Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:48:09 μμ
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008 08:51

Καθοδική τάση στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά

Κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι, τιμή άμεσης παράδοσης, διαμορφώθηκε σήμερα η αποτίμηση του «μαύρου χρυσού» στη Νέα Υόρκη (επακριβώς στα 38,36 δολάρια), επειδή οι αγορές εστίασαν εκ νέου στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στο τέλος του γ' φετινού τριμήνου, που «προδίδουν» βαθιά ύφεση, με διάρκεια. Όμως και στην αγορά του Λονδίνου το βρετανικό πετρέλαιο Βόρειας Θάλασσας, το Brent, πάντοτε για την άμεση παράδοση, αποτιμήθηκε σήμερα στα 39,55 δολάρια που σημαίνει απώλεια 1,90 δολαρίου το βαρέλι ως προς τη χθεσινή τελική τιμή.


Το γεγονός ότι, σε συνδυασμό, η ισπανική οικονομία, με τις πολλές βιομηχανικές μονάδες, όπως και η ιαπωνική, με τις πολλές εξαγωγές, διέρχονται επίσης κύκλο ύφεσης «πιέζει» την τιμή του πετρελαίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
-Ταυτοχρόνως αναφέρεται από την Κίνα μείωση ζήτησης πετρελαίου κατά -3,2% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον περυσινό, εξέλιξη «καθοριστική» για την τιμή του πετρελαίου σε αυτό το «σκηνικό» που έχει δημιουργηθεί για τη διεθνή οικονομία μετά το τέλος του θέρους.
«Αυτός ο φθίνων ρυθμός ανάπτυξης αρκετών ανεπτυγμένων οικονομιών είναι που δίνει σε αυτήν την εορταστική περίοδο μία όψη λυπητερή», παρατήρησε ο αναλυτής Ρομπ Λάφλιν, του λονδρέζικου οίκου MF Global.
Ο ΟΠΕΚ
Περικόπτοντας 2,2 εκατομμύρια βαρέλια «κατ' αρχήν» (στην πράξη καταγράφοντας αποκλίσεις των συμφωνημένων) στην ημερήσια παραγωγή του, μετά την πρωτοχρονιά, ο ΟΠΕΚ περικόπτει τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών του προϊόντος κατά περίπου 5%, σε μία προσπάθεια υποστήριξης της τιμής του πετρελαίου. Τόσο ογκώδη μείωση ημερήσιας παραγωγής, ο ΟΠΕΚ δεν έχει κάνει μετά το έτος 1982, σημειωτέον.
-Υπενθυμίζεται ότι οι σημερινές τιμές απέχουν εκατό δολάρια (ή, έστω 90 δολάρια κατά πρόσφατη ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος) από την «κορυφή» των 147 δολαρίων το βαρέλι, άμεσης παράδοσης, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια του Ιουλίου φέτος.
-Ο προεδρεύων του ΟΠΕΚ Σαχίμπ Χελίλ (Αλγερία) δεν απέκλεισε πάντως σήμερα μιλώντας στο Ρόιτερ και πρόσθετα μέτρα, «εάν συνεχιστεί η μείωση τιμής» του βαρελιού του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές του.