Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 4:54:27 πμ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 05:59

Η ΚΟΝ.Β.Α. στηρίζει UNICEF

 «Εκατόν είκοσι επτά εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να νοσήσουν από τις συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης Α, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNICEF.
«Η ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΪΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟΝ.Β.Α.), στηρίζοντας την UNICEF, αποφάσισε να προσφέρει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, την σωτήρια βιταμίνη Α που χρειάζονται.
Η συνεργασία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο HILTON. Για την σημαντική αυτή προσπάθεια μίλησαν οι πρόεδροι της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος και της ΚΟΝ.Β.Α. κ. Θωμάς Τζίκας, ο δημοσιογράφος κ. Σεραφείμ Φυντανίδης και ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης. Για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σοφία Τσιλιγιάννη.
Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι η παροχή ενισχυμένης βιταμίνης Α σε πληθυσμούς που πάσχουν από ανεπάρκεια, μπορεί να μειώσει τους παιδικούς θανάτους σε ποσοστό έως 23%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παροχή βιταμίνης Α στα παιδιά, μειώνει τους θανάτους και τις επιπλοκές εξαιτίας της ιλαράς, κατά 66%. Επίσης, η βιταμίνη Α μπορεί να σώσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου από την τύφλωση.
Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει σήμερα κάποιο παιδί ως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης Α, όταν μια κάψουλα ενισχυμένης δόσης της βιταμίνης Α κοστίζει λιγότερο από 2 λεπτά του ευρώ. Μία και μόνη κάψουλα, δύο φορές το χρόνο (κάθε 4-6 μήνες), προσφέρει επαρκή προστασία σε ένα παιδί.
Αναλαμβάνοντας την ανθρωπιστική δράση «Βιταμίνη Α για τα παιδιά που κινδυνεύουν», η ΚΟΝ.Β.Α., μέσω των προϊόντων TRATA, θα διαθέσει στην UNICEF:
Από την πώληση κάθε συσκευασίας γαύρου TRATA, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία 8 δόσεων βιταμίνης Α, προστατεύοντας 4 παιδιά για ένα χρόνο.
Από την πώληση κάθε συσκευασίας τόνου TRATA, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία 18 δόσεων βιταμίνης Α, προστατεύοντας 9 παιδιά για ένα χρόνο.
Έτσι, ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης, αγοράζοντας μία μόνο κονσέρβα γαύρου TRATA, θα προστατεύσει 4 μικρά παιδιά από τις θανατηφόρες συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης Α για ένα χρόνο. Επίσης, αγοράζοντας μια συσκευασία-πακέτο τριών κονσερβών τόνου TRATA, θα προσφέρει ζωή σε άλλα 9 παιδιά.
Η UNICEF και η ΚΟΝ.Β.Α. αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία και ελπίζουν ότι σημαντικότεροι αρωγοί σε αυτή την ανθρωπιστική δράση θα είναι οι πολίτες.
Κάθε χρόνο ο υποσιτισμός συμβάλλει στο θάνατο 5,6 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών. Το ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών - ή 146 εκατομμύρια παιδιά - στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι λιπόβαρο για την ηλικία του και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Η παροχή βιταμίνης Α είναι από τους παράγοντες που συντελούν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών μαζί με τον έλεγχο της ανάπτυξης, τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και την ενίσχυση των τροφών για την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας και της σιδηροπενίας».