Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 2:20:55 μμ
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2007 04:22

Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς : Αναγκαιότητα η ανακύκλωση

Η Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς στα πλαίσια των ενεργειών της για την προστασία του περιβάλλοντος αποφάσισε να αναδείξει το θέμα της ανακύκλωσης «άχρηστων» υλικών.  «Πιστεύουμε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι αναδεικνύοντας τις προσπάθειες φορέων που υλοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή τους, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση του πολίτη για να συμμετέχει πλέον ενεργά, έστω και κατ' ελάχιστο, στην προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Σε μια εποχή όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν έρθει στο προσκήνιο και απασχολούν την κοινή γνώμη, στον τόπο μας, η ανακύκλωση υλικών γίνεται αναγκαιότητα και αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για το τοπικό περιβάλλον αποτελούν βασικές καταστατικές αρχές της «Κοινωνίας Πολιτών».
Προγράμματα όπως αυτά της συλλογής άχρηστων μπαταριών και της συλλογής χαρτιού – πλαστικών – αλουμινίου στους μπλε κάδους του Δήμου Κιλκίς, ενώ ξεκίνησαν με περιορισμένες προσδοκίες, έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία, την οποία εμείς πρέπει να αναδείξουμε. Η τοπική μας κοινωνία, παρά την έλλειψη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, απεδείχθη αρκετά ώριμη και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς αναζητά τρόπους εξάπλωσης του προγράμματος με την προμήθεια νέων κάδων καθώς και δεύτερου απορριμματοφόρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Ευελπιστούμε ότι και άλλοι Δήμοι του νομού μας θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα και είμαστε σίγουροι ότι η ανταπόκριση των κατοίκων θα είναι θετική.
Οι επιπτώσεις από την κακοποίηση του περιβάλλοντος είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητά μας και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συντονισμένες ενέργειες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ευθύνες πλέον δεν επιμερίζονται μόνο στους κρατικούς ή στους τοπικούς φορείς αλλά και στον κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά. Η αδιαφορία και η ασυδοσία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής μας δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Ζητάμε την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, την ενεργοποίηση της Νομαρχίας και των Δήμων για την ανακύκλωση και διαχείριση των στερεών αποβλήτων, των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και άλλων μεταλλικών αντικειμένων από τους δημόσιους χώρους, ζητάμε την περαιτέρω ενεργοποίηση του πολίτη για την προστασία του χώρου που ζει. Ζητάμε ο πολίτης να γίνει κοινωνός και εγγυητής μιας περιβαλλοντικής παιδείας απαραίτητης πλέον για να αφήσουμε στα παιδιά μας υποθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Δηλώνουμε ότι θα επιβραβεύουμε όσους φορείς υλοποιούν προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και θα είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η σωτηρία της λίμνης της Δοϊράνης, η μόλυνση του Αξιού ποταμού, η κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και η λειτουργία βιολογικών καθαρισμών».