Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:03:50 μμ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 10:03

Η “ΤΕΧΝΗ” τιμάται και τιμά

Ζούμε στον απόηχο της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Λαχά, “Εχέδωρος-Θερμαϊκός-Εχέδωρος” (12 Μαϊου-2 Ιουνίου 2008), στα εγκαίνια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το πολύπλευρο ταλέντο του συντοπίτη μας καλλιτέχνη.
Άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και απολύτως πετυχημένη. Ήταν από τις κορυφαίες και πιό ωραίες του φετεινού προγράμματος των “Ελευθερίων 2008” της πόλης μας.
Ζούμε στον απόηχο της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Λαχά, “Εχέδωρος-Θερμαϊκός-Εχέδωρος” (12 Μαϊου-2 Ιουνίου 2008), στα εγκαίνια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το πολύπλευρο ταλέντο του συντοπίτη μας καλλιτέχνη.
Άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και απολύτως πετυχημένη. Ήταν από τις κορυφαίες και πιό ωραίες του φετεινού προγράμματος των “Ελευθερίων 2008” της πόλης μας.
Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η “ΤΕΧΝΗ” τιμά τον άξιο δημιουργό και τιμάται από αυτόν. Τον Απρίλιο του 1984 μαζί με άλλους 5 Κιλκισιώτες ζωγράφους και με τίτλο “Έξι Κιλκισιώτες ζωγράφοι” πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στους χώρους της “ΤΕΧΝΗΣ”.
Τον Μάιο του 1985 πραγματοποιήθηκε η πρώη ατομική του έκθεση στην ευκαιρία συμπλήρωσης πέντε χρόνων λειτουργίας του φορέα. Τότε εκδόθηκε τευχίδιο από την “ΤΕΧΝΗ” με αναφορές στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της.
Μαζί με τον Κώστα Λαχά, τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε και ο συγγραφέας Λάζαρος Παυλίδης. Με τον τίτλο “Πρόσωπα και γεγονότα στην πεζογραφία του Λάζαρου Παυλίδη” ο Ν. Μπακόλας έκανε αναφορά στο έργο του. Αποσπάσματα από αυτό διάβασε ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Κώστας Ματσακάς (7-4-85). Καθώς ο λόγος για τον Λάζαρο Παυλίδη, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι η “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς τίμησε το λογοτέχνη κατ’ επανάληψη. Στις 30 Νοεμβρίου 1993 με θέμα “Λάζαρος Παυλίδης “40 χρόνια αδιάκοπης συγγραφικής παρουσίας” ο Μανόλης Γκαράνης αναφέρθηκε στο έργο του Κιλκισιώτη πεζογράφου διεξοδικά.
Στις 30 Ιανουαρίου 1995, και πάλι ο Μανόλης Γκαράνης, υπεύθυνος του τμήματος Λόγου της “ΤΕΧΝΗΣ”, παρουσίασε το βιβλίο του Λάζαρου Παυλίδη “Η κακιά πεθερά”. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καρέλλη, μέλη της Θεατρικής Ομάδας της “ΤΕΧΝΗΣ”, απέδωσαν διαλόγους-αποσπάσματα από το έργο αυτό του συγγραφέα.
Το 1996 η “ΤΕΧΝΗ” εξέδωσε το πόνημα του Μ. Γκαράνη “Λάζαρος Παυλίδης, ο συγγραφέας, ο άνθρωπος”.
Τον Απρίλιο του 1997 (3-4-1997) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο η “ΤΕΧΝΗ” πραγματοποίησε τιμητικό αφιέρωμα στο Λάζαρο Παυλίδη, για τους Κιλκισιώτες της Θεσσαλονίκης. Αναφορά στο έργο του έκαναν ο Μ. Γκαράνης και ο Ν. Μπακόλας. Αποσπάσματα από το έργο του απέδωσαν μέλη της Θεατρικής Ομάδας της “ΤΕΧΝΗΣ”. Στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ο Μ. Γκαράνης, ο Θ. Γεωργιάδης και ο Σωτ. Ζήκας παρουσίασαν στην “ΤΕΧΝΗ” το βιβλίο του Κιλκισιώτη δημιουργού “Ιδανική πρόταση Γάμου”. Αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό διάβασε ο Δημ. Καρέλλης.
Η “ΤΕΧΝΗ” ξέρει να τιμά ανθρώπους, που με το έργο τους τιμούν τον τόπο τους, το Κιλκίς και συμβάλουν καθοριστικά στο πολιτιστικό του “γίγνεσθαι”.
Θα ήταν παράλειψη, αν δεν γινόταν αναφορά και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με έναν άλλο σημαντικό συγγραφέα, Κιλκισιώτη στην καταγωγή, το Χρήστο Σαμουηλίδη. Στις 12-1-1993, ο Χρ. Σαμουηλίδης ανέπτυξε στην “ΤΕΧΝΗ” το θέμα: “Η Ελληνοποντιακή διάλεκτος”.
Το Μάρτιο του 1982 η “ΤΕΧΝΗ” εξέδωσε το έργο του συγγραφέα “Ο Πόντος και η Ελληνική Παράδοση”.
Την 1-3-2000, ο Μ. Γκαράνης παρουσίασε στην “ΤΕΧΝΗ” το βιβλίο του συγγραφέα “Μιθριδάτης, ο Μέγας Ελληνοπέρσης Βασιλιάς του Πόντου”.
Στις 11-2-2002 και πάλι ο Μ. Γκαράνης παρουσίασε στην “ΤΕΧΝΗ” την τρίτη έκδοση του βιβλίου του Κιλκισιώτη συγγραφέα “Στους πέντε ανέμους του Καυκάσου”. Αποσπάσματα διάβασαν η Σούλα Δημητριάδου και η Μαρία Σαμαρά, μέλος της Θεατρικής Ομάδας της “ΤΕΧΝΗΣ”.
Είναι καταστατική επιταγή για την “ΤΕΧΝΗ” η προβολή και η ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Γι’ αυτό πρέπει να αναφερεθεί ότι ο εν λόγω φορέας φιλοξένησε δύο φορές έργα της Κιλκισιώτισας καταξιωμένης ζωγράφου Έλλης Χρυσίδου, τον Απρίλιο του 1984 και το Νοέμβριο του 1987.
Το Δεκέμβριο του 1980 ο Ερμής Μουρατίδης ανέπτυξε το θέμα: “Το Ποντιακό Θέατρο” σε εκδήλωση της “ΤΕΧΝΗΣ”, καθ’ όσον είναι γνωστό πόσο ο Κιλκισιώτης σκηνοθέτης έχει ενδιατρίψει στο αντικείμενο αυτό.
Αλλά και τον Δημ. Καρέλλη τίμησε η “ΤΕΧΝΗ”, καθ’ όσον επί 9 χρόνια ήταν ο υπεύθυνος της θεατρικής της ομάδας, και έδωσε σημαντικά δείγματα της ικανότητας και της εμπειρίας του με τις παραστάσεις που πραγματοποίησε.
Σε εκδήλωση της “ΤΕΧΝΗΣ”, δια χειρός του τότε δημάρχου Αν. Αμανατίδη του επεδόθη ομοίωμα του Κούρου του Ευρωπού, καθ’ όσον σε αυτόν ανήκει η πατρότητα του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” και συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωσή του ως θεσμού και στην επιτυχή πορεία του και στους ανοδικούς του ρυθμούς. Αλλά και σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Γαλλικού για τον Δημ. Καρέλλη, επί δημαρχίας Θαν. Ρουσόπουλου, κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της “ΤΕΧΝΗΣ” Κ. Παπαδοπούλου-Πάγκου.
Δεν είναι πρακτικό να αναφερθούν και όλες οι άλλες τιμητικές εκδηλώσεις για Κιλκισιώτες καλλιτέχνες, που πραγματοποίησε η “ΤΕΧΝΗ”. Γιατί είναι πολλές. Ένα είναι βέβαιο. Η “ΤΕΧΝΗ” τιμά, προβάλλει και αναδεικνύει όλους όσους δούλεψαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πολτιστικού “είναι του τόπου μας, αλλά και τιμάται από αυτούς δεχόμενοι τις προτάσεις και πρωτοβουλίες της”.