Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 1:21:23 πμ
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 06:14

Κ. Κιλτίδης : Μέτρα για τσάπουρνο και αμπελοπαραγωγούς

 Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης ΠΑΠ – Δενδροκηπευτικής – Τμήμα Αμπέλου και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αμπελουργικού – Ελαιοκομικού Μητρώου για το τσάπουρνο, μεσοειδική ποικιλία που καλλιεργείται σε αμπελουργικές εκτάσεις πέντε ορεινών οικισμών του Δήμου Αξιούπολης (Φανός, Πλάγια, Ειδομένη, Σκρα, Χαμηλό) συγκάλεσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης.
Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση των αμπελοπαραγωγών, με δεδομένη την εμπλοκή λόγω της καλλιέργειας του τσάπουρνου. Εδόθη εντολή για την έκδοση τροποποιητικής υπουργικής απόφασης που θα κατοχυρώνει τους αμπελοπαραγωγούς σε ότι αφορά τα δικαιώματα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.
Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα διασφάλισης και της συμμετοχής τους στις ευνοϊκές διατάξεις των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την αναθεώρηση της Κ.Ο.Α. στον τομέα του Οίνου.
Ο κ. Κιλτίδης ζήτησε από τα υπηρεσιακά στελέχη να του προσκομίσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σχετικά με την καταλληλότητα του τσάπουρνου, σε ότι αφορά την παραγωγή οίνου – τσίπουρου, ενώ επιπροσθέτως ζήτησε πλήρη στοιχεία για το αμπελουργικό μητρώο του ν. Κιλκίς στην προοπτική περαιτέρω επέκτασής του προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών του νομού μας, ως επίσης και λεπτομερή ανάλυση των ευεργετικών δράσεων που θα υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.