Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:57:42 πμ
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 10:26

Ισχυρός παγετός «δοκιμάζει» πολλές περιοχές της χώρας

 Ισχυρό παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας φέρνουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια. Το φαινόμενο θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα 48ωρο και αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Ειδικότερα, από την Πέμπτη και για τις επόμενες δύο ημέρες το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ο ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδος θα είναι ολικός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία δεν θα ανεβεί πάνω από το μηδέν.
Οι άνεμοι στα πελάγη δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα έξι-επτά μποφόρ και η θερμοκρασία από το Σάββατο θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, επανερχόμενη σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η κατάσταση αυτή θα μεταβληθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τα βορειοδυτικά, καθώς προβλέπεται να μας επηρεάσει βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική, το οποίο θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και χιόνια κυρίως στα ορεινά.
Οι χιονοπτώσεις, αλλά και ο παγετός, καθιστούν απαραίτητες τις αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Κρουσσών, στους δρόμους Καστανερής - Λιβάδι, Αξιούπολης - Σκρα - Ειδομένης, Μαυρονερίου - Ανω Αποστόλων - Ν. Γυναικοκάστρου στο νομό Κιλκίς.
Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στη βόρεια Χαλκιδική, αλλά και από τη Νάουσα προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Τριών Πέντε Πηγαδιών, στην Ημαθία.
Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας, ενώ με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο της Αριδαίας.
Αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων στα ορεινά του νομού Σερρών προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με κατεύθυνση προς τη Βροντού.