espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 8:28:58 μμ
Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 18:37

Η γέφυρα των... φαντασμάτων στην είσοδο του Κιλκίς

Του Κώστα Τερζενίδη.

Στη νότια είσοδο του Κιλκίς, από και προς Θεσσαλονίκη, πάνω από το νέο αυτοκινητόδρομο, στέκει αγέρωχη, νεοφερμένη και μοντέρνα μια μεταλλική γέφυρα.

 

Είναι στο πουθενά. Στα άκρα της δεν υπάρχουν μήτε κατοικίες, μήτε καταστήματα. Δεν υπάρχει τίποτα που να προδιαθέτει το ελάχιστο για την χρήση της.

Είναι μια ελληνικής πατέντας ατραξιόν και για να προκαλεί τα εύλογα ερωτήματα των επισκεπτών: Τι γυρεύει στο πουθενά μια τόσο μεγάλη και σύγχρονη γέφυρα. Μια γέφυρα που σκεπάζει τέσσερις λωρίδες δρόμου δυο κατευθύνσεων και να διαθέτει στις άκρες της και υδραυλικούς ανελκυστήρες!

Τόση άσκοπη πολυτέλεια τι γυρεύει στα χωράφια του Κιλκίς; Μια γέφυρα που τέσσερα χρόνια τώρα, από τη στιγμή που κατασκευάστηκε, δεν την έχει ανέβει ανθρώπινη ψυχή!

Είναι η γέφυρα των… φαντασμάτων, των… νυχτόβιων του Κιλκίς, που όμως τους εξαφάνισαν τα μνημόνια!

Η γέφυρα έχει τη δική της -τραγελαφική- ιστορία. Όταν ξεκίνησε να σχεδιάζεται αυτός ο δρόμος, αριστερά και δεξιά του υπήρχαν ένα μπουζουξίδικο και μια ντισκοτέκ, που συγκέντρωναν εκατοντάδες νεανικές ψυχές τα βράδια και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα. Κι όπως ήταν φυσικό, οι νεολαίοι πηγαινοέρχονταν από το ένα μαγαζί στο άλλο, διασχίζοντας τον δρόμο που τα χώριζε. Οπότε η Νομαρχία και μετέπειτα Περιφέρεια, έδωσε οδηγίες στους μελετητές του νέου δρόμου για την κατασκευή μιας γέφυρας που θα… ένωνε τα δυο μαγαζιά, ώστε να μη διακινδυνεύουν οι ξενύχτηδες, που βρίσκονταν και λίγο υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Μάλιστα, για να μην κουράζονται τα νιάτα μας, έγινε πρόβλεψη και για δυο υδραυλικούς ανελκυστήρες στις δυο άκρες της γέφυρας και για ολίγη πρόσβαση ΑμεΑ. Ανελκυστήρες που δεν συνδέθηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ!

Και μετά ήρθαν τα Μνημόνια! Η νυκτερινή ζωή στην περιοχή εξαφανίστηκε πριν καν γίνει ο δρόμος και η γέφυρα. Όμως τα σχέδια είχαν γίνει και η ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έγινε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις μελέτες, οπότε και η ανάδοχη εταιρεία κατασκεύασε και μια όμορφη γέφυρα μέσα στα χωράφια του Κιλκίς. Έτσι, για να περπατούν σ’ αυτήν τα φαντάσματα της νύχτας και των Μνημονίων.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα θα μας ξαφνιάζει!

Πολυμέσα