Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 4:39:50 πμ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 13:12

Η ΚΝΕ Κιλκίς κατά των Τ. Σ. Νέων

Με αφορμή και την  πρόσφατη συμμετοχή Δήμων του ν. Κιλκίς στην διαδικασία συγκρότησης των λεγόμενων «Τοπικών Συμβουλίων Νέων», με βάση το σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί από το Φλεβάρη του 2006 με τις ψήφους της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- στο όνομα της δήθεν συμμετοχής και έκφρασης των προβλημάτων της νεολαίας, η ΝΟ της ΚΝΕ Κιλκίς γνωστοποιεί τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα.

«Τη στιγμή που χιλιάδες φοιτητές αγωνίζονται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων τους ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και οι μαθητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κενά και τις ελλείψεις της νέας σχολικής χρονιάς. Νέοι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, εκβιάζονται με απόλυση για να μη συμμετέχουν στο σωματείο τους, για να μην απεργήσουν…
Τη στιγμή που οι νέοι βλέπουν τα δικαιώματά τους για μόρφωση, υγεία, πρόνοια, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο να καταπατούνται, να ακρωτηριάζονται όλο και περισσότερο… Τη στιγμή που όλα εμπορευματοποιούνται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου…
Την ίδια στιγμή επιχειρείται η πλήρης ενσωμάτωση του νεολαιίστικου κινήματος, με τις λιγότερες αντιδράσεις, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αξιοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων προς την κεντρική εξουσία και ως μέσο χειραγώγησης. Κατά συνέπεια, στόχος αυτών των συμβουλίων δεν είναι η συμμετοχή και η έκφραση της νεολαίας.
Τα διαμορφωμένα από την κυβέρνηση «Τοπικά Συμβούλια Νέων» από τη φύση, τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς τους δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική συμμετοχή, με την έκφραση της πραγματικής γνώμης των νέων. Είναι μηχανισμός για την στήριξη προγραμμάτων που στόχο έχουν να προπαγανδίζουν στους νέους ανθρώπους τα «ιδεώδη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τον ανταγωνισμό μεταξύ των νέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων, την αποδοχή των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Συγκροτούν μηχανισμούς που με τη συμμετοχή της η νεολαία θα νομιμοποιεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» δεν έχουν διεκδικητικό ρόλο. Η συμμετοχή των νέων θα είναι διακοσμητική και θα παρέχει το άλλοθι διαλόγου στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Είναι κατ’ επίφαση δημοκρατικά: Αποκλείουν τη συμμετοχή σε πολιτικές νεολαίες και παρατάξεις, θα εκλέγουν ολιγομελή συμβούλια (11 μέλη για δήμο άνω των 100.000).
Το κίνημα της νεολαίας έχει φορείς : τις Μαθητικές Κοινότητες και τα Συντονιστικά των Μαθητών, τους Φοιτητικούς-Σπουδαστικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Νέων των εργατικών σωματείων. Το κίνημα της νεολαίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος και των φορέων του.
Καλούμε τη νεολαία να γυρίσει την πλάτη σε τέτοιους μηχανισμούς, να δυναμώσει τον αγώνα της, να κάνει δική της υπόθεση την κοινή δράση και τον συντονισμό των κομματιών του νεολαιίστικου κινήματος και στο χώρο κατοικίας.
Η ΚΝΕ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε και στον τόπο κατοικίας να συναντιούνται Μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικοί-Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Σωματεία Εργαζομένων. Να δίνεται η ευκαιρία για επικοινωνία και συντονισμό ανάμεσα σε νεανικούς φορείς στην αγωνιστική δράση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια δωρεάν παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Καλούμε την νεολαία και μέσα από τους φορείς της στη γειτονιά, στο δήμο να διεκδικήσει και να απαιτήσει από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αγωνιστεί:
- Για το δικαίωμα στη μόρφωση. Να αντισταθεί στην προώθηση μέσω των δήμων της ανταποδοτικής λειτουργίας του σχολείου μέσω της «αποκέντρωσης». Να ενισχύσει την πάλη για Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο δημόσιο, δωρεάν και κοινό για όλους τους νέους, 2χρονη δωρεάν προσχολική αγωγή, για τη σχολική στέγη.
- Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική τρομοκρατία.
- Για να προωθήσει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στις απόψεις διαχωρισμού, ενάντια στη μετατροπή του κράτους σε «έμπορο» ναρκωτικών. Να προβάλλει την αγωνιστική στάση ζωής χωρίς εξαρτήσεις. Να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεγγύη, την απεξάρτηση και την επανένταξη των χρηστών.
- Για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, να διεκδικήσει την δωρεάν χρήση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Την δημιουργία και νέων χώρων άθλησης και φυσικής αγωγής.
- Τη στήριξη του δικαιώματος στον πολιτισμό ώστε ο κάθε νέος να μην είναι μόνο παθητικός δέκτης αλλά δημιουργικός συμμέτοχος. Την ανάδειξη του πολιτισμού της εργατικής τάξης. Τη δημιουργία χώρων και υποδομών και τη χρήση από τους νέους χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.»