Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:51:21 πμ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 13:08

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Κιλκίς υπέρ Βενιζέλου

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα στην πολιτική του ιστορία και διαδρομή, μετά την θριαμβευτική άνοδο του στην εξουσία το 1981. Οι Έλληνες πολίτες αποδοκίμασαν το Κίνημα για την αοριστία στη έκφραση των πολιτικών του θέσεων, την ¨χαλαρή” αντιπολίτευση στην πιο καταστροφική διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, την απομάκρυνση από τις πάγιες θέσεις του Κινήματος, την απουσία θεσμικών πολιτικών διαδικασιών στο εσωτερικό του κ.α.

Το κόμμα μας (ΠΑΣΟΚ) υπέστη μια πικρή ήττα που έφερε στο προσκήνιο την μακροχόνια και πολύπλευρη κρίση στο εσωτερικό του. Κρίση ιδεολογική, πολιτική, και οργανωτική, η οποία εμφανίζεται προς τα έξω ως κρίση φυσιογνωμίας και κρίση πολιτικής στρατηγικής από την πλευρά της ηγεσίας του. Το ΠΑΣΟΚ όπως αυτό εκφράζεται από τον σημερινό πρόεδρο του  Γεώργιο Παπανδρέου με τις δηλώσεις του το βράδυ της οδυνηρής ήττας έδειξε ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ήττας. Πληγώνει τους πολίτες που το στήριξαν με τις γενικόλογες διακηρύξει του “περί  υπονομευτών” και άλλων τινών που έφταιξαν για την ήττα. Αρνείται να κατανοήσει και να διδαχθεί από τα μηνύματα που του έστειλε η κοινωνία μέσω των συνεχόμενων αρνητικών εκλογικών αποτελεσμάτων.
Η βάση του Κινήματος ζητά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε  μία ειλικρινή αυτοκριτική για την ήττα και ενοχλείται από την απόπειρα η αυτοκριτική να εμφανίζεται ως μια προσπάθεια συμψηφισμού και γενικόλογης, αλλά όχι ουσιαστικής ανάληψης των ευθυνών. Μετά την ήττα του 2004, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών, εναπόθεσε τις ελπίδες του μια γρήγορη αλλαγή και ανανέωση του Κινήματος, ως έκφρασης των μη προνομιούχων Ελλήνων, στον σημερινό πρόεδρό του. Το σύνθημα “Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα” εξέφραζε την αγωνία και την λευκή και ξεκάθαρη “επιταγή” που δόθηκε στην κομματική ηγεσία για αλλαγές και ρήξεις με τα κακώς κείμενα και τα συσσωρευμένα προβλήματα που εμφάνιζε το διάστημα εκείνο το ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς όμως από το Μάρτιο του 2004 μέχρι και την 16η Σεπτεμβρίου του 2007 ελάχιστα πράγματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε μία νέα ήττα και να απολέσει σημαντικό μέρος της πολιτικής του δύναμης. Το διάστημα αυτό, όταν η νεολαία, με πρωτοπόρα την ΠΑΣΠ συμμετείχε στο πανελλαδικό κύμα αντίδρασης ενάντια στις αναχρονιστικές αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ και αγωνιζόταν για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας, το ΠΑΣΟΚ με τις υπαναχωρήσεις και τις αοριστίες του στο θέμα της λειτουργίας των “μη κρατικών” πανεπιστημίων είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ως αντιπολίτευση πτώση του ποσοστού του. Η έλλειψη ξεκάθαρου ιδεολγικού στίγματος και καθαρών πολιτικών θέσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανώτατη εκπαίδευση δημιουργούσε σύγχυση στην κοινωνία για το αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε εξαιτίας των επιλογών του να συνθέσει σε μία θετική προοπτική υπέρβασης τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Έδωσε την εντύπωση ότι πολεμά τον εαυτό του, με την ουσιαστική κατάργηση του πιο ζωντανού κομματιού του, της Νεολαίας του Κινήματος, καθώς και της κομματικής του δομής και λειτουργίας.
Το συλλογικό υποκείμενο (το Κίνημα) μέσα από την αδρανοποίηση του μηχανισμού του και την καθιέρωση ποικίλων δομών, οδηγήθηκε σε κρίση και αμφισβήτηση του ηγέτη του για τις πραγματικές του προθέσει. Η νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου καλείται να πολιτικοποιήσει και να ενοποιήσει τις κατακερματισμένες δομές του Κινήματος και να ξαναδώσει ελπίδα στους μη προνομιούχους Έλληνες.
Τα μέλη της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Κιλκίς για πρώτη φορά νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε δημόσια για εσωκομματικές εξελίξεις καθώς εκτιμούμε ότι η εναλλακτική πρόταση πολιτικής σύνθεσης και αναγέννησης του Κινήματος που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί μια ουσιαστική απάντηση στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Ο γραμματέας
της ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΚΙΛΚΙΣ
Γεώργιος Δερδελής