Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 12:42:20 μμ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 04:18

Καμπάνια για Δοϊράνη και δημόσιους χώρους

Η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας Πολιτών ν. Κιλκίς (ΚΠΚ), σε συνεδρίαση στα τέλη του Γενάρη, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης για το 2008, αποφάσισε εξάμηνη καμπάνια για την προστασία και διαχείριση των δημόσιων χώρων.

«Η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΠΚ που υπογράφει ο Πρόεδρός της Δημήτρης Αγαθόπουλος, προσιδιάζει στο χαρακτήρα της  Κίνησης, είναι ένα ζήτημα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Αυτό που θεωρείται δημόσια περιουσία είναι κοινό κτήμα όλων και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται με βάση το πνεύμα και το γράμμα του νόμου να παραμένουν ελεύθεροι, προσβάσιμοι, να προστατεύονται  και να αποδίδονται για κοινή ωφέλεια και χρήση ως κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής.
Επιγραμματικά το περιεχόμενο της εξάμηνης καμπάνιας θα περιλαμβάνει την παρακάτω θεματολογία:
1) Εκτιμάμε ότι είναι μείζον και διαχρονικό πρόβλημα για τον νομό μας η συρρίκνωση της λίμνης Δοϊράνης, με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή. Την αξιολογούμε σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων του νομού μας. Οι ανεύθυνες και πρόχειρες αποφάσεις του παρελθόντος σε συνδυασμό με την αδράνεια των υπευθύνων και της πολιτείας οδήγησαν στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Η ΚΠΚ  θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και  φορείς του νομού μας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμοδίων.
2) Οι ελλιπείς πολεοδομικές και οργανωτικές υποδομές των Ελληνικών πόλεων, η πρόχειρη και αποσπασματική σχεδίαση των αστικών δημόσιων χώρων, η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και η εμπορική υπερεκμετάλλευση των οικοπέδων χωρίς πολλές φορές  κανόνες και όρια , αναδεικνύει σήμερα την προσβασιμότητα των δημόσιων αστικών χώρων σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε πολίτης , πεζός ή όχι, και πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες (υπερήλικες, έγκυες, ΑΜΕΑ, παιδιά, κά).
3) Η αλόγιστη εκμετάλλευση των υδάτινων όγκων του νομού, η ρύπανση τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων του  και των πηγών υδροληψίας από μη ορθολογική χρήση λιπασμάτων, κακή λειτουργία βιολογικών, ρύπανση από βιομηχανικά απόβλητα, ανεπαρκή έλεγχο και εφαρμογή νομοθεσίας, σε συνδυασμό και με τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες  στον Αξιό και Γαλλικό ποταμό, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ισορροπία των οικοσυστημάτων και στην υγεία των κατοίκων.
4) Η προστασία των ορεινών όγκων του νομού μας (Πάικο, Μπέλλες, Κρούσια) με την παράλληλη ανάδειξη των μνημείων φυσικού κάλους της περιοχής μας  είναι μέσα στις προτεραιότητες της οποίες βάζουμε.
5) Η έλλειψη και η κακή διαχείριση των ΧΥΤΑ  σε συνδυασμό με την ανάγωγη συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι εναποθέτουν τα μπάζα τους όπου τους βολεύει έχουν δημιουργήσει μια τριτοκοσμική εικόνα στους περιαστικούς χώρους και όχι μόνο.

Εθελοντικές
δράσεις
Παράλληλα η Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς προγραμματίζει μέσα στο 2008 τρεις εθελοντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών και των αρμοδίων για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας. Αυτές θα είναι οι παρακάτω:
1) Εθελοντική συμμετοχή τον Απρίλη για τον καθαρισμό των περιαστικών χώρων σε συνεργασία με τους Δήμους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
2) Εθελοντική συμμετοχή τους καλοκαιρινούς μήνες για την φύλαξη των περιαστικών δασυλλίων από πυρκαγιές.
3) Εθελοντική συμμετοχή τον Οκτώβρη για την αναδάσωση περιαστικών χώρων σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους Δήμους.               
Καλούμε τους πολίτες του νομού μας να πλαισιώσουν τις δραστηριότητες της ΚΠΚ και να συμμετέχουν ενεργά στις εθελοντικές δράσεις. Θα προσπαθήσουμε πέρα από τα δημοσιεύματα και ανάλογα με την θεματολογία να οργανώνουμε δραστηριότητες και διαλέξεις αναλύοντας περαιτέρω τα θέματα που τίθενται στο τραπέζι.
Υπενθυμίζουμε τους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας στην διεύθυνση www.kpk.gr  και μέσω αυτής σε ιστοσελίδα blog στην οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει ελεύθερα.  Επίσης η διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου είναι  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα τηλέφωνα 23410-24400  /  6974828328.
Η ΚΠΚ σαν πρώτο θέμα ενασχόλησής της επιλέγει την προσβασιμότητα των δημόσιων αστικών και περιαστικών χώρων. Καλούμε τους πολίτες του νομού μας να μας στείλουν στις παραπάνω διευθύνσεις τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και ότι άλλο υλικό διαθέτουν (φωτογραφίες, video κ.ά ) προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε κατά την διάρκεια της καμπάνιας».