Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 3:12:02 μμ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 21:35

Κρίνεται η τύχη του πολύπαθου δρόμου Κιλκίς - Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Με ρυθμούς χελώνας, όπως εξαρχής, κινούνται από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην κατασκευή του πολύπαθου έργου Νέας Σάντα-κόμβος Ασσήρου.


Χρειάστηκαν μήνες και έτη με το έργο να σέρνεται μέχρι να αποφασίσει η Περιφέρεια να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο εργολάβο*
Το έπραξε πριν δυο μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, την Τρίτη 26 Ιουλίου το αρμόδιο Συμβούλιο του Υπουργείο Υποδομών προχωρά στην οριστική απόφαση έκπτωσης του εργολάβου.
Πριν βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, πως μπορεί να δόθηκε ένα τέλος στο μαρτύριο το δρόμου -ουσιαστικά των κατοίκων του νομού και κυρίως των παραγωγικών του φορέων- πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το τέλος θα το καθορίσει ο ανάδοχος εργολάβος.
Και εξηγούμαστε:
Αν κινηθεί νομικά κατά της απόφασης, τότε ένα είναι το βέβαιον, ανεξάρτητα από τις οικονομικές επιπτώσεις σε Πολιτεία και ανάδοχο: Το έργο θα καθυστερήσει ξανά μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση έκπτωσης και τότε εκ του νόμου το έργο κατακυρώνεται στον δεύτερο μειοδότη και εν προκειμένω στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Η περίπτωση να αφήσει ο ανάδοχος να περάσουν οι προθεσμίες χωρίς να προσβάλει νομικά την απόφαση και επομένως σχετικά σύντομα να τελεσιδικήσει η έκπτωσή του ανάγεται στη σφαίρα του μύθου.
Υπάρχει όμως και μια ακόμα δυνατότητα στο βαθμό που θα συμφωνήσει ο ανάδοχος. Να δεχθεί να υποκατασταθεί από άλλο εργολάβο για το υπολειπόμενο τμήμα του έργου. Είναι η λύση που δόθηκε στην κατασκευή του μισού περίπου έργου «είσοδος Κιλκίς-κόμβος Μαυρονερίου» όταν ο ανάδοχος λόγω αδυναμίας κι ύστερα από διαπραγματεύσεις δέχθηκε και υποκαταστάθηκε από τον εργολάβο που κατασκεύασε τα πέντε χιλιόμετρα από τα συνολικά 10 του συγκεκριμένου έργου.
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συναίνεση του ανάδοχου εργολάβου, και σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν στο παρασκήνιο διαβουλεύσεις για την υποκατάστασή του από γνωστό εργολαβικό-και στον χώρο του ποδοσφαίρου- όνομα.
Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε.
• Την έκπτωση του ανάδοχου εργολάβου είχε επιδιώξει το πρώτον η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τον Αύγουστο του 2015. Αλλά με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο ώστε εξαρχής έγινε ψηλαφητή και στους πλέον αδαείς η νομική της αδυναμία. Ο ανάδοχος φυσικά την προσέβαλε, και η Περιφέρεια αντί να επιδιώξει την θεραπεία της αρχικής απόφασης έκπτωσης, ουσιαστικά υπαναχώρησε, μπήκε σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τον ανάδοχο, απόρροια των οποίων υπήρξε νέα παράταση του χρόνου περαίωσης του έργου. Και η νέα προθεσμία παραβιάστηκε και δόθηκε τρίτη παράταση που λήγει στο τέλος του 2023.
Κάπως έτσι ξεπεράσαμε τα μέσα του 2022, κλείνουμε σε τρεις μήνες 12 χρόνια από τη δημοπράτηση του έργου, με τρία ΕΣΠΑ, δυο Περιφερειάρχες, τρεις αντιπεριφερειάρχες Κιλκίς, τρεις δημάρχους Κιλκίς, βουλευτές ων ουκ έστιν αριθμός, κι ακόμα βολοδέρνουμε.
Θεός σώζοι το Κιλκίς
(ει δυνατόν και το δρόμο του).