και εύχρηστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε. Οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, ακόμη και στο σπίτι.

Ανάλογα με τον βιοαισθητήρα που τοποθετείται και εισάγοντας κάποιος μια σταγόνα δείγματος προσδιορίζεται κάποιος βιοχημικός δείκτης (π.χ. ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σε αυτό το στάδιο, με στόχο την επέκταση και σε πολλούς περισσότερους).

Επικοινωνεί με κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ (με Bluetooth) και μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής (application) “BioPoC”, η οποία έχει αναπτυχθεί από την etris και υπάρχει διαθέσιμη στο Google Play Store, ο χρήστης έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των μετρήσεών του και στο ιστορικό τους. Δυνατότητα αποστολής όλων των μετρήσεων μέσω κινητού στον γιατρό του.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικές μετρήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σχετικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα BioPoC ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, με απόλυτη επιτυχία και όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι θα επιδιώξουν περεταίρω συνεργασία στο μέλλον ώστε να αναπτυχθεί και να βελτιστοποιηθεί αυτή η πρωτοποριακή ιδέα.

«Το πρόγραμμα αυτό προσέφερε εμπειρία και τεχνογνωσία στην etris, δίνοντάς της τη δυνατότητα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα σε νέα καινοτόμα αντικείμενα και πεδία συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρει όλες τις τεχνικές υπηρεσίες της με την ίδια συνέπεια και αξιοπιστία», επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας Σοφία Παναγιωτίδου.

 

Η etris ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 από τους Κωνσταντίνο Γκόβαρη, Λάζαρο Παναγιωτίδη και Σοφία Παναγιωτίδου. Στηριζόμενη στην πολυετή εμπειρία των στελεχών της, μπήκε δυναμικά στην ελληνική αγορά για να καλύψει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της βιομηχανίας και του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στον τομέα των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Το 2017, έχοντας πλέον εδραιωθεί στην Ελληνική αλλά και Βαλκανική αγορά, η εταιρεία μετακομίζει σε νέες εγκαταστάσεις 300 τετραγωνικών μέτρων σε βιομηχανικό κτίριο λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς.

Πολυμέσα