Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 1:50:15 πμ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 11:30

Κοπή της βασιλόπιτας από τους Αργοναύτες

 Στο Κέντρο «Θέατρο», στα βόρεια προάστια της πόλης του Κιλκίς, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας των «Αργοναυτών», το περασμένο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου.
Μέλη και φίλοι του συλλόγου προσήλθαν στα πλαίσια της εκδήλωσης να απολαύσουν τους μικρούς χορευτές που ενθουσίασαν με τις χορευτικές τους δεξιότητες και να θαυμάσουν τους μεγαλύτερους που μάγεψαν με  εμφάνισή τους.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων του νομού μας, Κώστας Ξανθόπουλος έκανε σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του συλλόγου, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Έχουμε πάνω από 5ΟΟ μέλη και 25Ο χορευτές όλων των ηλικιών που απασχολούν πέντε χοροδιδασκάλους. Έχουμε ακόμη τμήμα χορωδίας, τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας και τμήμα νεολαίας. Στόχος μας είναι να βγάζουμε μέσα από τα σπλάχνα μας δικούς μας λυράρηδες και δασκάλους χορού.
Είμαστε μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (ΠΟΕ), της οποίας η δράση επικεντρώνεται στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Εισαγωγή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος του ιερού ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και στην καθιέρωση ως θεσμού του πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών.
Μίλησε επίσης για τη δεύτερη συνάντηση που είχαν σε επίπεδο νομού οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων, στα γραφεία των Αργοναυτών την Παρασκευή 18 Γενάρη, όπου και έγινε η καταγραφή των σημαντικότερων εκδηλώσεών τους, που θα συμπεριληφθούν στην έκδοση ενός πολιτισμικού ημερολογίου.
Τόνισε ακόμη, ότι οι «Αργοναύτες κλείνουν σύντομα, σαράντα χρόνια διαρκούς και δραστήριας παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, όπότε και θα γίνει η καταγραφή δράσης του συλλόγου σ’ ένα βιβλίο – λεύκωμα.
Είπε επίσης ότι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 11.3Ο στο συνεδριακό κέντρο του δήμου θα γίνει σε συνεργασία με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το σύλλογο παλιννοστούντων, «Ωραιοπηγή», η παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Λαυρεντιάδου, «Να φεύγεις και να ριζώνεις».
Το «φλουρί» της βασιλόπιτας έπεσε στο τμήμα της νεολαίας των Αργοναυτών και η  βραδιά έκλεισε με το συγκρότημα του Νίκου Ιακωβίδη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, ο νομάρχης, Βαγγέλης Μπαλάσκας, ο δήμαρχος  Δημ. Τερζίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίδου, Δημ. Φωτιάδης, καθώς επίσης πρόεδροι των τοπικών συλλόγων, νομαρχιακοί και δημοτικού σύμβουλοι.

Ν. Κωνσταντινίδης