Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 9:34:23 μμ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 13:17

Κ.Κιλτίδης:Κηρύξτε αναδασωτέες τις καμένες εκτάσεις

Αμέσως μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του ως Υφυπουργού με αρμοδιότητα την ευθύνη της ασκουμένης πολιτικής περί της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης εξέδωσε εγκύκλιο προς τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών και τις Δασικές Υπηρεσίες στην οποία υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύνταγμα και τη Δασική Νομοθεσία προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες κήρυξης των εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ως αναδασωτέες.

Στην  εγκύκλιο αναφέρει:
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είχαν  σαν αποτέλεσμα να καούν εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που ανέρχονται σε 1.513.550 στρέμματα (56,2% της συνολικής καμένης  έκτασης).
Από την έκταση αυτή 301.320 στρ. αφορούν σε τόπους ενταγμένους στο δίκτυο Natura 2000 (στοιχεία δορυφορικών  εικόνων του EFFIS).
Στα πλαίσια προστασίας του δασικού περιβάλλοντος και αποκατάστασης της οικολογικής αξίας των καμένων περιοχών καθώς και της αποφυγής παντός είδους πιέσεων υποβάθμισης του δασικού περιβάλλοντος, θα πρέπει να επισπεύσετε ,την νομική  θωράκιση των περιοχών αυτών _ε την κήρυξή τους ως αναδασωτέων  εάν ήδη δεν έχουν κηρυχθεί.
Η πράξη αυτή όπως γνωρίζεται αποτελεί συνταγματική επιταγή σύμφωνα _ε άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος και εκδίδεται υποχρεωτικά  εντός τριών μηνών  από την καταστολή της πυρκαγιάς. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αιτιολογημένη  πρόταση του οικείου δασάρχη η προθεσμία αυτή παρατείνεται μέχρι δύο μήνες κατά ανώτατο όριο».

Περιοδεία
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, επικεφαλής κλιμακίου του Υπουργείου, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο κ. Κιλτίδης θα έχει συνεργασία με τις τοπικές αρχές των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Κορινθίας  ενώ θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές των Δήμων Μεγαλόπολης, Θεραπνών, Αρτεμισίας – Αλαγονίας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Αιγίου και Χιλιομοδίου.
Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη κατανέμονται για την ολοκλήρωση των φυτοτεχνικών έργων (κλαδοπλεγμάτων, κλαδοφραγμάτων, κορμοφραγμάτων κ.α.) που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή για την προστασία των καμένων περιοχών και τον περιορισμό των διαβρωτικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές το συνολικό ποσό των 3.350.000 ευρώ.